Een Vrouw en Een Engel

Een alternatieve ceremonie voor iedereen

Een speciale editie van Een Vrouw en Een Engel, als onderdeel van Project Geestdrift.

(Deze speciale editie is ook te beleven op 16 november in De Rijp)

Een Vrouw en Een Engel is een kruising tussen een ritueel, een theaterstuk en een concert op basis van een gedicht van Toon Tellegen.

Het regende, en de lucht was vol argwaan en
moedeloosheid. En een engel verscheen, en sloeg
iemand neer. En nog iemand, en nog iemand. En
achteraan, achter iedereen, zat een vrouw. Keek naar
de grond en dacht na, dacht steeds dieper na. Dacht
dagen, maanden jaren na. En dacht tenslotte, in een
vlaag van roekeloosheid, meeuwen krijsend in de
bleke lucht: ‚En Toch’. En de Engel baande zich een
weg naar haar. ‚Ik kom met je vechten’ zei de Engel”.
(uit: Een Man en een Engel, Toon Tellegen).

Geïnspireerd op het gedicht van Toon Tellegen, vechten een vrouw en engel langdurig, grimmig en liefdevol omdat de vrouw de woorden ‚en toch’ uitspreekt. Een voorstelling waarbij je ondergedompeld wordt in een zintuiglijke ervaring. Liedkunst, poezie, elektronische klanken en karate vermengen zich met het gedicht van Toon Tellegen waarbij liefde en strijd inwisselbaar lijken.

In een op het eerste gezicht goddeloze samenleving zijn mensen op zoek naar houvast. En er is twijfel. Existentiële twijfel. Ieder mens twijfelt. Als het niet zichtbaar is, dan is er wel een innerlijke strijd, diep van binnen.
Juist op het moment dat God definitief verdwenen leek, is religie of dat waar je in gelooft opnieuw aan de orde. Wat is geloof in deze tijden? Wat is twijfelen aan god, of als je niet in god gelooft, wat is twijfelen aan jezelf?

En wat als het allemaal níet eerlijk is? wat dan?

Het levende gedicht gaat een dialoog aan met het hier en nu via de getuigenissen van echte mensen uit verschillende maatschappelijk achtergronden.

Recensies:
Een vrouw en een engel is een meditatie op geloof en twijfel, en het is dus toepasselijk dat Rosa de Carvalho haar voorstelling in een kerk heeft gesitueerd. De maker beweegt zich net als in haar vorige voorstelling Avé op het grensvlak tussen muziektheater, performance en film: vooral de manier waarop ze ruimtelijkheid creëert door middel van haar filmprojecties maakt indruk.
 – Theaterkrant

Flarden uit het werk van Toon Tellegen worden versneden met prachtige vechtdans, livemuziek, soundscapes en documentair materiaal – het Parool

Deze speciale editie kent een uitgebreid contextprogramma. Met Project Geestdrift worden de kleine, mooie kerkgebouwen met een bijzonder programma opengesteld en worden plekken voor blikverruiming, verwondering en ontmoeting. Een gastvrije ontmoeting.

Credits: Regie, (muzikale) performance/zang, piano, compositie en enscenering: Anne Roos Rosa de Carvalho | Muzikale performance, compositie en luidsprekerinstallatie: Fedde ten Berge | Karate en zang: Valeria Mignaco | Karate en piano: Marnix van der Poll | Visual artist: Marie van Vollenhoven | Video-still: Mischa Pranger

Met speciale dank aan: Kees Knijnenberg, Bert Siebeling

Doopsgezinde kerk, Dorpsstraat 141, Nieuwe Niedorp
Info
Prijzen:
€ 7,50 standaard
Duur:
150 min
Speeldata:
  • vr 2 nov om 20:00
Bestel Kaarten
Locatie
Doopsgezinde kerk
Dorpsstraat 114, Nieuwe Niedorp
plan je route


De Vrouw en Een Engel is onderdeel van Geestdrift: theatrale reuring op ongewone plekken. Een theater-serie in de Doopsgezinde vermaningen in Noord-Holland