Bijzonder theater op een bijzondere plek: Onstuimig familiedrama ’Onder de rook van de hoogovens’ in het Hoogovensmuseum

Anne Reinke

Noordhollands Dagblad 17-01-23, Theatergezelschap De Vlammende Eend speelt van 18 april tot en met 27 mei ’Onder de rook van de hoogovens’. Het belooft een onstuimig familiedrama te zijn, op een bijzondere locatie: het Hoogovensmuseum in Velsen-Noord. De kaartverkoop is deze week gestart.


Het is een muzikale locatievoorstelling, geschreven door Christine Otten, over verschillende generaties wier levens vervlochten zijn met de staalfabriek Tata Steel. Over familie, strijd en gemeenschap. Over identiteit, veranderende tijden, elkaar verliezen en terugvinden. Over naar elkaar durven luisteren.

Verhaal

Ontmoet de familie Can. De spanningen lopen de laatste tijd nogal op. Terwijl oma Dinie steeds meer hulp nodig heeft vanwege haar vorderende leeftijd, maar dat moeilijk accepteert, stort kleinzoon Ilias zich in steeds radicalere milieuacties, onder andere tegen Tata Steel, het bedrijf waaraan de familie al sinds generaties verbonden is. Dit zorgt voor stress bij vader Eddy; weet Ilias wel hoezeer zijn (Koerdisch-Turkse) opa geknokt heeft om het beter te krijgen en wat ze aan de Hoogovens te danken hebben? Zijn vrouw Sarah zet alle zeilen bij om de familie bij elkaar te houden, maar heeft ondertussen zo haar eigen besognes. Is een verdere verwijdering van elkaar onvermijdelijk of vinden de personages een manier om samen te komen?

De Vlammende Eend (Tina Krikke en Alev Kutluer) maakt persoonlijke voorstellingen over grote onderwerpen. Via verhalen over bijvoorbeeld de Tweede Wereldoorlog of ons industrieel erfgoed onderzoeken ze hoe onze geschiedenis invloed heeft op ons heden en de toekomst.

Karavaan

Karavaan Buitengewoon Theater op Locatie, heeft ’Onder de rook van de hoogovens’ geprogrammeerd op het Karavaan Festival van 19 tot en met 29 mei dit jaar. Op diverse plaatsen in de regio Alkmaar zijn tijdens het festival bijzondere locatietheatervoorstellingen te zien.

Kaartjes voor deze voorstelling kosten 27,50 euro. Vanaf station Beverwijk rijdt een speciale bus naar het Hoogovensmuseum, een retourtje met de bus kost 2,50 euro.

Zie voor meer informatie of tickets: http://www.onderderookvandehoogovens.nl

Recent nieuws

Jan Bensliman

ONTDEK BOERENPEIL TIJDENS KARAVAAN FESTIVAL

Karavaan Festival brengt theater over de toekomst van het platteland, op drie boerderijen rondom Alkmaar. Ontdek de wereld achter omgekeerde vlaggen en laat je verrassen.

Lees verder
Foto: Moon Saris

KARAVAAN VERRASTE MET GLOEDNIEUW FESTIVAL IN THEATER DE DRUKKERIJ

Van 23 t/m 25 februari was Theater de Drukkerij de bruisende festivallocatie van de succesvolle, eerste editie van Springtij. Springtij is een gloednieuw festival van Karavaan met avontuurlijk theater van jonge theatermakers. Het driedaagse festival was uitverkocht en trok een overwegend jong publiek.

Lees verder
Foto: Moon Saris

KARAVAAN EN PARTNERS LANCEREN NIEUW SPEELCIRCUIT VOOR JONGE THEATERMAKERS

Op het nieuwe Springtij festival in Alkmaar is een nieuw speelcircuit voor nieuwe makers gelanceerd: OPROER. OPROER is een springplank voor jonge professionals en is een initiatief van Karavaan en Walhalla. Bij het speelcircuit zijn nu naast Karavaan en Walhalla ook VIA ZUID, Theater de Generator en Podium Bloos aangesloten. Het netwerk wordt de komende maanden verder uitgebreid.

Lees verder

Volg ons op social media!