De meligheid is aanstekelijk en het spel is over de top in Een ingebeelde ziekte

Foto: Tibor Dieters

Volkskrant 29-05-22, Maureen Teeuwen excelleert opnieuw met haar grandioze mimiek en onnavolgbare tekstbehandeling.


Op een braakliggend terrein, nabij een oude gasfabriek aan de rand van Alkmaar, heeft Collectief Blauwdruk een podium en een tribune neergezet. Plompverloren lijkt het, in dit niemandsland. Maar het is een passende locatie voor de nieuwe voorstelling van dit jonge groepje: Een ingebeelde ziekte, een eigenwijze variant op Molières Le malade imaginaire. De drie uitzinnige acteurs van Blauwdruk (Romijn Scholten, Tijn Panis, Bram Walter) kregen voor de gelegenheid versterking van Maureen Teeuwen die de hoofdrol van koningin Argan speelt. Hoewel: van hoofd- en bijrollen is nauwelijks sprake – alles rolt en dolt door elkaar heen, in een carrousel van aanstekelijke meligheid en sluimerend onheil.

Blauwdruk heeft Molière verplaatst naar het jaar 2371. Dus geen Franse hofkringen of verlopen adel dit keer, maar de toekomst. Daar regeert nu de medische wetenschap, is iedereen geïmplanteerd met een chip en wordt 200 jaar oud. Zelfs de dood is te genezen. Koningin Argan regeert met straffe hand, maar als er plots een onduidelijke ziekte uitbreekt en haar wufte zoon ook nog eens verliefd wordt op een jongeman die lobbyt voor het uitvaartwezen, wankelt haar rijk.

Blauwdruk heeft, met tekstbegeleiding van Joachim Robbrecht en in eindregie van Nina Spijkers, een en ander verpakt in een tamelijk virtuoos geschreven script, vol Franse uitdrukkingen – soms erg grappig, soms zo flauw dat het weer leuk wordt. Het spel is behoorlijk over de top, met dansjes, malle kostuums, snelle opkomsten en hysterische uitvallen (denk aan Theo & Thea). Het knappe is dat dit de geloofwaardigheid alleen maar versterkt. Maureen Teeuwen excelleert opnieuw met haar grandioze mimiek en onnavolgbare tekstbehandeling.

‘De dood geeft het leven zin’, horen we aan het droeve eind. Intussen is de hemel boven het Alkmaarse weiland opengebarsten, zijn de pruiken en tutu’s doorweekt, zitten we met zijn allen kletsnat op de tribune en lacht het leven ons toch toe.

Een ingebeelde ziekte

Theater

★★★★☆

Door Collectief Blauwdruk, eindregie Nina Spijkers

Recent nieuws

LOEI: 2 muzikanten in een wei met koeien
Moon Saris

KARAVAAN TREKT LANDELIJKE AANDACHT MET SUCCESVOLLE EDITIE KARAVAAN FESTIVAL

ALKMAAR - Muziek voor koeien, een true crime in de bossen van Heiloo, en een spektakelopera met senioren in de Grote Kerk. Karavaan Festival presenteerde tien dagen lang avontuurlijk locatietheater in de regio Groot Alkmaar, met het thema "Uit de maat". Het publiek werd in grote getale getrokken door voorstellingen op het platteland, in de stad en in de bossen. Het bruisende festivalhart in het zonovergoten Victoriepark genoot veel belangstelling en trok een nieuw scala aan bezoekers. Het theaterfestival kende een zeer succesvolle editie met ruim 29 duizend bezoekers.

Lees verder
PREPARTY PRIDE ALKMAAR met 2 drags op een skippybal

GRATIS PRE-PARTY ALKMAAR PRIDE IN HET VICTORIEPARK

ALKMAAR - Speciaal voor de Alkmaar Pride week organiseert Karavaan samen met Podium Victorie op 25 mei een feestelijke pre-party vol veren en glitter. Van 11:00-13:00 is er in het Victoriepark tijdens festival Yes In My BackYard een veelzijdig programma, met o.a. Kinki Kappers, een circus-meet-drag show en catwalk.

Lees verder
Willem Melgerd

GRATIS STRAATTHEATER IN DE STAD TIJDENS KARAVAAN FESTIVAL

ALKMAAR - Een marcherend gezelschap op stelten, een straatdisco en een date onder een gigantische jurk. Tussen 17 en 26 mei brengt Karavaan ook feest in de binnenstad van Alkmaar tijdens Karavaan Festival.

Lees verder

Volg ons op social media!

Winkelwagen