De meligheid is aanstekelijk en het spel is over de top in Een ingebeelde ziekte

Foto: Tibor Dieters

Volkskrant 29-05-22, Maureen Teeuwen excelleert opnieuw met haar grandioze mimiek en onnavolgbare tekstbehandeling.


Op een braakliggend terrein, nabij een oude gasfabriek aan de rand van Alkmaar, heeft Collectief Blauwdruk een podium en een tribune neergezet. Plompverloren lijkt het, in dit niemandsland. Maar het is een passende locatie voor de nieuwe voorstelling van dit jonge groepje: Een ingebeelde ziekte, een eigenwijze variant op Molières Le malade imaginaire. De drie uitzinnige acteurs van Blauwdruk (Romijn Scholten, Tijn Panis, Bram Walter) kregen voor de gelegenheid versterking van Maureen Teeuwen die de hoofdrol van koningin Argan speelt. Hoewel: van hoofd- en bijrollen is nauwelijks sprake – alles rolt en dolt door elkaar heen, in een carrousel van aanstekelijke meligheid en sluimerend onheil.

Blauwdruk heeft Molière verplaatst naar het jaar 2371. Dus geen Franse hofkringen of verlopen adel dit keer, maar de toekomst. Daar regeert nu de medische wetenschap, is iedereen geïmplanteerd met een chip en wordt 200 jaar oud. Zelfs de dood is te genezen. Koningin Argan regeert met straffe hand, maar als er plots een onduidelijke ziekte uitbreekt en haar wufte zoon ook nog eens verliefd wordt op een jongeman die lobbyt voor het uitvaartwezen, wankelt haar rijk.

Blauwdruk heeft, met tekstbegeleiding van Joachim Robbrecht en in eindregie van Nina Spijkers, een en ander verpakt in een tamelijk virtuoos geschreven script, vol Franse uitdrukkingen – soms erg grappig, soms zo flauw dat het weer leuk wordt. Het spel is behoorlijk over de top, met dansjes, malle kostuums, snelle opkomsten en hysterische uitvallen (denk aan Theo & Thea). Het knappe is dat dit de geloofwaardigheid alleen maar versterkt. Maureen Teeuwen excelleert opnieuw met haar grandioze mimiek en onnavolgbare tekstbehandeling.

‘De dood geeft het leven zin’, horen we aan het droeve eind. Intussen is de hemel boven het Alkmaarse weiland opengebarsten, zijn de pruiken en tutu’s doorweekt, zitten we met zijn allen kletsnat op de tribune en lacht het leven ons toch toe.

Een ingebeelde ziekte

Theater

★★★★☆

Door Collectief Blauwdruk, eindregie Nina Spijkers

Recent nieuws

Foto: Moon Saris

FESTIVAL GRAZENDE ZWAAN LIET LANDSCHAP BELEVEN OP ZONOVERGOTEN LANDGOED

Afgelopen weekend was het een feestje op Landgoed Kleine Vennep in Nieuw Vennep. Met bijzonder muziektheater onder luifels, circus tussen de bomen en muziek en theater in de monumentale schuur genoten kinderen en volwassenen op een van de mooiste plekken van de Haarlemmermeer. Met hoeden, slippers, sproeiers, ijsjes en watertappunten beleefde Grazende Zwaan een bloedhete editie.

Lees verder

KARAVAAN IS OP ZOEK NAAR EEN ENTHOUSIASTE MARCOM COORDINATOR

Ons team is op zoek naar een enthousiaste MarCom-coördinator die creativiteit combineert met strategisch inzicht om onze marketing- en communicatie-inspanningen naar een nog hoger level te brengen. Ben jij of ken jij deze duizendpoot?

Lees verder
Moon Saris

KARAVAAN DOOPT MONUMENTALE BOERDERIJSCHUUR OM VOOR MINI MATTHÄUS- PASSION CONCERT

HAARLEMMERMEER - Op 9 en 10 september keert het avontuurlijke festival Grazende Zwaan terug op en om Landgoed Kleine Vennep in Nieuw Vennep. Speciaal voor deze editie tovert het festival de monumentale boerderijschuur op zaterdagavond voor een nieuw klassiek boerderijconcert.

Lees verder

Volg ons op social media!