05-06-25 Het vervolg op ‘Onder de rook van de Hoogovens’ is keurig en goed gespeeld teksttoneel. Maar gelukkig heeft de voorstelling, over arbeider Eddy en ingenieur Marcel die een avond samen aan een toog zitten, ook vervreemdende elementen.
Eddy woont en werkt nog steeds onder de rook van de Hoogovens. Dit personage uit de voorstelling Onder de rook van de Hoogovens(2023), gespeeld door Leòn Ali Çifteci, is terug in een vervolg daarop. Dat heeft de ondertitel Een avond aan de toog en is ook nu weer geschreven door Christine Otten. Bij aanvang zit hij een beetje doelloos aan de bar van het plaatselijke café, waar ook Marcel (Ad Knippels) toevallig langskomt. Eddy is arbeider (medewerker wordt dat genoemd) bij Tata Steel (voorheen Koninklijke Hoogovens), Marcel is ingenieur en iets hoogs in de directie.
Normaal gesproken komen de mannen elkaar alleen tegen tijdens vergaderingen tussen de directie en de vakbond, waar Eddy lid van is. Daar staan zij vaak tegenover elkaar in hun visies op de toekomst van het bedrijf: meer vergroenen of meer winst. Tata Steel staat onder druk: concurrentie uit China, dalende autoverkopen, importheffingen, ontslagen.
Maar aan de toog, met bier en cognac, vallen de verschillen weg – langzaam ontstaat er toenadering tussen de mannen, en ondervinden ze dat ze ieder zo hun eigen problemen hebben. Vooral Marcel twijfelt aan veel, aan zijn baan, carrière, zijn huwelijk. In lange monologen blikt Eddy vooral terug op zijn familiegeschiedenis, als zoon van Turkse gastarbeiders.
Het levert keurig, goed gespeeld, realistisch gespeeld teksttoneel op. Maar gelukkig heeft Otten ook twee vervreemdende elementen ingebracht: een paar mooie liedjes over veranderingen en de tijd die doortikt (uitgevoerd door Jeroen van Olffen en Tina Krikke), en, verrassing: ook Vladimir en Estragon uit Becketts Wachten op Godot komen langs. Marcel doet in zijn vrije tijd namelijk aan amateurtoneel en repeteert voor dit absurdistische stuk.
Langzaam veranderen deze twee staalmannen ook in mannen die wachten op iets dat komen gaat, en niet komt: de toekomst.