de Volkskrant: ★★★☆☆ Arbeider en directeur Tata Steel samen aan de bar: keurig en goed gespeeld teksttoneel

2 mannen sprekend aan een de toog
Jean van Lingen

05-06-25 Het vervolg op ‘Onder de rook van de Hoogovens’ is keurig en goed gespeeld teksttoneel. Maar gelukkig heeft de voorstelling, over arbeider Eddy en ingenieur Marcel die een avond samen aan een toog zitten, ook vervreem­dende elementen.


Eddy woont en werkt nog steeds onder de rook van de Hoogovens. Dit personage uit de voorstelling Onder de rook van de Hoogovens(2023), gespeeld door Leòn Ali Çifteci, is terug in een vervolg daarop. Dat heeft de ondertitel Een avond aan de toog en is ook nu weer geschreven door Christine Otten. Bij aanvang zit hij een beetje doelloos aan de bar van het plaatselijke café, waar ook Marcel (Ad Knippels) toevallig langskomt. Eddy is arbeider (medewerker wordt dat genoemd) bij Tata Steel (voorheen Koninklijke Hoogovens), Marcel is ingenieur en iets hoogs in de directie.

Normaal gesproken komen de mannen elkaar alleen tegen tijdens vergaderingen tussen de directie en de vakbond, waar Eddy lid van is. Daar staan zij vaak tegenover elkaar in hun visies op de toekomst van het bedrijf: meer vergroenen of meer winst. Tata Steel staat onder druk: concurrentie uit China, dalende autoverkopen, importheffingen, ontslagen.

Maar aan de toog, met bier en cognac, vallen de verschillen weg – langzaam ontstaat er toenadering tussen de mannen, en ondervinden ze dat ze ieder zo hun eigen problemen hebben. Vooral Marcel twijfelt aan veel, aan zijn baan, carrière, zijn huwelijk. In lange monologen blikt Eddy vooral terug op zijn familiegeschiedenis, als zoon van Turkse gastarbeiders.

Het levert keurig, goed gespeeld, realistisch gespeeld teksttoneel op. Maar gelukkig heeft Otten ook twee vervreemdende elementen ingebracht: een paar mooie liedjes over veranderingen en de tijd die doortikt (uitgevoerd door Jeroen van Olffen en Tina Krikke), en, verrassing: ook Vladimir en Estragon uit Becketts Wachten op Godot komen langs. Marcel doet in zijn vrije tijd namelijk aan amateurtoneel en repeteert voor dit absurdistische stuk.

Langzaam veranderen deze twee staalmannen ook in mannen die wachten op iets dat komen gaat, en niet komt: de toekomst.

BRON: de Volkskrant

Recent nieuws

Bezorger geeft bloemetje aan bezorgster terwijl op de achtergrond aan de lopende band word gewerkt
Moon Saris

KARAVAAN FESTIVAL MAAKT IMPACT MET PRIKKELEND PROGRAMMA VAN NIEUWE GENERATIES

ALKMAAR – 10 juni 2025 Een boeiende voorstelling over het Indonesisch slavernijverleden, de complexe wereld van agenten gebracht in een wervelende spektakelvoorstelling of een Alkmaarse burgemeester met grootheidswaanzin in een fraaie stadsopera. Twaalf dagen lang kon je het meemaken tijdens het bekende locatietheaterfestival van Karavaan. Met prikkelende thema’s schuwde Karavaan Festival de hedendaagse spanningen in de samenleving niet, maar wist het op theatrale wijze een brug te slaan tussen het publiek en wat er in de wereld speelt. Met het festival bereikte Karavaan ruim 29 duizend bezoekers en wist daarmee een breed en divers publiek aan te spreken.

Lees verder
Tim speelt met zijn saxofoon op een boerderij voor een zittend publiek
Moon Saris

LANCERING PLATFORM NIEUW PEIL, OUDE GROND – EEN CULTUREEL PROGRAMMA OVER WATER EN BODEM IN NOORD-HOLLAND NOORD

ZUIDSCHERMER - Op dinsdagavond 4 juni om 19:00 vindt in Zuidschermer de feestelijke lancering plaats van het meerjarig cultureel programma Nieuw Peil, oude grond, een samenwerking tussen Karavaan, Stedelijk Museum Alkmaar en BPD Cultuurfonds. Dit bijzondere initiatief stelt de transformatie van het Noord-Hollandse landschap centraal en brengt via kunst en cultuur urgente vragen rond water, bodem en leefomgeving tot leven.

Lees verder

Indrukwekkende VR-experience op Yes In My Backyard Festival van Plant een Olijfboom

ALKMAAR - Tijdens het Yes In My Backyard Festival in Alkmaar is zaterdag 7 juni van 16.00 tot 20.00 uur de indrukwekkende VR-experience te zien van Plant een Olijfboom. De installatie is onderdeel van de Tegenlicht Meet-up De kunst van het wegkijken, die in de avond na de experience te bezoeken is. De beleving nodigt bezoekers uit om letterlijk stil te staan bij onrecht, vanuit nieuwsgierigheid, zonder oordeel – en met ruimte voor reflectie en gesprek.

Lees verder

Volg ons op social media!

Winkelwagen