NHD: Dikke billen, grote borsten en een smalle taille. Als bimbo-biggen bevragen Femi (22) en Lara (23) de patriarchale samenleving waarin mannen de dienst uitmaken

KEITH MONTGOMERY

15-12-23 Stompetoren - Twee varkens met dikke billen, grote borsten en een smalle taille. Bimbo-biggen, zo treden Femi van Elshuis (22) en Lara Peters (23) tussen kerst en oud en nieuw op. In een schuur in Stompetoren bevragen ze tijdens de Winterkaravaan de patriarchale samenleving met hun voorstelling ’Dirty Pigs’.


De bimbo-biggen leven samen in een gezellige woonkamer. De ene is een lustobject, de andere wil een lustobject zijn. Ze staan lijnrecht tegenover elkaar. Wie lijdt het meest onder de ’male gaze’, de mannelijke blik?

„De varkens doen mee aan de spek-en-bonencompetitie, de schoonheidswedstrijd voor biggen. De winnaar wordt gedekt door de mooiste beer, hoeft niet naar het slachthuis en mag blijven leven in vrijheid”, vertelt Lara.

PROFITEREN

Loont het om het patriarchaat te dienen? Dat trekt Dirty Pigs in twijfel. „Doen de varkens mee, dan verliezen ze een stuk van zichzelf. Doen ze er niet aan mee, dan kopen ze dat af met de dood.”

In het leven naast het podium is dat net zo, weet Femi uit ervaring. „Mijn uiterlijk komt nu meer in de buurt van het schoonheidsideaal dan vroeger. Toen profiteerde ik niet van mijn uiterlijk. Ik merk dat ik nu anders behandeld word. Meer respect krijg.”

Lara herkent dat. „Zelfs vrienden maken gaat me nu makkelijker af. Het schoonheidsideaal is altijd in ontwikkeling. Wat we mooi vinden verandert, maar dát we het belangrijk vinden, dat blijft.”

GROOTS EN UITBUNDIG

De vriendinnen en collega’s kennen elkaar van de Amsterdamse Toneelschool. Ze praten veel over thema’s als feminisme. Verontwaardiging over het uitsterven van de achternaam van de vrouw, traditionele rolverdeling en vrouwelijk lichaamshaar.

„Eind jaren negentig is er een studie gedaan naar vrouwelijk lichaamshaar. Mensen kregen een foto te zien van rottend vlees met maden en van lichaamshaar bij vrouwen. De meerderheid vond het tweede beeld het smerigst. Dat is toch bizar?!”, roept Lara.

Femi: „We wisten: hier willen we iets over maken. Niet gewoon in het theater, maar op locatie. Groots, uitbundig, rollend in de modder.”

Die kans krijgen ze tijdens Winterkaravaan. Tussen de winterpenen, kolen en koeien in een schuur op het erf van familie Rijlaarsdam in Stompetoren. Daar spelen Femi en Lara, samen collectief Duo PeThottie, tussen kerst en oud en nieuw dagelijks meerdere malen hun voorstelling Dirty Pigs.

CADEAU

Het script is afgerond. In de aanloop naar de try-out op 23 december, zal het duo de voorstelling spelen, spelen en nog eens spelen. „We zijn echt tafelmensen. We genieten van de research, de documentaires die we kijken, de interviews die we met elkaar afnemen. De vloer opgaan is ook heel leuk. Nu wordt het spel vormgegeven.”

Het is een cadeau voor de jonge makers dat ze straks in zo’n korte tijd zo vaak mogen optreden. „We hebben zelf ook geen oplossing om te ontsnappen aan het patriarchaat. Maar we hopen dat we met onze humor het gesprek hierover kunnen openen. Dat mensen iets bewuster de schuur uitlopen dan dat ze naar binnenliepen.”

Recent nieuws

Vacature marketeer

VACATURE BIJ KARAVAAN

Karavaan is op zoek naar een: MARKETEER gemiddeld 24 uur, startdatum 1 september 2024

Lees verder

NIEUWE MAKERSREGELING: COLLECTIEF MAMM

De Nieuwe Makersregeling is een subsidie voor beginnende talentvolle makers om zich in een langer lopend traject te ontwikkelen, in samenwerking met gezelschappen, podia en festivals.

Lees verder
Volbloeiers festival op Buitenplaats Akerendam
KEITH MONTGOMERY

KAARTVERKOOP SENIORENFESTIVAL VOLBLOEIERS IN BEVERWIJK VAN START

BEVERWIJK - Op 12 juli wordt de prachtige buitenplaats Akerendam in Beverwijk door Karavaan opnieuw omgetoverd tot een theatraal ouderenfestival. Voor de tweede editie van 'Volbloeiers' is het thema dit jaar Frankrijk. Vandaag gaat de kaartverkoop van start.

Lees verder

Volg ons op social media!

Winkelwagen