NHD: Dikke billen, grote borsten en een smalle taille. Als bimbo-biggen bevragen Femi (22) en Lara (23) de patriarchale samenleving waarin mannen de dienst uitmaken

KEITH MONTGOMERY

15-12-23 Stompetoren - Twee varkens met dikke billen, grote borsten en een smalle taille. Bimbo-biggen, zo treden Femi van Elshuis (22) en Lara Peters (23) tussen kerst en oud en nieuw op. In een schuur in Stompetoren bevragen ze tijdens de Winterkaravaan de patriarchale samenleving met hun voorstelling ’Dirty Pigs’.


De bimbo-biggen leven samen in een gezellige woonkamer. De ene is een lustobject, de andere wil een lustobject zijn. Ze staan lijnrecht tegenover elkaar. Wie lijdt het meest onder de ’male gaze’, de mannelijke blik?

„De varkens doen mee aan de spek-en-bonencompetitie, de schoonheidswedstrijd voor biggen. De winnaar wordt gedekt door de mooiste beer, hoeft niet naar het slachthuis en mag blijven leven in vrijheid”, vertelt Lara.

PROFITEREN

Loont het om het patriarchaat te dienen? Dat trekt Dirty Pigs in twijfel. „Doen de varkens mee, dan verliezen ze een stuk van zichzelf. Doen ze er niet aan mee, dan kopen ze dat af met de dood.”

In het leven naast het podium is dat net zo, weet Femi uit ervaring. „Mijn uiterlijk komt nu meer in de buurt van het schoonheidsideaal dan vroeger. Toen profiteerde ik niet van mijn uiterlijk. Ik merk dat ik nu anders behandeld word. Meer respect krijg.”

Lara herkent dat. „Zelfs vrienden maken gaat me nu makkelijker af. Het schoonheidsideaal is altijd in ontwikkeling. Wat we mooi vinden verandert, maar dát we het belangrijk vinden, dat blijft.”

GROOTS EN UITBUNDIG

De vriendinnen en collega’s kennen elkaar van de Amsterdamse Toneelschool. Ze praten veel over thema’s als feminisme. Verontwaardiging over het uitsterven van de achternaam van de vrouw, traditionele rolverdeling en vrouwelijk lichaamshaar.

„Eind jaren negentig is er een studie gedaan naar vrouwelijk lichaamshaar. Mensen kregen een foto te zien van rottend vlees met maden en van lichaamshaar bij vrouwen. De meerderheid vond het tweede beeld het smerigst. Dat is toch bizar?!”, roept Lara.

Femi: „We wisten: hier willen we iets over maken. Niet gewoon in het theater, maar op locatie. Groots, uitbundig, rollend in de modder.”

Die kans krijgen ze tijdens Winterkaravaan. Tussen de winterpenen, kolen en koeien in een schuur op het erf van familie Rijlaarsdam in Stompetoren. Daar spelen Femi en Lara, samen collectief Duo PeThottie, tussen kerst en oud en nieuw dagelijks meerdere malen hun voorstelling Dirty Pigs.

CADEAU

Het script is afgerond. In de aanloop naar de try-out op 23 december, zal het duo de voorstelling spelen, spelen en nog eens spelen. „We zijn echt tafelmensen. We genieten van de research, de documentaires die we kijken, de interviews die we met elkaar afnemen. De vloer opgaan is ook heel leuk. Nu wordt het spel vormgegeven.”

Het is een cadeau voor de jonge makers dat ze straks in zo’n korte tijd zo vaak mogen optreden. „We hebben zelf ook geen oplossing om te ontsnappen aan het patriarchaat. Maar we hopen dat we met onze humor het gesprek hierover kunnen openen. Dat mensen iets bewuster de schuur uitlopen dan dat ze naar binnenliepen.”

Recent nieuws

MUZIEKTHEATRALE WANDELING OVER STERKE VROUWEN, IN HET KADER VAN INTERNATIONALE VROUWENDAG 

Alkmaar - Van 1 t/m 10 maart speelt de locatietheatervoorstelling ‘Wie de F* is Trijn?’ in Alkmaar, die aansluit bij de gedachten over de vrouw van toen en nu. Deze succesvolle voorstelling is opnieuw te zien in het kader van internationale vrouwendag. Een uitstekende voorstelling als gespreksstarter voor moeder en dochter, voor vrouwen onderling of een eye-opener voor alle mannen op deze wereld.

Lees verder
Bowie Verschuuren

DE 8E EDITIE VAN KARAVAAN FESTIVAL BRENGT MEER DAN 200 VOORSTELLINGEN OP BIJZONDERE LOCATIES IN NOORD-HOLLAND

ALKMAAR - Van 17 tot en met 26 mei vindt de achtste editie van Karavaan Festival plaats in regio Groot Alkmaar. Tien dagen lang is het genieten van het beste locatietheater op de meest bijzondere plekken in regio Alkmaar, van theatrale expedities en bourgondische theateruitjes tot boerendrama en extatische dansconcerten. Het thema van deze editie is #uitdemaat.

Lees verder
Moon Saris

KARAVAAN TREKT MET FESTIVAL SPRINGTIJD JONGE THEATERMAKERS NAAR ALKMAAR

ALKMAAR - Voor het tweede jaar op rij komen jonge theatermakers van 7 tot en met 9 maart naar Theater de Drukkerij in Alkmaar voor het festival Springtijd. Het debuut van het festival was vorig jaar volledig uitverkocht.

Lees verder

Volg ons op social media!