Festival voor ouderen in Beverwijk: ‘Senioren durven los te gaan op Volbloeiers’

Foto:Keith-Montgomery

11-07-2024, BEVERWIJKOok als je wat meer op leeftijd bent, wil je losgaan op een festival en anderen ontmoeten. Op vrijdag 12 juli is op buitenplaats Akerendam in Beverwijk daarom Volbloeiers van Karavaan. Een festival voor iedereen van boven de zeventig.


Ouderenfonds Sluyterman van Loo, gevestigd in het Beverwijkse park Akerendam, vroeg Karavaan vorig jaar om een festival voor ouderen te maken, verbonden met de buitenlocatie. De eerste editie had plek voor vijfhonderd bezoekers en trok veel publiek. Nu is er plek voor achthonderd bezoekers.

Ilse van Dijk van Karavaan zegt dat de behoefte aan een festival leeft onder een oudere doelgroep. ,,Wat we vorig jaar merkten, is dat er een soort barrière verdwijnt bij het publiek omdat zij allemaal onder leeftijdsgenoten zijn. Ze durven daardoor helemaal los te gaan, te zingen en te dansen.”

 

Met elkaar kunst en cultuur beleven is belangrijk, stelt Van Dijk. Juist ook onder senioren. ,,Festivals richten zich vaak op een jong publiek, maar ouderen hebben er ook ontzettend veel behoefte aan. Die worden nu eigenlijk vergeten. Juist dat zij zich vrij en veilig voelen op een festival en het met elkaar kunnen beleven, is belangrijk.”

Interesses

Het programma van het festival is speciaal gericht op senioren. Van tevoren zijn er met de doelgroep gesprekken gevoerd om te onderzoeken waar hun interesses liggen. Van Dijk: ,,Op het programma staan onder meer artiesten op leeftijd. Zij kunnen zich met het publiek verbinden en een inspiratie zijn. En er zijn diverse activiteiten. We willen stimuleren ze in hun vrije tijd zich met kunst en cultuur bezighouden.”

Er is een middag- en een avondprogramma. Zo staat onder meer Esther Apituley, Hans Dagelet en Guus Janssen op het podium, met een muziekprogramma waarbij meegezongen kan worden. Zij hebben speciaal voor het festival een voorstelling gemaakt en staan nog vol energie op het podium.

Ook is er iemand die persoonlijke gedichten schrijft, De Oude Breisters breien en voeren gesprekken, in theatrale setting. Met ‘Heart Attack’ worden bezoekers uitgenodigd onder een enorme jurk, om nieuwe mensen te ontmoeten. ,,Want ook op oudere leeftijd kun je een nieuwe relatie beginnen”, aldus Van Dijk.

Verder is ‘De laatste date’ een beeldende voorstelling over een oudere man die in cafésetting zijn date ontmoet, maar eigenlijk een ode brengt aan zijn overleden vrouw.

Over het terrein gaat een rijdende radio op wielen met zangeressen die hits uit de jaren vijftig en zestig zingen. Ook een opera is te zien op drie verschillende plekken op het terreid.

Nadja Filtzer zingt Edith Piaf en een tributeband van Fleetwood Mac sluit het festival af.

Akerendam

Buitenplaats Akerendam is een ‘verstopt plekje’ tegenover het station van Beverwijk. Veel is inmiddels volgebouwd, maar het park is nog steeds een buitenplaats. Er worden voor het festival geen tenten gebouwd, maar gebruikgemaakt van wat het park zelf te bieden heeft.

Zo is er ook programma in de oranjerie, bij de kleine moestuin met vijver, de theekoepel, en er is een kas met muziek.

Elke editie van Volbloeiers heeft bovendien een ander landenthema, dit keer is het festival in Franse sferen, die onder meer met eten en een wijnproeverij naar voren komt.

,,Het gaat niet alleen om kunstbeleving, maar vooral ook om het met elkaar te beleven en nieuwe mensen te ontmoeten”, zegt Van Dijk. ,,We willen stimuleren dat je op elke leeftijd kunstbeoefening kunt doen, ook al heb je dat nog nooit gedaan. Het is een waardevolle invulling van je vrije tijd. Bezoekers krijgen om die reden ook een boekje mee, met allerlei activiteiten om komend seizoen te doen. En hierna willen we werken aan een zomerprogramma van meerdere weken, zodat ouderen elkaar regelmatig kunnen ontmoeten in creatieve setting.”

BRON: Noord hollands dagblad

Recent nieuws

ouderen op buitenplaats akerendam tijdens volbloeiers
Foppe Schut

NATTE MAAR MOOIE TWEEDE EDITIE VAN OUDERENFESTIVAL VOLBLOEIERS IN BEVERWIJK

BEVERWIJK - Een groot publiek verzamelde zich, ondanks de regen, afgelopen vrijdag op buitenplaats Akerendam in Beverwijk voor de tweede editie van ouderenfestival VOLBLOEIERS. Het thema van dit jaar was Frankrijk.

Lees verder
Scenefoto Ik hoop op zegen
Tibor Dieters

KARAVAAN EN COLLECTIEF BLAUWDRUK ZETTEN THEATERSTAD ALKMAAR OP DE KAART

ALKMAAR - Op 3 juli maakte het Fonds Podiumkunsten, de landelijke verdeler van theatersubsidies, de besluiten bekend voor de periode 2025-2028. In Alkmaar worden Karavaan en Collectief BLAUWDRUK met lovende woorden gehonoreerd. Voor het eerst heeft de stad hiermee een festival én een volwassen theatergezelschap die vanuit het Rijk worden ondersteund.

Lees verder
Tribute band Mirage op foto

COVERBAND FLEETWOOD MAC SLUIT FESTIVAL VOLBLOEIERS IN BEVERWIJK AF

BEVERWIJK - Op vrijdag 12 juli brengt Karavaan het seniorenfestival Volbloeiers, na een uitverkochte eerste editie, opnieuw naar Buitenplaats Akerendam. Tijdens een avondvullend programma worden festivalbezoekers meegenomen op een muziektheatrale route, met als afsluiter coverband Fleetwood Mac.

Lees verder

Volg ons op social media!

Winkelwagen