4-06-25 De programmeringskwaliteit van Oerol, het meest befaamde locatietheaterfestival van Nederland, op Terschelling, blijft onverminderd hoog. Maar in en rond Alkmaar heeft festival Karavaan inmiddels Oerolachtige allure. De hoogtepunten (en nog meer tips voor locatietheater).
Met een regen aan premières en sterke voorstellingen op bijzondere locaties – van het strand bij Schoorl en boerderijen tot aan de Hoogovens in IJmuiden – is festival Karavaan een walhalla voor liefhebbers van locatietheater.
De Letterbak, het inmiddels ontmantelde gebouw voor de lokale nieuwsproductie in Alkmaar dat deze zomer gesloopt wordt, is zo’n bijzondere locatie. De dansers van collectief MAMM bevechten en omarmen elkaar daar in The Big 30. Zij vliegen en duikelen door de gestripte kantine, de print- en vergaderruimte en postkamer om de pijnpunten uit te beelden van het bereiken van de leeftijd van dertig jaar: concurrentie op de arbeids-, relatie- en woonmarkt.
Zo snoeihard, zo gracieus, zo uitgebalanceerd agressief – wat een geweldig gezelschap. Met individuele acrobatische hoogstandjes en verbluffend samenspel waar veel durf en blindelings vertrouwen in elkaar uit spreekt. Het spel vooraf om het publiek in de keuzestresswereld van een dertiger te trekken, is lief en wat onbeholpen, maar het spektakel van MAMM is onvergetelijk.
Alkmaarse VOC-kooplieden
Dertigers treffen we ook aan in Rosette & Baron, over de belangen die Alkmaarse VOC-kooplieden in de zeventiende eeuw hadden in de specerij- en slavenhandel. Als een jong stel met Indische achtergrond net verhuisd is naar een oude patriciërswoning in Alkmaar, komt het er achter dat het ook de plek is geweest waar twee tot slaaf gemaakten hebben gewerkt voor een van de rijke Alkmaarse families.
De vrouw van het stel raakt geïntrigeerd, en zelfs bezeten door die geschiedenis, terwijl haar verkrampte partner er niets van wil weten. Hij weet wat het wroeten in de slavernijgeschiedenis met zijn vader heeft gedaan. Het zet de verhouding tussen de twee op scherp.
De voorstelling is gebaseerd op historische feiten. Belangrijke bron is een schilderij, waar Rosette als bediende bij een groot feestmaal in een hoekje staat afgebeeld. Een stadswandeling langs koloniale sporen in de stad, te beginnen bij de majestueuze woning waar Rosette en Baron naartoe zijn verscheept, biedt bruikbare context bij het ontroerende en verfijnd gespeelde verhaal.
Karavaan, t/m 9 juni in en rond Alkmaar. Het is mogelijk om meerdere voorstellingen op een dag te zien. Het centraal gelegen festivalterrein Yes in my backyard (YIMBY) heeft eettentjes en minivoorstellingen.