Het Parool: Collectief Blauwdruk wordt eerste vaste theatergezelschap van Alkmaar: ‘Zij zijn larger than life’

Tibor Dieters

27-12-23 Collectief Blauwdruk wordt eerste vaste theatergezelschap van Alkmaar: ‘Zij zijn larger than life’ Het jonge theatercollectief Blauwdruk wordt het eerste vaste theatergezelschap van Alkmaar. Vanaf 2024 zal de groep zich vestigen in de stad.


Het eigenzinnige groepje theatermakers dat is opgeleid in Arnhem en tot voor kort in Amsterdam huisde, mag zich vanaf 2024 officieel stadsgezelschap van Alkmaar noemen.

Ze maakten de afgelopen jaren naam met vernieuwende en talige bewerkingen van toneelstukken van Joost van den Vondel, zoals Recht op de Hemel (naar Lucifer) en Ik hoop op zegen naar Gijsbrecht van Aemstel. Hun meest recente hit is een bewerking van Molières De ingebeelde Zieke (Een ingebeelde ziekte).

In 2020 begon het locatietheatercollectief in Alkmaar als onderdeel van het talentontwikkelingstraject Winterkaravaan en maakte daarna voorstellingen op en met het Noord-Hollandse Karavaan Festival. Ze speelden succesvolle voorstellingen op bijzondere locaties en in het kader van Alkmaar Ontzet 450 jaar maakten ze Vrij van verzet, een locatietheaterspektakel dat door drieduizend Alkmaarders werd bezocht.

Het collectief, dat bestaat uit Romijn Scholten, Tijn Panis en Bram Walter, zakelijk leider Anne van Oort en creatief producent Emma van Zandvoort, zegt zich te committeren aan de stad en haar inwoners. Ze zeggen daarover: “Wij geloven dat lokaal produceren de toekomst is. Touren is geen efficiënte manier om een landelijke spreiding van de podiumkunsten te waarborgen. Er is tijd voor nodig om op een plek een groot en breed, eigen publiek op te bouwen en een wezenlijke rol te kunnen spelen in de stad. Die rol willen wij de komende jaren in Alkmaar vervullen.”

Ilse van Dijk, directeur van Karavaan Festival, is blij met de keuze van Blauwdruk: “Ze vallen op door een verfrissende, actuele en eigenzinnige benadering van klassiek repertoire. Blauwdruk maakt theater dat wij maatschappelijk relevant en actueel vinden.”
Vaste speelplaats wordt Taqa Theater de Vest, die de groep met de gemeente Alkmaar zal medefinancieren. Directeur Naud van Geffen verheugt zich op de samenwerking. “Dit collectief is larger than life, geeft energie, leeft creativiteit en is in staat verbindingen te leggen met een nieuw en divers publiek in en om de stad.”

BRON: Parool

Recent nieuws

MUZIEKTHEATRALE WANDELING OVER STERKE VROUWEN, IN HET KADER VAN INTERNATIONALE VROUWENDAG 

Alkmaar - Van 1 t/m 10 maart speelt de locatietheatervoorstelling ‘Wie de F* is Trijn?’ in Alkmaar, die aansluit bij de gedachten over de vrouw van toen en nu. Deze succesvolle voorstelling is opnieuw te zien in het kader van internationale vrouwendag. Een uitstekende voorstelling als gespreksstarter voor moeder en dochter, voor vrouwen onderling of een eye-opener voor alle mannen op deze wereld.

Lees verder
Bowie Verschuuren

DE 8E EDITIE VAN KARAVAAN FESTIVAL BRENGT MEER DAN 200 VOORSTELLINGEN OP BIJZONDERE LOCATIES IN NOORD-HOLLAND

ALKMAAR - Van 17 tot en met 26 mei vindt de achtste editie van Karavaan Festival plaats in regio Groot Alkmaar. Tien dagen lang is het genieten van het beste locatietheater op de meest bijzondere plekken in regio Alkmaar, van theatrale expedities en bourgondische theateruitjes tot boerendrama en extatische dansconcerten. Het thema van deze editie is #uitdemaat.

Lees verder
Moon Saris

KARAVAAN TREKT MET FESTIVAL SPRINGTIJD JONGE THEATERMAKERS NAAR ALKMAAR

ALKMAAR - Voor het tweede jaar op rij komen jonge theatermakers van 7 tot en met 9 maart naar Theater de Drukkerij in Alkmaar voor het festival Springtijd. Het debuut van het festival was vorig jaar volledig uitverkocht.

Lees verder

Volg ons op social media!