Het Parool: Collectief Blauwdruk wordt eerste vaste theatergezelschap van Alkmaar: ‘Zij zijn larger than life’

Tibor Dieters

27-12-23 Collectief Blauwdruk wordt eerste vaste theatergezelschap van Alkmaar: ‘Zij zijn larger than life’ Het jonge theatercollectief Blauwdruk wordt het eerste vaste theatergezelschap van Alkmaar. Vanaf 2024 zal de groep zich vestigen in de stad.


Het eigenzinnige groepje theatermakers dat is opgeleid in Arnhem en tot voor kort in Amsterdam huisde, mag zich vanaf 2024 officieel stadsgezelschap van Alkmaar noemen.

Ze maakten de afgelopen jaren naam met vernieuwende en talige bewerkingen van toneelstukken van Joost van den Vondel, zoals Recht op de Hemel (naar Lucifer) en Ik hoop op zegen naar Gijsbrecht van Aemstel. Hun meest recente hit is een bewerking van Molières De ingebeelde Zieke (Een ingebeelde ziekte).

In 2020 begon het locatietheatercollectief in Alkmaar als onderdeel van het talentontwikkelingstraject Winterkaravaan en maakte daarna voorstellingen op en met het Noord-Hollandse Karavaan Festival. Ze speelden succesvolle voorstellingen op bijzondere locaties en in het kader van Alkmaar Ontzet 450 jaar maakten ze Vrij van verzet, een locatietheaterspektakel dat door drieduizend Alkmaarders werd bezocht.

Het collectief, dat bestaat uit Romijn Scholten, Tijn Panis en Bram Walter, zakelijk leider Anne van Oort en creatief producent Emma van Zandvoort, zegt zich te committeren aan de stad en haar inwoners. Ze zeggen daarover: “Wij geloven dat lokaal produceren de toekomst is. Touren is geen efficiënte manier om een landelijke spreiding van de podiumkunsten te waarborgen. Er is tijd voor nodig om op een plek een groot en breed, eigen publiek op te bouwen en een wezenlijke rol te kunnen spelen in de stad. Die rol willen wij de komende jaren in Alkmaar vervullen.”

Ilse van Dijk, directeur van Karavaan Festival, is blij met de keuze van Blauwdruk: “Ze vallen op door een verfrissende, actuele en eigenzinnige benadering van klassiek repertoire. Blauwdruk maakt theater dat wij maatschappelijk relevant en actueel vinden.”
Vaste speelplaats wordt Taqa Theater de Vest, die de groep met de gemeente Alkmaar zal medefinancieren. Directeur Naud van Geffen verheugt zich op de samenwerking. “Dit collectief is larger than life, geeft energie, leeft creativiteit en is in staat verbindingen te leggen met een nieuw en divers publiek in en om de stad.”

BRON: Parool

Recent nieuws

ouderen op buitenplaats akerendam tijdens volbloeiers
Foppe Schut

NATTE MAAR MOOIE TWEEDE EDITIE VAN OUDERENFESTIVAL VOLBLOEIERS IN BEVERWIJK

BEVERWIJK - Een groot publiek verzamelde zich, ondanks de regen, afgelopen vrijdag op buitenplaats Akerendam in Beverwijk voor de tweede editie van ouderenfestival VOLBLOEIERS. Het thema van dit jaar was Frankrijk.

Lees verder
Scenefoto Ik hoop op zegen
Tibor Dieters

KARAVAAN EN COLLECTIEF BLAUWDRUK ZETTEN THEATERSTAD ALKMAAR OP DE KAART

ALKMAAR - Op 3 juli maakte het Fonds Podiumkunsten, de landelijke verdeler van theatersubsidies, de besluiten bekend voor de periode 2025-2028. In Alkmaar worden Karavaan en Collectief BLAUWDRUK met lovende woorden gehonoreerd. Voor het eerst heeft de stad hiermee een festival én een volwassen theatergezelschap die vanuit het Rijk worden ondersteund.

Lees verder
Tribute band Mirage op foto

COVERBAND FLEETWOOD MAC SLUIT FESTIVAL VOLBLOEIERS IN BEVERWIJK AF

BEVERWIJK - Op vrijdag 12 juli brengt Karavaan het seniorenfestival Volbloeiers, na een uitverkochte eerste editie, opnieuw naar Buitenplaats Akerendam. Tijdens een avondvullend programma worden festivalbezoekers meegenomen op een muziektheatrale route, met als afsluiter coverband Fleetwood Mac.

Lees verder

Volg ons op social media!

Winkelwagen