In Alkmaar wordt het Victoriepark klaargemaakt voor festival Yes In My Backyard. Theater en concerten van onder meer Froukje en Moss: ’Het gaat erom dat de artiesten echt een verhaal hebben’

NHD 24-05-22, Er wordt volop opgebouwd in het Victoriepark in Alkmaar, want daar is van 26 mei tot en met 6 juni het festival ’Yes In My Backyard’ (YIMBY). Vorig jaar was de primeur van het festival, dat georganiseerd wordt door Karavaan en Podium Victorie. Dit jaar hoeven zij geen rekening meer te houden met coronamaatregelen en kan er een volwaardig festival georganiseerd worden zonder anderhalve meter afstand en looproutes. Met ’tentjestheater’ en straattheater door Karavaan en concerten geprogrammeerd door Podium Victorie.


In 2019 streek Karavaan voor het eerst neer in het Victoriepark. De muziek in de avond programmeerden zij eerst zelf. Later is de samenwerking met Podium Victorie gezocht.

Buiten spelen

„De locatie vond iedereen te gek. Podium Victorie wilde graag buiten spelen. Dat is onze expertise en Victorie heeft als poppodium een goed muzikaal netwerk. We versterken elkaar en hebben allebei dezelfde gedachte: dat het voor iedereen geschikt moet zijn.”, vertelt Ilse van Dijk van Karavaan Festival.

„We vonden het een mooie uitdaging en hadden elkaar hierin gevonden”, zegt Tobias Huveneers van Podium Victorie. „We moesten kijken wat mogelijk was, er waren wel duizend verschillende constructies. Het was een mooie opstap om dit samen te doen.”

Die eerste editie beviel beide partijen en nu zijn ze klaar voor de tweede YIMBY. Waar het festival vorig jaar specifiek een jonge doelgroep wilde bereiken, wordt het festival nu meer op een breed publiek gericht. Tobias: „Je hebt een band als Moss, die zijn het meest ervaren. Ze hebben net een nieuwe plaat uit. Het past qua muziek en feeling bij het festival en de fanbase bestaat uit een brede groep. Moss is weer heel anders dan Froukje of Hang Youth.”

Ilse: „Dat is ook zo bij Tentjestheater. Er is een voorstelling die gaat over gender, een onderwerp waar veel mensen tegenwoordig mee bezig zijn. Maar er is ook de theatervoorstelling ’Godenzonen’, die gaat over voetbal.”

 

’Alternatieve mainstream’

Het programma is ’alternatieve mainstream’, zoals Tobias en Ilse het omschrijven. Tobias: „Die term bestaat niet, maar het geeft aan dat we voor een breed publiek programmeren maar ook inhoudelijk de diepte in gaan. Froukje is daar het schoolvoorbeeld van. Ze bereikt een gigantisch publiek, maar weet ook de huidige tijdsgeest in haar muziek te pakken. Het gaat erom dat de artiesten echt een verhaal hebben.”

Ilse: „Dat is ook zo bij het Tentjestheater. We willen vooral dat mensen een goede tijd hebben, maar met muziek en theater mag het ergens over gaan.”

En: er mag gedanst worden. Dit jaar is het niet verplicht om te blijven zitten en afstand te houden.

De prijzen van het festival zijn gestegen. Er zijn per voorstelling of concert tickets te koop, maar ook ’combi-tickets’ met bijvoorbeeld een concert en theatervoorstelling of een voorstelling met eten en drinken.

Ilse: „Er zijn kleine tenten, de ’huiskamer van de theatermakers’. Van buitenaf zie je niet wat er binnen gebeurt. We hebben meer op het programma staan dan vorig jaar. We hebben nu ook meer voorstellingen voor de hele familie. Er zijn doe-dingetjes zoals ’the worlds smallest escaperoom’, waarbij je in dertig seconden een puzzel moet oplossen anders ontploft het. Er zijn geen looproutes meer. Er kunnen meer mensen komen, maar we willen wel de relaxte sfeer behouden. Het festival organiseren we nu eigenlijk zoals we willen dat het is. Intiem, maar met een brede programmering.”

Nu er deze zomer geen coronamaatregelen zijn, worden er weer veel festivals en evenementen georganiseerd. Tegelijkertijd is er in de culturele sector een landelijke tendens dat tickets moeilijker worden verkocht. Ilse: „Er is al veel verkocht maar we hebben nog heel veel tickets in de verkoop. We kunnen nog wel een boost gebruiken. Voorheen hadden we met Karavaan een week van tevoren al zeventig procent van de tickets verkocht. Dat is nu niet zo.”

Tobias: „Kom van de bank af, ga in het park spelen en ontmoet mensen.”

Uitdaging

Ook organisatorisch is het voor velen in de culturele sector soms achter de schermen flink aanpoten. Velen hebben in de coronacrisis een andere baan gezocht en door de inflatie is alles een stuk duurder geworden. Tobias: „Het mooie is dat we met twee organisaties werken waardoor je op elkaar kunt leunen. We doen veel samen. Als we het alleen hadden moeten doen was het wel een uitdaging geweest.”

Recent nieuws

Jan Bensliman

ONTDEK BOERENPEIL TIJDENS KARAVAAN FESTIVAL

Karavaan Festival brengt theater over de toekomst van het platteland, op drie boerderijen rondom Alkmaar. Ontdek de wereld achter omgekeerde vlaggen en laat je verrassen.

Lees verder
Foto: Moon Saris

KARAVAAN VERRASTE MET GLOEDNIEUW FESTIVAL IN THEATER DE DRUKKERIJ

Van 23 t/m 25 februari was Theater de Drukkerij de bruisende festivallocatie van de succesvolle, eerste editie van Springtij. Springtij is een gloednieuw festival van Karavaan met avontuurlijk theater van jonge theatermakers. Het driedaagse festival was uitverkocht en trok een overwegend jong publiek.

Lees verder
Foto: Moon Saris

KARAVAAN EN PARTNERS LANCEREN NIEUW SPEELCIRCUIT VOOR JONGE THEATERMAKERS

Op het nieuwe Springtij festival in Alkmaar is een nieuw speelcircuit voor nieuwe makers gelanceerd: OPROER. OPROER is een springplank voor jonge professionals en is een initiatief van Karavaan en Walhalla. Bij het speelcircuit zijn nu naast Karavaan en Walhalla ook VIA ZUID, Theater de Generator en Podium Bloos aangesloten. Het netwerk wordt de komende maanden verder uitgebreid.

Lees verder

Volg ons op social media!