NH Media: Onbekend deel slavernijverleden krijgt stem in Alkmaars Karavaan Festival

Speelster, in oud Hollandse klederdracht, zit naast en verhuisdoos. Campagnebeeld voor de voorstelling Rosette & Baron door Koen Verheijden.
Keith Montgomery

31-05-25 Tijdens het Karavaan Festival vertelt de locatietheatervoorstelling Rosette en Baron het aangrijpende verhaal van een tot slaaf gemaakte Indonesische vrouw in zeventiende-eeuws Alkmaar. Via een stadswandeling en een intieme voorstelling in een oud koopmanshuis werpt het project nieuw licht op een vaak verzwegen deel van de Nederlandse koloniale geschiedenis: de slavernij in Nederlands-Indië.


Rosette was dienstmeisje, maar moest — zoals veel vrouwelijke tot slaaf gemaakten — ook vaak het bed delen met de heer des huizes. “Het was eigenlijk een soort Handmaid’s Tale in het Holland van die tijd”, aldus actrice Judith Noyons.

De voorstelling Rosette en Baron tijdens festival is locatietheater volgens het boekje. Eerst trekt het publiek met een gids door de historische binnenstad. Daar wordt stilgestaan bij plekken die te maken hebben met het onderwerp van de voorstelling: het onderbelichte Indonesische slavernijverleden.

We komen langs pakhuizen waar handel, koffie en specerijen werden opgeslagen — producten die met behulp van tot slaaf gemaakten op plantages in Nederlands-Indië waren verkregen. Ook zien we het huis waar de familie Zeeman met hun Indonesische slavin Rosette woonde. Want om deze Rosette draait het allemaal.

Onbekender

“Ik wilde een stuk geschiedenis dat heel onbekend is onder de aandacht brengen,” vertelt Koen Verheijden, bedenker en regisseur van Rosette en Baron. “Het verhaal van tot slaaf gemaakten die uit Afrika naar Suriname werden gebracht, kent men wel. Maar het verhaal van de slavernij in Indonesië, toen nog Nederlands-Indië, is veel onbekender.”

Het stuk wordt gespeeld in een oud koopmanshuis in de Alkmaarse binnenstad. Het speelt zich af in het heden en gaat over een jong stel dat net is verhuisd naar het historische pand. Al snel ontdekken ze dat er in hun huis ooit een tot slaaf gemaakt gezin uit de Oost woonde. De vrouw duikt in het koloniale verleden en ziet een kans om haar eigen Indische achtergrond te omarmen.

Het huis vormt een poort naar het slavernijverleden in Indonesië en laat zien hoe deze geschiedenis met Alkmaar verbonden is. “Het was in die tijd heel gebruikelijk dat inheemse vrouwen in Nederlands-Indië werden ontvoerd en aan Nederlandse militairen ‘gegeven’ om hen rustig te houden,” vertelt actrice Judith Noyons. “Als zo’n man later met een Nederlandse vrouw trouwde, bleef de Indonesische slavin als dienstmeisje, maar ook vaak als bedgenote van haar baas. Een soort Handmaid’s Tale, maar dan in Nederlands-Indië én in Holland van die tijd.”

Zwijgen verbreken

Zowel de acteurs, de regisseur als de gids van de rondleiding hebben wortels in Indonesië. Met de voorstelling en de wandeling proberen ze het zwijgen rond dit gedeelde verleden te doorbreken.

“Binnen families van nazaten van tot slaaf gemaakten werd er altijd heel veel gezwegen over dit verleden, en dat had te maken met schaamte en trauma’s,” vertelt acteur Roben Mitchell. “De tot slaaf gemaakten zoals Rosette waren ontdaan van hun eigen wil en persoonlijkheid. Dat werkt natuurlijk door in latere generaties.”

De voorstelling en de rondleiding geven Rosette een podium en een gezicht. Zo komt een onderbelicht stuk geschiedenis ineens heel dichtbij.

BRON: NH Media

Recent nieuws

Bezorger geeft bloemetje aan bezorgster terwijl op de achtergrond aan de lopende band word gewerkt
Moon Saris

KARAVAAN FESTIVAL MAAKT IMPACT MET PRIKKELEND PROGRAMMA VAN NIEUWE GENERATIES

ALKMAAR – 10 juni 2025 Een boeiende voorstelling over het Indonesisch slavernijverleden, de complexe wereld van agenten gebracht in een wervelende spektakelvoorstelling of een Alkmaarse burgemeester met grootheidswaanzin in een fraaie stadsopera. Twaalf dagen lang kon je het meemaken tijdens het bekende locatietheaterfestival van Karavaan. Met prikkelende thema’s schuwde Karavaan Festival de hedendaagse spanningen in de samenleving niet, maar wist het op theatrale wijze een brug te slaan tussen het publiek en wat er in de wereld speelt. Met het festival bereikte Karavaan ruim 29 duizend bezoekers en wist daarmee een breed en divers publiek aan te spreken.

Lees verder
Tim speelt met zijn saxofoon op een boerderij voor een zittend publiek
Moon Saris

LANCERING PLATFORM NIEUW PEIL, OUDE GROND – EEN CULTUREEL PROGRAMMA OVER WATER EN BODEM IN NOORD-HOLLAND NOORD

ZUIDSCHERMER - Op dinsdagavond 4 juni om 19:00 vindt in Zuidschermer de feestelijke lancering plaats van het meerjarig cultureel programma Nieuw Peil, oude grond, een samenwerking tussen Karavaan, Stedelijk Museum Alkmaar en BPD Cultuurfonds. Dit bijzondere initiatief stelt de transformatie van het Noord-Hollandse landschap centraal en brengt via kunst en cultuur urgente vragen rond water, bodem en leefomgeving tot leven.

Lees verder

Indrukwekkende VR-experience op Yes In My Backyard Festival van Plant een Olijfboom

ALKMAAR - Tijdens het Yes In My Backyard Festival in Alkmaar is zaterdag 7 juni van 16.00 tot 20.00 uur de indrukwekkende VR-experience te zien van Plant een Olijfboom. De installatie is onderdeel van de Tegenlicht Meet-up De kunst van het wegkijken, die in de avond na de experience te bezoeken is. De beleving nodigt bezoekers uit om letterlijk stil te staan bij onrecht, vanuit nieuwsgierigheid, zonder oordeel – en met ruimte voor reflectie en gesprek.

Lees verder

Volg ons op social media!

Winkelwagen