NH Nieuws: Theatervoorstelling helpt boeren en politiek uit de landbouwcrisis te komen

Moon Saris

7 juni 2023 - NH NIeuws Boeren worstelen al jaren met het stikstofprobleem en het maken van een visie op de toekomst van de landbouw. Theatergroep Bureau Pees maakt voorstellingen die gaan over de landbouwcrisis. Hun zesde voorstelling 'Iets met Boeren - De Nieuwe Lichting', gaat over een groep boeren in opleiding. Ook deze studenten staan vaak pal tegenover elkaar. De voorstelling werd eerder deze maand gespeeld op het erf van boer Baltus in Zuidschermer in het kader van festival de Karavaan.


Het hek van het erf van boer Baltus in Zuidschermer wordt opengedaan door de zeven boeren in opleiding, gespeeld door jonge actrices uit Tilburg. Zij nemen het publiek mee langs een aantal locaties op de melkveeboerderij waar scenes gespeeld worden. Vier van hen willen boeren van de oude stempel worden en verdedigen de gangbare manier van landbouw. De andere drie zijn activistisch en zijn voor een duurzame, kleinschalige en milieubewuste manier van agrarische bedrijfsvoering. Voor de voorstelling werden studenten en docenten van de Hogere Agrarische School geïnterviewd. “Op deze opleiding zie je een stammenstrijd die misschien nog wel heftiger is dan in onze samenleving”, vertelt Peter Dictus van Bureau Pees. “Zij lijken elkaar niet te begrijpen maar moeten het toch gaan doen met elkaar in de toekomst. En dat willen wij in de voorstelling laten zien.”

Het publiek staat voor de stal met jongvee. De jonge boerin in zwarte overall vertelt over haar passie voor de koeien die ze allemaal kent. Ze houdt van melken, dan schuren de koeien zo lekker tegen haar aan. Maar ze is vooral gek van insemineren van koeien. Ze doet voor hoe ze het sperma van de stier met de hand bij de koe inbrengt. “Een kalf wordt geboren, gaat produceren en op gegeven moment insemineer je de koe weer die voortgekomen is uit jouw inseminatie!”, zegt ze enthousiast: “En dan voel je wel een soort erkenning ja.”

Jonge boerin laat zien hoe inseminatie werkt

 

Jonge boerin laat zien hoe inseminatie werkt

Even verderop op het boerenerf komt een student in een witte overall die worstelt met een enorme lap plastic in een kruiwagen. Zij waarschuwt dat er na de stikstofcrisis nog een watercrisis aankomt. En een andere actrice in witte overall kruipt in de huid van een koe. Zij hoopt dat ze als koe in de toekomst serieus genomen zal worden als koe.”Ik denk dat massaal gefokt vlees over 50 jaar net zo gezien wordt als slavernij nu”, zegt ze als koe. “En dan denk ik dat koningin Amalia over 50 jaar met stamelende woorden zal zeggen: Sorry!”, zo probeert de voorstelling de toeschouwer op een speelse manier te inspireren.

Jonge boerin zegt sorry tegen de koeien

 

Jonge boerin zegt sorry tegen de koeien

Boerin Annemiek Baltus is blij de voorstelling op haar erf, hoewel de voorstelling ook kritisch is ten aanzien van de traditionele boeren. Op het bedrijf van Baltus worden ongeveer 100 koeien gemolken. Zouden zij ook kleiner en duurzamer kunnen werken? “Dat kan wel en dat zouden we ook wel willen maar daar moet dan wel een financiële compensatie tegenover staan”, vertelt Annemiek. “De consument moet ook meedoen en de de bank, iedereen eigenlijk.”

Kan de voorstelling bijdragen om uit de impasse rond de landbouwcrisis te komen? “Het directe probleem kan door zo’n voorstelling niet opgelost worden maar indirect kan het wel een eind kan maken aan de onwetendheid van de burger en de consument”, zegt boerin  Annemiek.  “Ik weet niet of je de wereld kunt veranderen met theater”, zegt Peter Dictus “Theater kan wel een mooie aanvulling zijn op de informatie die we al krijgen via de media, opvoeding en opleiding.”

De jonge actrices zien de toekomst wel hoopvol tegemoet. “Mensen moeten gewoon eerst eens beginnen om meer naar elkaar te luisteren in plaats van altijd met het vingertje te wijzen” zegt Dewi. “De nieuwe lichting moet het gaan doen. Zij moeten gaan samenwerken en dat er een akkoord komt tussen de twee tegenpolen.”

De voorstelling Iets met boeren, de nieuwe lichting van theatergroep Bureau Pees is niet meer te zien in Noord-Holland maar wel in Maren Kessel in Noord Brabant vandaag 7 juni en morgen 8 juni. En op 8 juli in Veghel.

Jonge boeren gaan samen de toekomst tegemoet

 

Jonge boeren gaan samen de toekomst tegemoet

https://www.nhnieuws.nl/nieuws/320066/theatervoorstelling-helpt-boeren-en-politiek-uit-de-landbouwcrisis-te-komen

Recent nieuws

ouderen op buitenplaats akerendam tijdens volbloeiers
Foppe Schut

NATTE MAAR MOOIE TWEEDE EDITIE VAN OUDERENFESTIVAL VOLBLOEIERS IN BEVERWIJK

BEVERWIJK - Een groot publiek verzamelde zich, ondanks de regen, afgelopen vrijdag op buitenplaats Akerendam in Beverwijk voor de tweede editie van ouderenfestival VOLBLOEIERS. Het thema van dit jaar was Frankrijk.

Lees verder
Scenefoto Ik hoop op zegen
Tibor Dieters

KARAVAAN EN COLLECTIEF BLAUWDRUK ZETTEN THEATERSTAD ALKMAAR OP DE KAART

ALKMAAR - Op 3 juli maakte het Fonds Podiumkunsten, de landelijke verdeler van theatersubsidies, de besluiten bekend voor de periode 2025-2028. In Alkmaar worden Karavaan en Collectief BLAUWDRUK met lovende woorden gehonoreerd. Voor het eerst heeft de stad hiermee een festival én een volwassen theatergezelschap die vanuit het Rijk worden ondersteund.

Lees verder
Tribute band Mirage op foto

COVERBAND FLEETWOOD MAC SLUIT FESTIVAL VOLBLOEIERS IN BEVERWIJK AF

BEVERWIJK - Op vrijdag 12 juli brengt Karavaan het seniorenfestival Volbloeiers, na een uitverkochte eerste editie, opnieuw naar Buitenplaats Akerendam. Tijdens een avondvullend programma worden festivalbezoekers meegenomen op een muziektheatrale route, met als afsluiter coverband Fleetwood Mac.

Lees verder

Volg ons op social media!

Winkelwagen