NH Nieuws: Toneelgroep brengt woningcrisis tot leven op de plek waar het wringt

Romijn word met zijn gezicht op de. autoruit gedrukt door Tijn - scenefoto
Tibor Dieters

29-05-2025 De woningcrisis onder de loep nemen en van satirisch commentaar voorzien: dat is wat het Alkmaarse theatercollectief Blauwdruk wil doen met hun nieuwe Op Grond van Leven. En waar kan dat beter dan op een plek die de crisis letterlijk verbeeldt, een vrijwel leegstaand appartementencomplex. "Deze voorstelling staat symbool voor een boel dingen die aan de hand zijn in de wereld."


Binnen in het appartementencomplex aan de Picassolaan in Alkmaar zijn de leden van Blauwdruk nog druk bezig met de voorbereidingen. Spelers Romijn, Tijn, Bram en Thor spreken samen met regisseur Belle de hele voorstelling nog een keer door om de puntjes op de i te zetten.

Een korte pauze tussen twee zinnen, een extra woord op het juiste moment – maanden van intensieve voorbereiding komen samen in deze laatste repetitie.

‘Wonen in de breedste zin van het woord’

Met Op Grond van Leven kiest Blauwdruk voor een urgent en maatschappelijk beladen onderwerp: de woningcrisis. “Het gaat voor ons heel erg over wonen in de breedste zin van het woord”, vertelt Tijn.

“Er is veel te doen over de verbondenheid met een stuk grond. Dat speelt in de woningcrisis hier. Maar ook in zorgen over immigranten en grensconflicten zoals in Gaza en Oekraïne, waar het draait om de vraag van wie het land is.”

En daar draait Op Grond van Leven om: van wie is welk stukje land? Het binnendringen van een ‘vreemdeling’ zorgt namelijk voor een familietragedie met fatale afloop. “Deze voorstelling staat symbool voor een boel dingen die aan de hand zijn in de wereld”, aldus Tijn.

De keuze voor de locatie aan de Picassolaan is allesbehalve willekeurig. Het merendeel van de appartementen staat leeg, slechts enkele worden tijdelijk bewoond door mensen die er antikraak verblijven, in afwachting van de geplande sloop. Ooit deed het complex dienst als asielzoekerscentrum.

“Deze plek staat symbool voor waar ons stuk over gaat. Het zijn fantastische appartementen, maar bijna alles staat leeg. Terwijl we midden in een woningcrisis zitten.”

De spelers maken tijdens de voorstelling ook gebruik van de leegstaande gebouwen. Ze kunnen op de balkonnetjes komen, zich van achter de ramen laten zien en zelfs op het dak gaan staan. “Daarmee wordt het ook dynamisch”, zegt Tijn.

Ondanks dat het stuk op twee bloedserieuze Griekse tragedies is gebaseerd, zit er toch veel humor en snelheid in. Het resultaat is volgens Tijn ‘een totaal van de pot gerukte voorstelling’. “Er zit wel iets zwaarmoedigs in, maar wel met een flinke knipoog naar de hedendaagse woonproblemen.”

Recent nieuws

Bezorger geeft bloemetje aan bezorgster terwijl op de achtergrond aan de lopende band word gewerkt
Moon Saris

KARAVAAN FESTIVAL MAAKT IMPACT MET PRIKKELEND PROGRAMMA VAN NIEUWE GENERATIES

ALKMAAR – 10 juni 2025 Een boeiende voorstelling over het Indonesisch slavernijverleden, de complexe wereld van agenten gebracht in een wervelende spektakelvoorstelling of een Alkmaarse burgemeester met grootheidswaanzin in een fraaie stadsopera. Twaalf dagen lang kon je het meemaken tijdens het bekende locatietheaterfestival van Karavaan. Met prikkelende thema’s schuwde Karavaan Festival de hedendaagse spanningen in de samenleving niet, maar wist het op theatrale wijze een brug te slaan tussen het publiek en wat er in de wereld speelt. Met het festival bereikte Karavaan ruim 29 duizend bezoekers en wist daarmee een breed en divers publiek aan te spreken.

Lees verder
Tim speelt met zijn saxofoon op een boerderij voor een zittend publiek
Moon Saris

LANCERING PLATFORM NIEUW PEIL, OUDE GROND – EEN CULTUREEL PROGRAMMA OVER WATER EN BODEM IN NOORD-HOLLAND NOORD

ZUIDSCHERMER - Op dinsdagavond 4 juni om 19:00 vindt in Zuidschermer de feestelijke lancering plaats van het meerjarig cultureel programma Nieuw Peil, oude grond, een samenwerking tussen Karavaan, Stedelijk Museum Alkmaar en BPD Cultuurfonds. Dit bijzondere initiatief stelt de transformatie van het Noord-Hollandse landschap centraal en brengt via kunst en cultuur urgente vragen rond water, bodem en leefomgeving tot leven.

Lees verder

Indrukwekkende VR-experience op Yes In My Backyard Festival van Plant een Olijfboom

ALKMAAR - Tijdens het Yes In My Backyard Festival in Alkmaar is zaterdag 7 juni van 16.00 tot 20.00 uur de indrukwekkende VR-experience te zien van Plant een Olijfboom. De installatie is onderdeel van de Tegenlicht Meet-up De kunst van het wegkijken, die in de avond na de experience te bezoeken is. De beleving nodigt bezoekers uit om letterlijk stil te staan bij onrecht, vanuit nieuwsgierigheid, zonder oordeel – en met ruimte voor reflectie en gesprek.

Lees verder

Volg ons op social media!

Winkelwagen