NHD: Daten met wildvreemden onder een enorme ’tentjurk’. ’Wat is jouw hartenwens?’, wordt gevraagd door de koppelaars en dan ontstaat er vanzelf een gesprek

Jan Jong

19-05-24 Wat doe je als je op een drukke Alkmaarse zaterdagmarkt wordt aangesproken door dames, verkleed als halve harten, die vragen of je wilt plaatsnemen onder een enorme jurk voor een intiem gesprek met een onbekende?


Vriendelijk lachen en snel doorlopen, blijkt in het centrum. Tenminste, in de meeste gevallen. Tijdens het Karavaan Festival worden marktbezoekers regelmatig verrast met gratis straattheater.

,,We dragen graag bij aan de levendigheid van de binnenstad en bieden het winkelend publiek verwondering, een glimlach of de mogelijkheid om actief deel te nemen’’, aldus de organisatie.

Fotograaf: Jan Jong

Hartenkoningin

Met die verwondering en glimlach zit het bij ’Heart Attack’ wel goed. Tussen de hondenmanden en aardappels, op het staartje van de markt, staan ’s middag ineens een metershoge knalrode jurk. Die wordt gedragen door een stralende dame, de hartenkoningin. Zij zwaait en lacht naar passanten.

Om haar heen lopen haar twee koppelaars, gekleed in een half hart van dikke stof. Deze twee meiden proberen mensen te verleiden plaats te nemen onder de jurk en hun hart te luchten.

De eerste geïnteresseerden zijn een man die geen Nederlands spreekt en een jong meisje, dat op pad is met haar moeder. De rits aan de voorkant van de jurk gaat open voor de man, de rits aan de achterkant voor het meisje.

Binnen treffen ze een knalrode ruimte – van de tafel en stoelen tot de kussens op de grond – en de hartenkoningin, die voor de gelegenheid afdaalt naar de binnenzijde van haar jurk.

Ongemakkelijk

Ze probeert het gesprek op gang te krijgen middels bordjes met daarop vragen als ’wat is jouw hartenwens?’ en ’waar stroomt jouw hart van over?’. De man en het meisje kijken elkaar vooral wat verwonderd aan en stappen na een paar minuten ongemakkelijk lachen weer naar buiten.

’Heart Attack’ is bedacht en ontworpen door theatermaker en vormgever Victorine Pasman, de hartenkoningin. ,,Ik werk altijd op het grensvlak van mode en visueel theater’’, vertelt ze na de eerste date in haar ’tentjurk’.

,,Mijn handelsmerk zijn gigantische jurken, ze vormen een soort obsessie voor me. Met ’Heart Attack’ proberen we mensen die elkaar niet kennen met elkaar in gesprek te brengen. Het is eigenlijk een heel korte voorstelling met volop interactie.’’

Haar ’halve harten’ zijn Maureen Vrijdag en Lauren Dyer, eveneens kunstenaars en theatermakers. Breed lachend benaderen zij de marktbezoekers, in de hoop twee nieuwe mensen te vinden die hun hart willen openen onder de jurk.

,,We brengen cultuur naar mensen die er anders misschien niet mee in aanraking komen’’, stelt Maureen. ,,En alleen al dit droombeeld van de hartenkoningin midden op de markt geven we mee.’’

Na meerdere mislukte pogingen, vinden de koppelaars een man in een linnen blouse, knotje in zijn haar en goud omrande zonnebril op de neus. In zijn hand heeft hij een grote bol verse knoflook.

Vrede

,,Wat is jouw hartenwens?’’ vraagt Lauren. ,,Heel cliché’’, zegt de man, ,,maar toch vrede op de wereld.’’ Juist daarom neemt hij graag even de tijd voor een gesprek met een vreemde. ,,Wat is nou vijf minuten van je dag voor een gesprekje? Ik heb mijn knoflook gekocht, dat was mijn grootste plan voor deze zaterdag.’’

Aan de andere kant van de jurk stapt een vrouw naar binnen met een grote zwarte hoed en een wit gestippelde zwarte jurk. Ze krijgen van de hartenkoningin een glas alcoholvrije bubbels en nogmaals de vraag wat hun hartenwens is. Al snel praten ze over creativiteit, theater en je hart volgen. Als ze na vijf minuten naar buiten stappen, lachen ze allebei. ,,Het was mooi’’, roept de vrouw nog, terwijl ze de drukte van de markt weer induikt.

Na deze geslaagde ontmoeting houden de koningin en haar koppelaars het voor gezien. Ze hadden op iets meer animo gehoopt, moeten ze toegeven.

Uitdaging

,,Dat komt wel goed, als we deze act vanavond in het festivalhart (Victoriepark, red.) doen’, meent Victorine. ,,Hier op de markt hebben mensen een doel en lopen ze liever door. Dat is altijd de uitdaging van straattheater en daarom is het extra leuk als het wél lukt.’’

BRON: NHD

Recent nieuws

ouderen op buitenplaats akerendam tijdens volbloeiers
Foppe Schut

NATTE MAAR MOOIE TWEEDE EDITIE VAN OUDERENFESTIVAL VOLBLOEIERS IN BEVERWIJK

BEVERWIJK - Een groot publiek verzamelde zich, ondanks de regen, afgelopen vrijdag op buitenplaats Akerendam in Beverwijk voor de tweede editie van ouderenfestival VOLBLOEIERS. Het thema van dit jaar was Frankrijk.

Lees verder
Scenefoto Ik hoop op zegen
Tibor Dieters

KARAVAAN EN COLLECTIEF BLAUWDRUK ZETTEN THEATERSTAD ALKMAAR OP DE KAART

ALKMAAR - Op 3 juli maakte het Fonds Podiumkunsten, de landelijke verdeler van theatersubsidies, de besluiten bekend voor de periode 2025-2028. In Alkmaar worden Karavaan en Collectief BLAUWDRUK met lovende woorden gehonoreerd. Voor het eerst heeft de stad hiermee een festival én een volwassen theatergezelschap die vanuit het Rijk worden ondersteund.

Lees verder
Tribute band Mirage op foto

COVERBAND FLEETWOOD MAC SLUIT FESTIVAL VOLBLOEIERS IN BEVERWIJK AF

BEVERWIJK - Op vrijdag 12 juli brengt Karavaan het seniorenfestival Volbloeiers, na een uitverkochte eerste editie, opnieuw naar Buitenplaats Akerendam. Tijdens een avondvullend programma worden festivalbezoekers meegenomen op een muziektheatrale route, met als afsluiter coverband Fleetwood Mac.

Lees verder

Volg ons op social media!

Winkelwagen