NHD: Geen ’politiek gezever’ maar muziek en theater tijdens Yes In My Backyard in het Victoriepark. ’Het kabinet? Ik wil gewoon van het zonnetje genieten en muziek luisteren’

Yes In My BackYard
Jan Jong

20-05-2024 Tussen de groene bomen van het Victoriepark dartelen jong en oud tijdens het pinksterweekend door elkaar. Daar vindt muziek- en theaterfestival Yes In My BackYard (YIMBY)plaats. Hoe denken die kunst- en cultuurliefhebbers eigenlijk over het nieuwe kabinet en zijn plannen?


Wie rond de Friesebrug rijdt, kan niet om het festivalterrein heen. Tenten, lichtjes, de kleurrijke outfit van Victorientje, klapstoeltjes aan de waterkant en andere objecten, trekken de aandacht. Karavaan en Podium Victorie houden wederom het theater- en muziekfestival Yes In My BackYard, waar van alles te beleven is.

Zo treedt op pinksterzondag onder andere zangeres Juliet op, bekend van haar humoristische en herkenbare liedjes op sociale media of van SBS6-talkshow ’De Oranjezomer’. Ook het Utrechtse makersduo van So Much More in Life (Sweet Sixteen) valt op. In extravagante kledij vieren zij op satirische wijze hun ’Sweet Sixteen’. Of de bezoekers maken, al liggend op een bedje, een muzikale reis in theaterzaal De Blauwe Hemel.

Naast het vastleggen van dans, zang, theater, poëzie en andere festiviteiten, polst deze krant ook de politieke voorkeuren op het festivalterrein. We hebben immers, na een ultralange formatie, een nieuw rechts kabinet. Maar daarnaar vragen, blijkt nogal een ambitieus plan.

YIMBY

Fotograaf: Jan Jong

Politiek

Zodra de vraag ’Wat vind jij van het nieuwe kabinet?’ klinkt, vertrekken veel gezichten. Twee dames, die in het zonnetje van een drankje genieten, leggen eerlijk uit dat ze zich de afgelopen tijd niet met politiek bezig hebben gehouden. „Ik weet echt totaal niet wat de huidige plannen zijn.”

Een ander koppel dat zich ook op het terras stationeert, schudt eveneens het hoofd. „Ik probeer me tegenwoordig niet meer met politiek bezig te houden.” Ook een medewerker van het festival heeft weinig te zeggen over ons kabinet. „Weet je wat het is. Het is eigenlijk nooit goed wat je zegt.”

Rechtse onvrede

Theo (56), die samen met zijn vrouw de zaal van de Blauwe Hemel in wil lopen, heeft wel zijn visie op het huidige politieke landschap. Maar met foto en achternaam in dit artikel belanden? „Dat liever niet.” Waarom niet? „Mijn politieke voorkeur uitspreken, voelt toch een beetje privé. Stem je links? Dan vindt rechts daar wat van en vice versa. Ik stemde voorheen altijd GroenLinks, maar ik moet eerlijk toegeven dat ik het tijdens de afgelopen verkiezingen niet goed wist. Het is uiteindelijk SP geworden.”

Theo vervolgt: „Dat we nu een rechts kabinet hebben, verbaast me eigenlijk niet. Veel mensen zijn gefrustreerd en ontevreden over de afgelopen jaren. Maar we ’worstelen’ nu ook met grote thema’s. Klimaat, stikstof, wonen, asiel. Weet jij hoe je dat nu het beste aanpakt? Ik denk wel dat het huidige kabinet die stem van de rechtse onvrede vertegenwoordigt. Maar of de huidige plannen ook echt verschil gaan maken? Ik betwijfel het.”

Europa

Annelies (43) loopt met haar kroost rond bij ’Houtje touwtje’, een soort creatieve speelweide met hangmatten en klimtoestellen voor de kinderen. „Ik ben het vertrouwen in de politiek al een tijdje kwijt. In mijn ogen is het een hele hoop blabla, geschreeuw en getetter. Dat zie ik nu bij Geert Wilders ook”, legt ze uit. „Die slaat een toon aan waarmee hij bij een bepaalde groep mensen scoort. Bijvoorbeeld als het gaat over de asielcrisis. Maar het is uiteindelijk toch Europa die de échte vinger in de pap heeft als het over asiel gaat. Dan kan Wilders van alles roepen, maar die afspraken zijn allang gemaakt. Eigenlijk is het een grote show. Een theatervoorstelling, net als hier”, zegt ze met een lach.

Kleine dingen

Je druk maken om de kabinetsplannen of uitspraken van Wilders, Pieter Omtzigt, Dilan Yeşilgöz of Caroline van der Plas? Tijdens Yes In My BackYard geloven de meeste mensen dat ’politieke gezever’ wel. Een vrouw die met haar benen over de kade bungelt, moet lachen. „Het kabinet? Ik wil gewoon van het zonnetje genieten en muziek luisteren. Soms moeten we ons bezighouden met de kleine dingen in het leven waar we gelukkig van worden. In plaats van de grote problemen, waar we toch geen grip op hebben.”

BRON: NHD

Recent nieuws

NIEUWE MAKERSREGELING: COLLECTIEF MAMM

De Nieuwe Makersregeling is een subsidie voor beginnende talentvolle makers om zich in een langer lopend traject te ontwikkelen, in samenwerking met gezelschappen, podia en festivals.

Lees verder
Volbloeiers festival op Buitenplaats Akerendam
KEITH MONTGOMERY

KAARTVERKOOP SENIORENFESTIVAL VOLBLOEIERS IN BEVERWIJK VAN START

BEVERWIJK - Op 12 juli wordt de prachtige buitenplaats Akerendam in Beverwijk door Karavaan opnieuw omgetoverd tot een theatraal ouderenfestival. Voor de tweede editie van 'Volbloeiers' is het thema dit jaar Frankrijk. Vandaag gaat de kaartverkoop van start.

Lees verder
Campagnebeeld Karavaan Festival 2024
BOWIE VERSCHUUREN

Karavaan Festival in de pers: fijne recensies, sterren en landelijke pers

Wat zijn we blij en trots op alle mooie berichten over Karavaan Festival in de landelijke pers. Hierbij een overzicht:

Lees verder

Volg ons op social media!

Winkelwagen