NHD: Samen aan de ’aanschuiftafel’. De gezamenlijke maaltijden in de buurt in populair in Alkmaar. ’We merken dat mensen vanzelf met elkaar in gesprek gaan’

5-2-2024 Het is donker, buiten staat een gure wind. De ramen beslaan van pruttelende pannen. Er wordt gekookt, voor iedereen die maar aan wil schuiven. Want wie niet alleen aan tafel wil zitten, kan steeds vaker terecht bij verschillende gezamenlijke maaltijden in de buurt.


Zo is er een Aanschuiftafel van Karavaan in Laatmakers op de Laat waar je op dinsdag terecht kunt voor een warme maaltijd. Maar ook bij de Gaarkeuken van HAL 25 op vrijdag of op zondag bij de Aanschuiftafel van restaurant Soepp.

Bij Soepp staat deze zondag een Turks menu klaar waar iedereen van op kan scheppen: ‘Mercimek Köftesi’ (linzenköftes), ‘Taze Fasulye’ (Turkse snijbonen), ‘Zeytinyaˇgli Pirasa’ (gestoofde prei met rijst en wortel), ‘Shashlik’ (vegetrische spies) en rode koolsalade. Iedere week is er een ander thema.

Vrouwen

Elke keer komen er andere mensen op af, soms zijn het er vier, deze zondagavond maar liefst vijftien. In het midden zit een gezin: Suus (50), Hans (51) en zoons Piet (19) en Teun (20). Als gezin eten ze vaker met anderen aan tafel, onder meer omdat Suus vaker een ‘buurthap’ organiseert voor mensen uit haar straat. Nu zit de familie voor het eerst bij de Aanschuiftafel van Soepp. Piet: ,,We hebben een druk leven, maar schuiven graag aan. Het is gezellig, al zitten we wel tussen veel vrouwen nu”. Samen met hun vader zijn ze de enige mannen aan tafel.

Vriendinnen Edit (62) en Carla (63) schoven al eens eerder aan. Edit: ,,Ik kwam het tegen op social media en raakte nieuwsgierig. De vorige keer waren we met z’n tweeën. Nu kunnen we ook met anderen over van alles kletsen. Ik kan me wel voorstellen dat het lastig kan zijn voor eenzame mensen om hierop af te komen en zich open te stellen. Maar ik kan het iedereen aanraden. Het geeft veel gezelligheid en het eten is goed.”

Eenzaam

Gezelligheid, daar gaat het allemaal om volgens Soepp-medewerker Suus Vonk. Sinds juli wordt hier de Aanschuiftafel georganiseerd. ,,We willen niet dat mensen eenzaam zijn. Iedereen is welkom om voor 12,50 euro mee te eten en nieuwe mensen te leren kennen. Er komen verschillende mensen op af, wel vaak vrouwen. Maar we willen het doorzetten, ik denk dat er ook veel jonge mensen zijn die alleen wonen en behoefte hebben aan sociaal contact.”

Aan de tafel bij Soepp zijn er meerdere vrouwen die een gezamenlijke buurtmaaltijd organiseren. Zo ging de opbrengst van de gezamenlijke buurtmaaltijd van Brenda (50) naar goede doelen die de gasten zelf konden uitkiezen. Ze kookt al zo’n elf jaar voor anderen in Wervershoof en schuift nu zelf aan. ,,Ik ben altijd geïnteresseerd in iemands levensverhaal”, vertelt ze.

Habbekrats

Overal duiken maaltijdinitiatieven op. Elk met eigen sfeer. Zo eet je op het terrein van HAL 25 in de omgebouwde containers van de Kunstfabriek, waar het volgens initiatiefnemer Kees Bolten een ‘georganiseerde chaos’ is. ,,Iedereen kan in de Gaarkeuken neerstrijken en voor een habbekrats eten, elke keer met een andere kok. Met een ‘uitgestelde maaltijd’ zorg je dat iemand zonder poen ook kan eten. Dat doen wij in samenwerking met de Voedselbank. Verder zijn er veel van deze initiatieven, allemaal met het idee om mensen te verbinden uit alle lagen van de bevolking.”

Karavaan

Bij Karavaan is het chef Michèle van den Brink die in de keuken staat, elke keer met een ander team van vrijwilligers. ,,Intimiteit en aandacht staat voorop”, zegt Ilse van Dijk van Karavaan. ,,En we merken dat mensen vanzelf met elkaar in gesprek gaan. Het is mooi dat dit in deze tijden wordt georganiseerd. Soms heb je het gevoel dat de wereld om je heen in elkaar stort. Dan is dit een tegenbeweging om mensen bij elkaar te brengen.”

In Soepp wordt zondagavond nog lang nagekletst. Over dansavonden van vroeger, over een studiereis, over Alkmaar. Nog een laatste koffie en dan naar huis.

BRON: NHD

Recent nieuws

bovendrijven, twee mannen staan in een kanaal

KARAVAAN PRESENTEERT NIEUWE SPECIAL VOOR EXPEDITIE ALKMAARS KANAAL

Alkmaar - Er is weer een speciale theatrale tocht te fietsen langs de oevers van het Alkmaars Kanaal, waarlangs in de toekomst de nieuwe stad zal verrijzen. Er zijn twee verschillende versies: een versie die altijd te fietsen is en een Special waarbij ook een theatervoorstelling gespeeld wordt. De première van deze voorstelling is op zondag 21 april. De expeditie is een cocreatie van gemeente Alkmaar (Alkmaars Kanaal) en Karavaan, buitengewoon theater op locatie.

Lees verder
Campagnebeeld Karavaan Festival 2024
BOWIE VERSCHUUREN

LOEIENDE START VAN DE KAARTVERKOOP VOOR KARAVAAN FESTIVAL 2024

ALKMAAR - Op het erf van 't Koehotel trapte Karavaan gisteren samen met 400 gasten officieel af met de start kaartverkoop voor het festival. Dit gebeurde tijdens Goesting, de middag waarop vrienden en partners van Karavaan een kijkje kregen in het festivalaanbod en kennismaakten met de theatermakers. Verspreid over de boerderij waren voorproefjes te zien van al het moois dat het festival te bieden heeft. Van 17 mei tot en met 26 mei brengt Karavaan Festival ruim 200 voorstellingen, 13 landelijke premières en een festivalhart in het Victoriepark in hartje Alkmaar.

Lees verder
Voorstelling De Boer Op: Boer staat in weiland met verrekijker.
Moon Saris

DE BOER OP: 6 BOERENMONOLOGEN OVER VOOROORDELEN

Karavaan komt tijdens Karavaan Festival met de nieuwe betekenisvolle productie 'De Boer Op'. Het wordt een nieuwe agrarische voorstelling die speciaal wordt gemaakt voor de regio Alkmaar.

Lees verder

Volg ons op social media!

Cart