NPO Klassiek: Zo kreeg deze burgemeester een opera

Bart staat op de ladder als Carel de Dieu omgeven door het koor dat naar hem rijkt

03-06-2025 De Grote Kerk in Alkmaar is deze week het decor van een nieuwe locatie-opera. Tijdens het Karavaanfestival ging daar Carel in première: een voorstelling over Carel De Dieu, die in de achttiende eeuw burgemeester was van Alkmaar. Hij liet Huize De Dieu bouwen en ligt begraven in een opvallend praalgraf in het hoogkoor van de kerk. En toch weet bijna niemand in de stad nog wie hij was. "Dat vonden we zo intrigerend", vertelt maker Maartje Goes van Collectief Ludvik bij De Ochtend.


“Dat graf ligt er zó zichtbaar, en niemand kon ons vertellen wie die man was. Toen zijn we in de archieven gedoken. Wat we vooral vonden, waren sporen van uiterlijk vertoon. Huizen, een graf, een rouwbord – maar niets over wie hij werkelijk was. Dat zette ons aan het denken: wie verdient het eigenlijk om herinnerd te worden?”

Groot willen zijn

In de voorstelling zien we een man die steeds verder wegdrijft van het nu. De Dieu blijkt in de opera geobsedeerd door zijn nalatenschap. Omdat hij geen kinderen kan krijgen, richt hij zich volledig op wat hij kan achterlaten: gebouwen, objecten, herinnering in steen. “Maar hij vlucht daarmee voor het verdriet dat hij eigenlijk voelt”, vertelt Goes. “En in die vlucht verliest hij het contact met zijn vrouw en met de mensen om hem heen.”

Tussen aria en altaar

Dat verhaal vraagt om een grote vorm, en die vond Collectief Ludvik in de opera. “Zijn fantasiewereld was zo groots dat het theatrale van opera daar perfect bij past. Maar we wilden ook de kleine kant laten zien: het verdriet, het verlies, het gemis. Daarom hoor je naast grote koorpassages ook intieme aria’s, gezongen door zangers uit de regio.”

De Grote Kerk is tijdens de voorstelling niet alleen decor, maar ook personage. De opera speelt zich af rondom het graf van De Dieu zelf – de plek waar hij herinnerd wilde worden, en die nu eindelijk zijn verhaal vertelt.

Leven in plaats van nalaten

Ironisch genoeg lijkt Carel De Dieu, die zo graag herinnerd wilde worden, dat doel nu alsnog te bereiken – maar dan via een voorstelling die vooral oproept tot leven in het moment. “Als maker ben je bezig met wat je nú met het publiek kunt delen”, zegt Goes. “Misschien is dat wel belangrijker dan wat er overblijft.”

De opera Carel van Collectief Ludvik is nog t/m 9 juni te zien in de Grote Kerk van Alkmaar.

BRON: NPO Klassiek

Recent nieuws

Bezorger geeft bloemetje aan bezorgster terwijl op de achtergrond aan de lopende band word gewerkt
Moon Saris

KARAVAAN FESTIVAL MAAKT IMPACT MET PRIKKELEND PROGRAMMA VAN NIEUWE GENERATIES

ALKMAAR – 10 juni 2025 Een boeiende voorstelling over het Indonesisch slavernijverleden, de complexe wereld van agenten gebracht in een wervelende spektakelvoorstelling of een Alkmaarse burgemeester met grootheidswaanzin in een fraaie stadsopera. Twaalf dagen lang kon je het meemaken tijdens het bekende locatietheaterfestival van Karavaan. Met prikkelende thema’s schuwde Karavaan Festival de hedendaagse spanningen in de samenleving niet, maar wist het op theatrale wijze een brug te slaan tussen het publiek en wat er in de wereld speelt. Met het festival bereikte Karavaan ruim 29 duizend bezoekers en wist daarmee een breed en divers publiek aan te spreken.

Lees verder
Tim speelt met zijn saxofoon op een boerderij voor een zittend publiek
Moon Saris

LANCERING PLATFORM NIEUW PEIL, OUDE GROND – EEN CULTUREEL PROGRAMMA OVER WATER EN BODEM IN NOORD-HOLLAND NOORD

ZUIDSCHERMER - Op dinsdagavond 4 juni om 19:00 vindt in Zuidschermer de feestelijke lancering plaats van het meerjarig cultureel programma Nieuw Peil, oude grond, een samenwerking tussen Karavaan, Stedelijk Museum Alkmaar en BPD Cultuurfonds. Dit bijzondere initiatief stelt de transformatie van het Noord-Hollandse landschap centraal en brengt via kunst en cultuur urgente vragen rond water, bodem en leefomgeving tot leven.

Lees verder

Indrukwekkende VR-experience op Yes In My Backyard Festival van Plant een Olijfboom

ALKMAAR - Tijdens het Yes In My Backyard Festival in Alkmaar is zaterdag 7 juni van 16.00 tot 20.00 uur de indrukwekkende VR-experience te zien van Plant een Olijfboom. De installatie is onderdeel van de Tegenlicht Meet-up De kunst van het wegkijken, die in de avond na de experience te bezoeken is. De beleving nodigt bezoekers uit om letterlijk stil te staan bij onrecht, vanuit nieuwsgierigheid, zonder oordeel – en met ruimte voor reflectie en gesprek.

Lees verder

Volg ons op social media!

Winkelwagen