Podium voor jonge theatermakers in voormalige krantendrukkerij. Theater De Drukkerij moet derde professionele theaterpodium van Alkmaar worden

31-01-23, Een van de vrijwilligers is nog druk doende met de afwerking van de badkamer voor artiesten en in de foyer en de theaterzaal hangt de verfgeur van ’nieuw’. De laatste puntjes gaan op de i voor de voltooiing van Theater De Drukkerij, dat op 9 februari de deuren opent voor publiek.


Met De Drukkerij, in het pand aan de Marconistraat in Oudorp dat voorheen de drukkerij van deze krant herbergde, gaat voor Karavaan een droom in vervulling. Wat ooit begon als rondreizend theaterfestival groeide uit tot een locatietheaterorganisatie, die een podium biedt aan jonge talenten in de theaterwereld. Vorig jaar opende in een ander deel van het drukkerijpand het Makershuis, een eigen productiehuis dat jonge professionele theatermakers repetitie- en presentatieruimte biedt. Wat nog ontbrak, was een fysiek podium en dat komt er nu dus in de vorm van Theater De Drukkerij.

Foyer

Via zware, zwarte gordijnen loopt de bezoeker als het ware via de coulissen de foyer binnen. De lichtgrijze inrichting is industrieel met grote hanglampen en veel hout. Er zijn tafeltjes en stoeltjes voor de bezoekers en er is een eethoek met een keukentje, waar artiesten die hier repeteren of optreden iets te eten kunnen bereiden.

 

Aan de andere kant van de ruimte is naast de toiletten en badkamer gerealiseerd. „Zodat ze na een inspannende dansvoorstelling of zo even kunnen douchen”, vertelt John Jonkers, oud-docent uit Oudorp, die na zijn pensionering als vrijwilliger aan de slag ging bij Karavaan. Hij is locatiebeheerder van De Drukkerij en heeft het team vrijwillige werklui aangestuurd tijdens de verbouwing.

Dansvloer

Het resultaat is een volwaardig theater, zo blijkt als hij een rondleiding door het pand geeft. In de theaterzaal ligt nu een zwart rubberen dansvloer, die verwijderd kan worden als er andere voorstellingen zijn. Rondom hangen zwarte gordijnen, waarmee de zaal in delen kan worden opgesplitst.

Ook de tribune, die plaats kan bieden aan circa zeventig man, is verplaatsbaar en naar behoefte groter en kleiner te maken. „Dat is een voormalig decorstuk van een voorstelling op het Waagplein”, vertelt artistiek coördinator Laura Simonse.

Omalamp

Erachter opslagruimtes vol met theaterspots en andere apparatuur en een kleedruimte voor de theatermakers. „De enige ruimte die geen industriële uitstraling heeft gekregen”, wijst Simonse op de vloerbedekking, de vuurrode bank, het vrolijke behang, het retro kaptafeltje en de ’omalamp’ op de bijzettafel.

De verbouwing nadert haar voltooiing en er zijn al af en toe gezelschappen aan het repeteren in de theaterzaal. „Met de komst van theatermakers veranderde ineens de hele energie in het pand”, vertelt Jonkers. „Tot dan toe waren er wel mensen aan het verbouwen, maar ineens was er ook creativiteit. Heel bijzonder.”

Drukwerk

Het is de bedoeling dat het theater in eerste instantie elke tweede donderdag van de maand de deuren opent voor publiek. De ene maand voor een voorstelling van jonge makers, de andere maand voor ’Drukwerk’. Simonse: „Dat is een avondvullend programma waarin theatermakers uit het Makershuis laten zien waar ze mee bezig zijn. Verder zijn we in gesprek met poppodium Victorie om singer-songwriters hierheen te halen en als afsluiting is er steeds een korte voorstelling.”

Doel is dat De Drukkerij uitgroeit tot het derde -naast de twee zalen van De Vest- professionele theaterpodium van Alkmaar. En daarmee is het nieuwe theater uniek in Noord-Holland boven Amsterdam, stelt Simonse. „Er zijn wel plekken waar jonge makers kunnen repeteren, maar niet waar ze ook een podium hebben. We willen heel graag een soort landelijk netwerk van vergelijkbare podia, zodat ze met hun voorstellingen ook op tournee kunnen. Nu is het vaak zo dat ze hun voorstelling één of twee keer opvoeren en dat die dan op de plank komt te liggen. Het mooist zou zijn als ze op zes tot acht plekken, verspreid over Nederland, kunnen spelen en ervaring op kunnen doen.”

Festival

De eerste voorstellingen van collega-productiehuizen zijn te zien tijdens het nieuwe festival Springtij van 23 tot en met 25 februari. Behalve voorstellingen van makers die actief zijn geweest in het Makershuis, zijn er ook twee voorstellingen van productiehuizen uit Rotterdam en Limburg. Daarnaast is het festival vooral ook voor de makers zelf, in de vorm van onder meer een theatercollege over cultuurbeleid en gesprekken met professionals uit de theaterwereld.

Het theater bevindt zich in een gebied waar de komende jaren volop gebouwd wordt en honderden nieuwe woningen moeten verrijzen. „Die nieuwe bewoners hebben dus straks een theater om de hoek”, zegt Simonse. „Waar ze naar voorstellingen kunnen van professionele jonge theatermakers, die geëngageerd werk maken. Waar het publiek de makers echt op de huid zit. De sfeer is intiem, en na afloop is er altijd een nabespreking aan de bar.”

Recent nieuws

Fietsende mensen tijdens Expeditie Alkmaars Kanaal
Keith Montgomery

PREMIERE NIEUWE VOORSTELLING VAN KARAVAAN LANGS HET ALKMAARS KANAAL

ALKMAAR - zondag 2 juni gaat de voorstelling Bovendrijven in première. Bovendrijven is een nieuwe locatietheatervoorstelling van Karavaan, gemaakt en gespeeld door een van hun jonge theatermakers: Isan Vos. Bovendrijven is onderdeel van een unieke theatrale fietstocht langs de oevers van het Alkmaars Kanaal. Nieuw op deze route is een vertekijker met historische beelden.

Lees verder
LOEI: 2 muzikanten in een wei met koeien
Moon Saris

KARAVAAN TREKT LANDELIJKE AANDACHT MET SUCCESVOLLE EDITIE KARAVAAN FESTIVAL

ALKMAAR - Muziek voor koeien, een true crime in de bossen van Heiloo, en een spektakelopera met senioren in de Grote Kerk. Karavaan Festival presenteerde tien dagen lang avontuurlijk locatietheater in de regio Groot Alkmaar, met het thema "Uit de maat". Het publiek werd in grote getale getrokken door voorstellingen op het platteland, in de stad en in de bossen. Het bruisende festivalhart in het zonovergoten Victoriepark genoot veel belangstelling en trok een nieuw scala aan bezoekers. Het theaterfestival kende een zeer succesvolle editie met ruim 29 duizend bezoekers.

Lees verder
PREPARTY PRIDE ALKMAAR met 2 drags op een skippybal

GRATIS PRE-PARTY ALKMAAR PRIDE IN HET VICTORIEPARK

ALKMAAR - Speciaal voor de Alkmaar Pride week organiseert Karavaan samen met Podium Victorie op 25 mei een feestelijke pre-party vol veren en glitter. Van 11:00-13:00 is er in het Victoriepark tijdens festival Yes In My BackYard een veelzijdig programma, met o.a. Kinki Kappers, een circus-meet-drag show en catwalk.

Lees verder

Volg ons op social media!

Winkelwagen