THEATERKRANT: ‘GEWELDDADIG EN LIEFDEVOL SPANNINGSVELD TUSSEN VADER, MOEDER EN ZOON’

22-05-2023 Gewelddadig en rauw-realistisch, dat zijn de sleutelwoorden van regisseur Yvonne van Beukering voor de voorstelling Alleen met de goden naar de gelijknamige roman uit 2015 van Alex Boogers. De locatie bij Karavaan Festival is de Voedselbank Alkmaar, een plek die halverwege de voorstelling duidelijkheid krijgt. Jo, de moeder van de elfjarige Aaron, is volkomen aan lager wal geraakt: ze moet leven van de voedselbedeling. Haar man gooit zijn geld over de balk aan drank en vrouwen.


Zowel de roman als de voorstelling door Afslag Eindhoven gaan over de kracht van overleven, en dan moeten we kracht letterlijk nemen. Zoon Aaron (Steven Ivo) vecht zich dankzij kickboksen een weg door het leven. Zijn moeder Jo (Jose Kuijpers) heeft hem al als jonge vrouw gekregen. Ze scheldt hem voor rot, want hij heeft haar leven en haar toekomstdromen vernietigd. Dan is er de vader die geen echte vader blijkt te zijn, Leen (Marcel Roelfsema), die zijn leven heeft gewijd aan de opvoeding van de zoon: samen gingen ze bijvoorbeeld naar de schepen kijken op de Maas.

Kracht dus: Aaron is verslaafd aan vechtsport, zijn moeder scheldt en kankert, zijn vader slaat op een avond iemand dood en belandt in de gevangenis. Allemaal tekenen van drang om te overleven in ellende en rampspoed. De voorstelling heeft een enorme vaart. De spelers betreden de speelvloer, die bedekt is met zilverkleurig zeil, alsof het een boksring is. De verwikkelingen volgen elkaar snel op, en uiteindelijk is het inzicht dat zoon Aaron verwerft in dramatisch opzicht zó bijzonder dat het prijsgeven ervan jammer zou zijn.

Heeft zijn vader iemand doodgeslagen die van de vleesmaffia is? Aaron wil het graag geloven, maar het blijkt niet zo te zijn. Zijn moeder houdt de ware toedracht over zijn vader verborgen, ze zegt dat ‘niemand hem wilde hebben, behalve zij’. Met zijn geboorte heeft zij een vloek over haar leven uitgeroepen. Even denk je dat Aaron een vondeling is. Dat is niet zo, maar de suggestie maakt het drama spannend. Moeder Jo zegt ook: ‘Ik kon je toch niet alleen aan de goden overlaten.’ En hiermee is de boektitel en de titel van de voorstelling verklaard.

Het fysieke spel van vooral Steven Ivo als Aaron is ongekend krachtig. Zijn trainer (een sterke dubbelrol van Roelfsema) prijst hem om het geheim van zijn woede die in hem sluimert en al vechtend naar buiten komt. Jose Kuijpers als de moeder is schitterend in haar vertwijfeling. Zonder enige terughoudendheid verwenst ze haar zoon, maar ergens voel je ook dat ze van hem houdt. Zij en Leen hebben zich gehuld in een leugen over de werkelijke vader van Aaron, en dat geeft hun rollen diepte en reliëf. Het spanningsveld tussen vader, moeder en zoon is intens en liefdevol, en tegelijk geladen met gewelddadigheid en afkeer. Dat is fascinerend.

In de toneelbewerking van Frans Pollux ligt het accent op enkele te lange scènes waarin Aaron zijn seksuele genoegdoeningen nadrukkelijk en met veel gehijg en gespartel uitvent. Andere scènes daarentegen zijn daarentegen te kortaf. Hierdoor ontstaat een vreemde disbalans, alsof de voorstelling van hoogtepunt naar hoogtepunt wil springen, terwijl juist enige rust en reflectie in dit overweldigende geheel noodzakelijk zijn.

Dat neemt niet weg dat Alleen met de goden een meeslepende voorstelling is die de toeschouwers confronteert met duistere krachten van mensen als gelukzoekers in de barre woestenij van hun levens. Het decor (Elian Smits) is in alle eenvoud treffend met slechts enkele stoelen en een tafel.  De speelstijl is direct tot het publiek gericht, en dat werkt goed, want dat is de bokswereld. je maakt de toeschouwer deelgenoot van je strijd.

Recent nieuws

Beeldentuin van Nic Jonk Op een zonnige dag
Foto: Marco van Ammers

UNIEKE DANSVOORSTELLING TUSSEN DE BEELDEN VAN NIC JONK TIJDENS KARAVAAN FESTIVAL

GROOTSCHERMER - Art meets art in de bekende beeldentuin van Nic Jonk. Van 18 t/m 26 mei kun hier genieten van een poëtisch en acrobatisch dansduet, dat tussen de kolossale sculpturen plaatsvindt. De voorstelling is onderdeel van de fietsroute van Karavaan Festival.

Lees verder
bovendrijven, twee mannen staan in een kanaal

KARAVAAN PRESENTEERT NIEUWE SPECIAL VOOR EXPEDITIE ALKMAARS KANAAL

Alkmaar - Er is weer een speciale theatrale tocht te fietsen langs de oevers van het Alkmaars Kanaal, waarlangs in de toekomst de nieuwe stad zal verrijzen. Er zijn twee verschillende versies: een versie die altijd te fietsen is en een Special waarbij ook een theatervoorstelling gespeeld wordt. De première van deze voorstelling is op zondag 21 april. De expeditie is een cocreatie van gemeente Alkmaar (Alkmaars Kanaal) en Karavaan, buitengewoon theater op locatie.

Lees verder
Campagnebeeld Karavaan Festival 2024
BOWIE VERSCHUUREN

LOEIENDE START VAN DE KAARTVERKOOP VOOR KARAVAAN FESTIVAL 2024

ALKMAAR - Op het erf van 't Koehotel trapte Karavaan gisteren samen met 400 gasten officieel af met de start kaartverkoop voor het festival. Dit gebeurde tijdens Goesting, de middag waarop vrienden en partners van Karavaan een kijkje kregen in het festivalaanbod en kennismaakten met de theatermakers. Verspreid over de boerderij waren voorproefjes te zien van al het moois dat het festival te bieden heeft. Van 17 mei tot en met 26 mei brengt Karavaan Festival ruim 200 voorstellingen, 13 landelijke premières en een festivalhart in het Victoriepark in hartje Alkmaar.

Lees verder

Volg ons op social media!

Cart