TELEGRAAF: ‘De boer op met festival Karavaan in en om Alkmaar’

Marcel Molle

Telegraaf 15-05-23, Een natuurbegraafplaats, een houten kerkje, een plek in de duinen of een boerenerf. Festival Karavaan biedt tussen Hemelvaart en Pinksteren theater op de meest uiteenlopende plekken.


In het Victoriepark in Alkmaar is het festivalhart gevestigd, waar onder de noemer Yes in my backyard tentjestheater, circus, concerten en familievertier wordt aangeboden.
Maar het evenement strekt zich uit tot in de wijde omgeving van Alkmaar. Zo kan men er bijvoorbeeld voor kiezen om op de fiets naar De kleur van oranje in Zuidbeemster en nog een andere voorstelling te gaan, om de tocht af te sluiten met een gezamenlijke maaltijd.
En het woord boer mag de laatste tijd dan besmet zijn geraakt door alle toestanden rondom de stikstofcrisis, bij Karavaan worden al jaren voorstellingen gemaakt rondom die thematiek.
Zo is Boer ben ik! van Pier21 nu al te zien op het erf van de biologisch-dynamische boerderij Natuurlijk genoegen in Driehuizen. Acteur Freark Smink schreef zelf de tekst, gebaseerd op eigen ervaringen. In de voorstelling is te zien hoe de trotse boerenzoon Frans (gespeeld door Smink) zich uiteindelijk gedwongen voelt om te reflecteren op de huidige stand van zaken en het verleden van het familiebedrijf.
Iets met boeren biedt een collage van theaterscènes op een melkveehouderij; in de schuur, in de stal, op het erf, in de wei. Studenten van de Fontys Academie voor Theater in Tilburg én van de Hogere Agrarische School, HAS green academy in Den Bosch zijn samen met Het Zuidelijk Toneel een unieke samenwerking aangegaan, waarbij de toekomstige generatie agrariërs aan het woord komt over hun toekomst. Op een akkerbouwbedrijf in Oterleek wordt voor Grondproeven 3 een schuur getransformeerd tot keuken, restaurant en theater. Een muzikale voorstelling over akkerbouwers die zoeken naar een nieuwe relatie met de bodem, waar de bezoeker mag proeven van de groente die van hun land komt.
Maar er zijn ook nog genoeg voorstellingen die niets met het boerenleven te maken hebben. Denk aan collectief Blauwdruk dat met Paradijs aan het einde aan de haal gaat met Vondel of Alleen met de goden van Afslag Eindhoven, naar de bestseller van Alex Boogers, dat gespeeld wordt in de Voedselbank van Alkmaar.
Festival Karavaan vindt plaats van 18 t/m 29 mei in en rond Alkmaar. Info: karavaan.nl

Recent nieuws

Achter de schermen bij Winterkaravaan met DIRTY PIGS

Op dit moment zijn de makers van Winterkaravaan hard aan het repeteren. Femi en Lara nemen je mee en geven je een kijkje in hun repetitieproces voor "Dirty Pigs"

Lees verder

Karavaan werkt samen met Inholland

De afgelopen weken is Karavaan enthousiast een samenwerking aangegaan met studenten van Inholland in Haarlem en Alkmaar, die een vernieuwend perspectief bieden en onderzoek doen naar het vergroten van de betrokkenheid van nieuwe doelgroepen bij Karavaan.

Lees verder
Keith Montgomery

KAARTVERKOOP ACHTSTE EDITIE WINTERKARAVAAN VAN START

ALKMAAR/STOMPETOREN - Karavaan brengt van 23 t/m 30 december weer een Winterkaravaan, dit keer strijkt het festival neer in Stompetoren. Het is de achtste editie van het talentontwikkelingsproject van Karavaan waarin drie jonge theatermakers een locatievoorstelling maken binnen het thema #uitdemaat. De kaartverkoop is dit weekend gestart.

Lees verder

Volg ons op social media!