TELEGRAAF: ‘De boer op met festival Karavaan in en om Alkmaar’

Marcel Molle

Telegraaf 15-05-23, Een natuurbegraafplaats, een houten kerkje, een plek in de duinen of een boerenerf. Festival Karavaan biedt tussen Hemelvaart en Pinksteren theater op de meest uiteenlopende plekken.


In het Victoriepark in Alkmaar is het festivalhart gevestigd, waar onder de noemer Yes in my backyard tentjestheater, circus, concerten en familievertier wordt aangeboden.
Maar het evenement strekt zich uit tot in de wijde omgeving van Alkmaar. Zo kan men er bijvoorbeeld voor kiezen om op de fiets naar De kleur van oranje in Zuidbeemster en nog een andere voorstelling te gaan, om de tocht af te sluiten met een gezamenlijke maaltijd.
En het woord boer mag de laatste tijd dan besmet zijn geraakt door alle toestanden rondom de stikstofcrisis, bij Karavaan worden al jaren voorstellingen gemaakt rondom die thematiek.
Zo is Boer ben ik! van Pier21 nu al te zien op het erf van de biologisch-dynamische boerderij Natuurlijk genoegen in Driehuizen. Acteur Freark Smink schreef zelf de tekst, gebaseerd op eigen ervaringen. In de voorstelling is te zien hoe de trotse boerenzoon Frans (gespeeld door Smink) zich uiteindelijk gedwongen voelt om te reflecteren op de huidige stand van zaken en het verleden van het familiebedrijf.
Iets met boeren biedt een collage van theaterscènes op een melkveehouderij; in de schuur, in de stal, op het erf, in de wei. Studenten van de Fontys Academie voor Theater in Tilburg én van de Hogere Agrarische School, HAS green academy in Den Bosch zijn samen met Het Zuidelijk Toneel een unieke samenwerking aangegaan, waarbij de toekomstige generatie agrariërs aan het woord komt over hun toekomst. Op een akkerbouwbedrijf in Oterleek wordt voor Grondproeven 3 een schuur getransformeerd tot keuken, restaurant en theater. Een muzikale voorstelling over akkerbouwers die zoeken naar een nieuwe relatie met de bodem, waar de bezoeker mag proeven van de groente die van hun land komt.
Maar er zijn ook nog genoeg voorstellingen die niets met het boerenleven te maken hebben. Denk aan collectief Blauwdruk dat met Paradijs aan het einde aan de haal gaat met Vondel of Alleen met de goden van Afslag Eindhoven, naar de bestseller van Alex Boogers, dat gespeeld wordt in de Voedselbank van Alkmaar.
Festival Karavaan vindt plaats van 18 t/m 29 mei in en rond Alkmaar. Info: karavaan.nl

Recent nieuws

KARAVAAN FESTIVAL MAAKTE IMPACT MET SPRAAKMAKEND PROGRAMMA

Karavaan Festival bracht tien dagen lang opzienbarend locatietheater in regio Groot Alkmaar rond het thema Groeiende Contrasten. Publiek liet zich in groten getale verleiden tot voorstellingen op het platteland, in de stad en in de duinen om daarna met elkaar in discussie te gaan. Het festivalhart in het Victoriepark was goedbezocht ondanks de soms ijzige wind. Karavaan ontving burgemeesters en politici, boeren en burgers, jong en oud, rijk en arm, links en rechts. Het theaterfestival beleefde een succesvolle editie met ruim 28.000 bezoekers.

Lees verder
Keith Montgomery

GESLAAGDE OPENING VOOR KARAVAAN FESTIVAL EN YES IN MY BACKYARD – NOG T/M 29 MEI

ALKMAAR - Een groot publiek verzamelde zich op 17 verschillende locaties in de regio Alkmaar én in het bomvolle festivalhart voor de opening van KARAVAAN FESTIVAL en YES IN MY BACKYARD. In de speeches van burgemeester Schouten van Alkmaar en burgemeester Voskuil van Bergen werd de maatschappelijke en landschappelijke rol van Karavaan in de stad en de regio bezongen.

Lees verder
Moon Saris

BOERENSCHUREN VOL THEATER: KARAVAAN BRENGT VOORSTELLINGEN OVER ACTUELE BOERENTHEMA’S IN DE SCHERMER

Afgelopen vrijdagavond trapte Karavaan af bij biologische boerderij Natuurlijk Genoegen met de eerste locatievoorstelling van Karavaan Festival: BOER BEN IK!

Lees verder

Volg ons op social media!