TELEGRAAF: ‘De boer op met festival Karavaan in en om Alkmaar’

Marcel Molle

Telegraaf 15-05-23, Een natuurbegraafplaats, een houten kerkje, een plek in de duinen of een boerenerf. Festival Karavaan biedt tussen Hemelvaart en Pinksteren theater op de meest uiteenlopende plekken.


In het Victoriepark in Alkmaar is het festivalhart gevestigd, waar onder de noemer Yes in my backyard tentjestheater, circus, concerten en familievertier wordt aangeboden.
Maar het evenement strekt zich uit tot in de wijde omgeving van Alkmaar. Zo kan men er bijvoorbeeld voor kiezen om op de fiets naar De kleur van oranje in Zuidbeemster en nog een andere voorstelling te gaan, om de tocht af te sluiten met een gezamenlijke maaltijd.
En het woord boer mag de laatste tijd dan besmet zijn geraakt door alle toestanden rondom de stikstofcrisis, bij Karavaan worden al jaren voorstellingen gemaakt rondom die thematiek.
Zo is Boer ben ik! van Pier21 nu al te zien op het erf van de biologisch-dynamische boerderij Natuurlijk genoegen in Driehuizen. Acteur Freark Smink schreef zelf de tekst, gebaseerd op eigen ervaringen. In de voorstelling is te zien hoe de trotse boerenzoon Frans (gespeeld door Smink) zich uiteindelijk gedwongen voelt om te reflecteren op de huidige stand van zaken en het verleden van het familiebedrijf.
Iets met boeren biedt een collage van theaterscènes op een melkveehouderij; in de schuur, in de stal, op het erf, in de wei. Studenten van de Fontys Academie voor Theater in Tilburg én van de Hogere Agrarische School, HAS green academy in Den Bosch zijn samen met Het Zuidelijk Toneel een unieke samenwerking aangegaan, waarbij de toekomstige generatie agrariërs aan het woord komt over hun toekomst. Op een akkerbouwbedrijf in Oterleek wordt voor Grondproeven 3 een schuur getransformeerd tot keuken, restaurant en theater. Een muzikale voorstelling over akkerbouwers die zoeken naar een nieuwe relatie met de bodem, waar de bezoeker mag proeven van de groente die van hun land komt.
Maar er zijn ook nog genoeg voorstellingen die niets met het boerenleven te maken hebben. Denk aan collectief Blauwdruk dat met Paradijs aan het einde aan de haal gaat met Vondel of Alleen met de goden van Afslag Eindhoven, naar de bestseller van Alex Boogers, dat gespeeld wordt in de Voedselbank van Alkmaar.
Festival Karavaan vindt plaats van 18 t/m 29 mei in en rond Alkmaar. Info: karavaan.nl

Recent nieuws

LOEI: 2 muzikanten in een wei met koeien
Moon Saris

KARAVAAN TREKT LANDELIJKE AANDACHT MET SUCCESVOLLE EDITIE KARAVAAN FESTIVAL

ALKMAAR - Muziek voor koeien, een true crime in de bossen van Heiloo, en een spektakelopera met senioren in de Grote Kerk. Karavaan Festival presenteerde tien dagen lang avontuurlijk locatietheater in de regio Groot Alkmaar, met het thema "Uit de maat". Het publiek werd in grote getale getrokken door voorstellingen op het platteland, in de stad en in de bossen. Het bruisende festivalhart in het zonovergoten Victoriepark genoot veel belangstelling en trok een nieuw scala aan bezoekers. Het theaterfestival kende een zeer succesvolle editie met ruim 29 duizend bezoekers.

Lees verder
PREPARTY PRIDE ALKMAAR met 2 drags op een skippybal

GRATIS PRE-PARTY ALKMAAR PRIDE IN HET VICTORIEPARK

ALKMAAR - Speciaal voor de Alkmaar Pride week organiseert Karavaan samen met Podium Victorie op 25 mei een feestelijke pre-party vol veren en glitter. Van 11:00-13:00 is er in het Victoriepark tijdens festival Yes In My BackYard een veelzijdig programma, met o.a. Kinki Kappers, een circus-meet-drag show en catwalk.

Lees verder
Willem Melgerd

GRATIS STRAATTHEATER IN DE STAD TIJDENS KARAVAAN FESTIVAL

ALKMAAR - Een marcherend gezelschap op stelten, een straatdisco en een date onder een gigantische jurk. Tussen 17 en 26 mei brengt Karavaan ook feest in de binnenstad van Alkmaar tijdens Karavaan Festival.

Lees verder

Volg ons op social media!

Winkelwagen