THEATERKRANT: LEUKE TYPETJES LEVEREN KRITISCH COMMENTAAR OP HET FENOMEEN VAN DE CRUISE

Scenefoto voorstelling All Inclusive met komisch tafereel
Foto: Moon Saris

9-03-24, Theaterkrant. Er is weinig slechter voor de mens en zijn omgeving, en toch lijkt het alsof niemand dat wat kan schelen. Cruiseschepen ruïneren hele steden, alle natuur, en de gezondheid van de opvarenden bovendien, maar ze blijven bestaan, die bizarre flatgebouwen te water. Drijvende microkosmossen die sinds jaar en dag inspiratiebron vormen voor film- en theatermakers, onder wie ook Janna Adank en Daisy Hagendoorn; met hun nieuwe voorstelling All Inclusive scharen deze twee jonge makers zich in een rijtje illustere voorgangers.


Er is weinig slechter voor de mens en zijn omgeving, en toch lijkt het alsof niemand dat wat kan schelen. Cruiseschepen ruïneren hele steden, alle natuur, en de gezondheid van de opvarenden bovendien, maar ze blijven bestaan, die bizarre flatgebouwen te water. Drijvende microkosmossen die sinds jaar en dag inspiratiebron vormen voor film- en theatermakers, onder wie ook Janna Adank en Daisy Hagendoorn; met hun nieuwe voorstelling All Inclusive scharen deze twee jonge makers zich in een rijtje illustere voorgangers.

Adank en Hagendoorn maken daar lekker gebruik van: All Inclusive verwijst met regelmaat naar bijvoorbeeld de Titanic met zijn Rose, Jack en thematune, of de fameuze kotsscène van Triangle of Sadness; (publieks-)successen, die films, want ook kijkers krijgen er maar geen genoeg van.

Op cruiseschip The Scarlet Lady van Adank en Hagendoorn komen we in aanraking met een reeks personages, uiteenlopend van onveranderd glimlachend cruisepersoneel tot een dikbuikig betweterig mannetje, en van Rose en Jack met hun relatieperikelen tot hartsvriendinnen Shirley en Shelly. En natuurlijk is het ook op The Scarlet Lady allemaal niet zo paradijselijk als gehoopt.

All Inclusive ziet het licht in Springtijd, een driedaags festival van Karavaan in Theater De Drukkerij in Alkmaar. Bij Karavaan krijgen jonge makers de mogelijkheid voorstellingen uit te werken en te presenteren, op locatie of in De Drukkerij. Adank en Hagendoorn (Jan&Dais) zijn van dezelfde lichting (2018) van de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie, en werkten al eerder onder de vleugels van Karavaan, in de vaste winter- en zomerfestivals. Na een tijdje apart vonden ze elkaar weer hier.

In hun nog prille All Inclusive laten ze in snelle, korte scènes zien wat een heerlijk op elkaar ingespeeld, komisch duo ze zijn. In witte pakjes met steeds een wisselend stel slippers bij wisselende personages, zetten ze razendsnel vreemde, gekke en ook ongemakkelijke situaties neer; mensen die veelal maar wat ronddobberen – terwijl ze eigenlijk op zoek zijn naar wat vaste grond onder de voeten, trieste personeelsleden, een stelletje op zoek naar elkaar en toch ook iets anders, en Shirley en Shelly met hun hilarische teksten, het zijn erg leuke typetjes die onnadrukkelijk maar intussen toch kritisch commentaar leveren op het fenomeen van de cruise.

All Inclusive kan hier en daar wat meer samenhang en nog wat schaafwerk gebruiken, en het is ook de bedoeling dat de makers nog verder aan de slag gaan om tot iets meer afgeronds te komen. Met het fijne materiaal dat ze nu al hebben en hun aanstekelijke energie moet dat zeker lukken.

Bron: Theaterkrant

Recent nieuws

bovendrijven, twee mannen staan in een kanaal

KARAVAAN PRESENTEERT NIEUWE SPECIAL VOOR EXPEDITIE ALKMAARS KANAAL

Alkmaar - Er is weer een speciale theatrale tocht te fietsen langs de oevers van het Alkmaars Kanaal, waarlangs in de toekomst de nieuwe stad zal verrijzen. Er zijn twee verschillende versies: een versie die altijd te fietsen is en een Special waarbij ook een theatervoorstelling gespeeld wordt. De première van deze voorstelling is op zondag 21 april. De expeditie is een cocreatie van gemeente Alkmaar (Alkmaars Kanaal) en Karavaan, buitengewoon theater op locatie.

Lees verder
Campagnebeeld Karavaan Festival 2024
BOWIE VERSCHUUREN

LOEIENDE START VAN DE KAARTVERKOOP VOOR KARAVAAN FESTIVAL 2024

ALKMAAR - Op het erf van 't Koehotel trapte Karavaan gisteren samen met 400 gasten officieel af met de start kaartverkoop voor het festival. Dit gebeurde tijdens Goesting, de middag waarop vrienden en partners van Karavaan een kijkje kregen in het festivalaanbod en kennismaakten met de theatermakers. Verspreid over de boerderij waren voorproefjes te zien van al het moois dat het festival te bieden heeft. Van 17 mei tot en met 26 mei brengt Karavaan Festival ruim 200 voorstellingen, 13 landelijke premières en een festivalhart in het Victoriepark in hartje Alkmaar.

Lees verder
Voorstelling De Boer Op: Boer staat in weiland met verrekijker.
Moon Saris

DE BOER OP: 6 BOERENMONOLOGEN OVER VOOROORDELEN

Karavaan komt tijdens Karavaan Festival met de nieuwe betekenisvolle productie 'De Boer Op'. Het wordt een nieuwe agrarische voorstelling die speciaal wordt gemaakt voor de regio Alkmaar.

Lees verder

Volg ons op social media!

Cart