Theaterkrant: BLAUWDRUK ZET OUD-GRIEKSE TRAGEDIE BOMVOL FIJNE TAALVONDSTEN EN ACTUELE HAAKJES

Bram en Tijn, als saters, hoofd tegen hoofd met een hek ertussen
Moon Saris

02-06-25 Collectief Blauwdruk neemt het publiek in op Op grond van leven maar weer eens mee naar de toekomst: zesduizend jaar na Troje, dit keer. Woningnood bedreigt de mensheid, maar het satyrvolk bezit nog een eigen landgoed, Thebe. Erfgenamen Polyneikes en Eteokles kunnen het alleen niet eens worden over hoe ze voor deze nalatenschap moeten zorgen. Het verhaal is (heel) losjes gebaseerd Aischylos’ oud-Griekse tragedie Zeven tegen Thebe, maar dan ingericht als vrolijk saterspel, vol zinspelingen naar de actualiteit.


Ze zijn weer behoorlijk creatief geweest in de bewerking: in deze verre toekomst bedekken verticale ‘stratosfeerkietelaars’ de volledige aarde. Deze woontorens bevatten steden, parken, akkers, reisbestemmingen – je hoeft je flatgebouw nooit meer uit. Huisbazen hebben uitbuiting tot een kunst verheven en mensen die zich geen huis kunnen veroorloven liggen te creperen in de smalle stegen tussen de enorme bouwwerken. Zelfs zwerven lijkt geen optie meer.

In deze situatie ruziën twee satyrs over hun verantwoordelijkheden als kersverse grondbezitters. Feestbeest Polyneikes (Romijn Scholten) keert een jaar na het overlijden van hun ouders thuis terug en wil hun hippie-ouders eren door de grond (en het bed) te delen met het ‘mensenras’. Stiekem heeft hij in zijn volkswagenbusje al een mens meegenomen, de kruiperige Teiresias (Thor Braun) – in de Griekse mythologie een beroemde ziener, hier een ‘reizend notaris’.

Einzelgänger Eteokles (Bram Walter) heeft een jaar zitten kniezen in zijn rouw en vindt dat ze de laatste olijvenboom, waar hun familie al generaties lang voor zorgt, juist bij dat smerige, inhalige volk weg moeten houden. Zijn conservatieve gedachtegoed en racistische misantropie zou hem onsympathiek maken, ware het niet dat de laatste olijvenboom (brenger van perfecte borrelsnacks en extra vierge olijfolie) het beschermen natuurlijk wel waard is. Ondertussen dreigt hun opportunistische oom Kreon (Tijn Panis) zijn woning uitgezet te worden en verlangt hij wanhopig naar een koopwoning.

Zo zit Op grond van leven, gespeeld op een alleraardigst terrein met leegstaande sloopwoningen in Alkmaar, bomvol verwijzingen naar de grote en kleine actualiteit. Elk personage heeft zo zijn actuele haakje: despoot Eteokles bouwt een muur om de buitenstaanders te weren, geprivilegieerde Polyneikes wil een goede beurt maken bij de ondergeprivilegeerde Teiresias en de materialistische Kreon speelt het huizenmarktspel tot hij zich huisjesmelker mag noemen. De vier zitten elk op een totaal ander spoor en zijn hoofdzakelijk met zichzelf bezig – allemaal ingrediënten voor een fijne, vlotte komedie.

Zoals hun eerdere voorstellingen zit ook deze vol fijne taalvondsten. Doorspekt met Gen Z taal en woordspelingen rondom geiten, is alleen al luisteren naar de vier vrolijk geitende acteurs een genot. Kreon is bijvoorbeeld ‘Ome craycray’, en noemt zichzelf als hij zijn triomfantelijke weg naar huiseigenaarschap schetst ‘the G.O.A.T. (greatest of all time)’. Polyneikes belooft zijn geliefde mensen regelmatig eventjes met zijn broertje te ‘blaten’ om alles glad te strijken. Razendsnel werken ze die prachtige teksten af, haast als muziek, zichzelf vaak genoeg herhalend in verschillende vrolijke bewoordingen om de draad niet kwijt te raken.

Knap brengt Collectief Blauwdruk de lijntjes uiteindelijk samen in het noodlottige einde, waarna je je kunt afvragen hoever we bereid zijn te gaan voor het idee van een eigen plek. Ver genoeg om het van een ander af te pakken? Om te doden? Om voor altijd afscheid te nemen van olijfolie?

BRON: Theaterkrant

Recent nieuws

Bezorger geeft bloemetje aan bezorgster terwijl op de achtergrond aan de lopende band word gewerkt
Moon Saris

KARAVAAN FESTIVAL MAAKT IMPACT MET PRIKKELEND PROGRAMMA VAN NIEUWE GENERATIES

ALKMAAR – 10 juni 2025 Een boeiende voorstelling over het Indonesisch slavernijverleden, de complexe wereld van agenten gebracht in een wervelende spektakelvoorstelling of een Alkmaarse burgemeester met grootheidswaanzin in een fraaie stadsopera. Twaalf dagen lang kon je het meemaken tijdens het bekende locatietheaterfestival van Karavaan. Met prikkelende thema’s schuwde Karavaan Festival de hedendaagse spanningen in de samenleving niet, maar wist het op theatrale wijze een brug te slaan tussen het publiek en wat er in de wereld speelt. Met het festival bereikte Karavaan ruim 29 duizend bezoekers en wist daarmee een breed en divers publiek aan te spreken.

Lees verder
Tim speelt met zijn saxofoon op een boerderij voor een zittend publiek
Moon Saris

LANCERING PLATFORM NIEUW PEIL, OUDE GROND – EEN CULTUREEL PROGRAMMA OVER WATER EN BODEM IN NOORD-HOLLAND NOORD

ZUIDSCHERMER - Op dinsdagavond 4 juni om 19:00 vindt in Zuidschermer de feestelijke lancering plaats van het meerjarig cultureel programma Nieuw Peil, oude grond, een samenwerking tussen Karavaan, Stedelijk Museum Alkmaar en BPD Cultuurfonds. Dit bijzondere initiatief stelt de transformatie van het Noord-Hollandse landschap centraal en brengt via kunst en cultuur urgente vragen rond water, bodem en leefomgeving tot leven.

Lees verder

Indrukwekkende VR-experience op Yes In My Backyard Festival van Plant een Olijfboom

ALKMAAR - Tijdens het Yes In My Backyard Festival in Alkmaar is zaterdag 7 juni van 16.00 tot 20.00 uur de indrukwekkende VR-experience te zien van Plant een Olijfboom. De installatie is onderdeel van de Tegenlicht Meet-up De kunst van het wegkijken, die in de avond na de experience te bezoeken is. De beleving nodigt bezoekers uit om letterlijk stil te staan bij onrecht, vanuit nieuwsgierigheid, zonder oordeel – en met ruimte voor reflectie en gesprek.

Lees verder

Volg ons op social media!

Winkelwagen