THEATERKRANT: DE MAGIE VAN GEHEIMZINNIGE BOSWEZENS ALS HEKSEN VAN NU

3 dansers in rokken in een schemerig bos
Moon Saris

07-06-25 Bij entree van de locatievoorstelling Sabbath krijgen de bezoekers een gifgroen drankje uitgereikt, een heksendrankje zogezegd. We zijn op het Karavaan Festival in Landgoed Ter Coulster in Heiloo, een buitenplaats met dicht bos die al in de late middeleeuwen wordt genoemd. Dit is de plek die choreograaf Niek Wagenaar met met zijn dansgezelschap Nymphs heeft uitgekozen voor een dansvoorstelling over heksen en donkerte, over queerness en mysterie.


Op een open plek in het bos komen drie performers samen. Ze zijn in lange zwarte kledij gehuld, naar ontwerp van Polina Skaia. Ergens aan een boom geeft de maan licht in diverse schijngestalten, van vol tot eerste kwartier; tegen het slot verandert die in een felrode schijf.

Eerst bewegen de dansers zich geheimzinnig op de achtergrond door het bos, geleidelijk komen ze dichterbij. Dit is een rituele ontmoetingsplek. De compositie van Tom van Wee is een indringend klanklandschap met golvende elektronische bewegingen, dwingende ritmes en ruisende sferen. Het herinnert aan Carmina Burana, maar dan van deze tijd. Of The Planets van de Britse componist Gustav Holst. In elk geval is het de perfecte muziek om een heksensabbat zoals Wagenaar die voor ogen staat te verbeelden.

Verwacht geen hekserij in de traditionele betekenis van het woord, maar een uitgekiende choreografie waarbij de drie dansers (Nina Keijzer, Filippo Gualandris en Linde Wagemakers) zich nagenoeg synchroon bewegen. Daarbij is een speciale rol is weggelegd voor soms zeer gedetailleerd hand- en vingerbewegingen. In thematisch opzicht vormt het drietal sterke betrokkenheid op elkaar, waardoor ze een eenheid vormen. Wagenaar is in 2021 afgestudeerd aan de Amsterdamse Academie voor Theater en Dans en volgde daarin de opleiding Urban Contemporary. Het heksachtige waarop het festival en Wagenaar zelf zo het accent leggen, is niet makkelijk terug te vinden, in elk geval niet op anekdotisch niveau.

De knappe dans is gevarieerd, rijk en dynamisch, met tal van bewegingen die verstrengeling en loslaten uitdrukken. Individu en groep, dat is de ritmiek. Elk van de drie dansers heeft een specifiek eigen bewegingspatroon, van ingehouden tot explosief. Soms is de dans vertellend, waarbij bijvoorbeeld het kijken of het juist niet-kijken, dus handen op de ogen, bepalend zijn.

Het lichtontwerp en de scenografie van Rodrigo Ribeiro passen bij deze locatie. Vanuit de dichte begroeiing schijnt licht op de dansplek, soms hard licht dat de dansers transformeert tot krijtwitte figuren, dan rood. De dansers hebben het meeste weg van boswezens die zich soms als lianen met elkaar vervlechten. Aan het slot, wanneer het licht in de maan is uitgedoofd, zullen ze verdwijnen in het duister, en is de rituele samenkomst voorbij.

BRON: Theaterkrant

Recent nieuws

Bezorger geeft bloemetje aan bezorgster terwijl op de achtergrond aan de lopende band word gewerkt
Moon Saris

KARAVAAN FESTIVAL MAAKT IMPACT MET PRIKKELEND PROGRAMMA VAN NIEUWE GENERATIES

ALKMAAR – 10 juni 2025 Een boeiende voorstelling over het Indonesisch slavernijverleden, de complexe wereld van agenten gebracht in een wervelende spektakelvoorstelling of een Alkmaarse burgemeester met grootheidswaanzin in een fraaie stadsopera. Twaalf dagen lang kon je het meemaken tijdens het bekende locatietheaterfestival van Karavaan. Met prikkelende thema’s schuwde Karavaan Festival de hedendaagse spanningen in de samenleving niet, maar wist het op theatrale wijze een brug te slaan tussen het publiek en wat er in de wereld speelt. Met het festival bereikte Karavaan ruim 29 duizend bezoekers en wist daarmee een breed en divers publiek aan te spreken.

Lees verder
Tim speelt met zijn saxofoon op een boerderij voor een zittend publiek
Moon Saris

LANCERING PLATFORM NIEUW PEIL, OUDE GROND – EEN CULTUREEL PROGRAMMA OVER WATER EN BODEM IN NOORD-HOLLAND NOORD

ZUIDSCHERMER - Op dinsdagavond 4 juni om 19:00 vindt in Zuidschermer de feestelijke lancering plaats van het meerjarig cultureel programma Nieuw Peil, oude grond, een samenwerking tussen Karavaan, Stedelijk Museum Alkmaar en BPD Cultuurfonds. Dit bijzondere initiatief stelt de transformatie van het Noord-Hollandse landschap centraal en brengt via kunst en cultuur urgente vragen rond water, bodem en leefomgeving tot leven.

Lees verder

Indrukwekkende VR-experience op Yes In My Backyard Festival van Plant een Olijfboom

ALKMAAR - Tijdens het Yes In My Backyard Festival in Alkmaar is zaterdag 7 juni van 16.00 tot 20.00 uur de indrukwekkende VR-experience te zien van Plant een Olijfboom. De installatie is onderdeel van de Tegenlicht Meet-up De kunst van het wegkijken, die in de avond na de experience te bezoeken is. De beleving nodigt bezoekers uit om letterlijk stil te staan bij onrecht, vanuit nieuwsgierigheid, zonder oordeel – en met ruimte voor reflectie en gesprek.

Lees verder

Volg ons op social media!

Winkelwagen