Tweehonderd olievaten op het strand, een antipolder, een western in outerspace en de laatste vrouw op de Euromast; Karavaan Festival heeft dit jaar meer premières dan ooit

Foto: Wannes Cré

NHD 04-05-22, Van een echtpaar dat weigert Tsjernobyl te verlaten en de kapitein van een gestrande olietanker tot een een vrouw bovenop de Euromast die als enige is overgebleven in een onder water gelopen Nederland; Karavaan Festival strijkt van Hemelvaartsdag (26 mei) tot en met Tweede Pinksterdag (6 juni) neer in en rond Alkmaar. Met in totaal 250 voorstellingen waarvan vijftien landelijke premières; meer dan ooit.


En daar is festivaldirecteur Ilse van Dijk best trots op. ,,We hebben steeds meer eigen voorstellingen en er wordt steeds meer in deze regio en speciaal voor locaties in de regio gemaakt’’, verklaart ze. Ditmaal is het festivalthema Maakbaarheid. ,,Theatermakers hebben hier speciaal voorstellingen voor gemaakt, maar er zijn ook bestaande voorstellingen, die heel goed bij het programma passen.’’

Opera

De grootste landelijke première is de indrukwekkende opera ’Kaapdiegoeiekoop’. Een samenwerking van Karavaan en Oerol Festival op Terschelling -de voorstelling speelt ook alleen op deze twee festivals-, waar meerdere theatergezelschappen bij betrokken zijn. De voorstelling speelt bij Paal 32 op het strand van Bergen aan Zee, waar inmiddels al is begonnen met de opbouw van het imposante decor waar zo’n tweehonderd olievaten, containers en waterkanonnen deel van uitmaken.

Het publiek zal bij ’Kaapdiegoeiekoop’ wel even met de oren zitten te klapperen; Jibbe Willems ontwikkelde voor het libretto een geheel eigen taal. ,,Het kost twee minuten, maar dan zijn je oren eraan gewend’’, verzekert Van Dijk.

Olietanker

De opera met surreële beelden, ingenieuze decors, zang, dans, percussie en achttien spelers verhaalt over een kapitein van een olietanker, die flink wil verdienen door zijn ruwe olie in Afrika te dumpen. Als zijn vrouw onverwachts een kindje blijkt te verwachten, zet dat hem aan het denken. In wat voor wereld zet hij zijn kind neer? Moet hij er niet voor zorgen dat het een beetje een leuk leven heeft? Dan loopt het schip vast op een eiland en stroomt alle vervuilde olie in zee. De kapitein wordt bevangen door waanideeën en staat uiteindelijk voor de onmogelijke vraag: trotseert hij de zee om zijn weg naar huis te vinden? Of kan hij beter met de weglekkende, stinkende olie in de golven verdwijnen?

Een voorstelling die tijdens het festival midden in de polder bij Driehuizen het levenslicht ziet, is ’Antifaust’, die draait om de maakbaarheid van het landschap. ,,Het gaat om de antipolder’’, licht Van Dijk toe. ,,Niet om mensen die water omzetten in land, maar andersom. De spelers hebben een duikpak aan en dat is hard nodig.’’

Akkerbouwers

Ook nieuw is ’Grondproeven 2’, het vervolg op ’Grondproeven’ tijdens Karavaan vorig jaar. Draaide het toen om de transitie in de landbouw, in deel 2 gaat het om het verschil tussen meerdere generaties akkerbouwers uit -vooral- de Schermer. Het publiek schuift in Zuidschermer als het ware aan de keukentafel aan voor muziektheater én een culinair vegetarisch driegangendiner.

’Zvivdal’ van het Belgische gezelschap Berlin is een van de reeds langer bestaande voorstellingen die op het programma staan. Berlin staat bekend om het combineren van documentaire en theater. De makers volgden vijf jaar lang een echtpaar dat na de Tsjernobylramp in 1986 weigerden hun huis te verlaten. Met indringende filmbeelden, interviews en maquettes resulteert dit in een indrukwekkende filmische theatervoorstelling, ditmaal in een oude bollenschuur in Heiloo.

Hilarisch

In het Ketelhuis op Landgoed Duin en Bosch in Castricum speelt de muziektheatervoorstelling ’Der Letzte Holländer’: Nederland staat onder water en de enige overlevende is een vrouw, die op de Euromast woont. Niet nieuw, wel hilarisch, aldus Van Dijk. ,,En wij vinden niet snel iets hilarisch’’, voegt ze lachend toe.

Wel nieuw, ook hilarisch en vooral uniek is ’The Promised Land’ in het PEN-dorp in Alkmaar. Van Dijk: ,,Een soort western in outerspace in een genre dat niemand anders heeft: vechttheater.’’

Een theatrale fietsroute, een wandeling met jongleurs door de oude binnenstad en het festivalhart in het Victoriepark, dat in het kader van de samenwerking van Karavaan met Poppodium Victorie is omgedoopt tot ’Yimby’: Yes in my backyard. Met onder meer ’De Kantelaar’ theater in een container voor iedereen die op een goede dag aan het twijfelen slaat en weet dat het anders moet.

Tentjestheater

Maar vooral met heel veel tentjestheater -drie voorstellingen per dag met een wissel om de twee dagen- elke dag ander straattheater en met Hemelvaart en Pinksteren een extra kinderprogramma. En heel veel activiteiten. De DJ Frietmachine bijvoorbeeld, waar je kennismaakt met jouw aardappel, die transformeert in een frietje en waarvoor je speciaal een plaatje aanvraagt. En tot slot ’s werelds kleinste escaperoom. ,,Nu maar hopen dat het iedereen lukt er uit te komen’’, zegt Van Dijk. ,,Je moet er binnen dertig seconden uit zijn.’’

Recent nieuws

Foto: Moon Saris

FESTIVAL GRAZENDE ZWAAN LIET LANDSCHAP BELEVEN OP ZONOVERGOTEN LANDGOED

Afgelopen weekend was het een feestje op Landgoed Kleine Vennep in Nieuw Vennep. Met bijzonder muziektheater onder luifels, circus tussen de bomen en muziek en theater in de monumentale schuur genoten kinderen en volwassenen op een van de mooiste plekken van de Haarlemmermeer. Met hoeden, slippers, sproeiers, ijsjes en watertappunten beleefde Grazende Zwaan een bloedhete editie.

Lees verder

KARAVAAN IS OP ZOEK NAAR EEN ENTHOUSIASTE MARCOM COORDINATOR

Ons team is op zoek naar een enthousiaste MarCom-coördinator die creativiteit combineert met strategisch inzicht om onze marketing- en communicatie-inspanningen naar een nog hoger level te brengen. Ben jij of ken jij deze duizendpoot?

Lees verder
Moon Saris

KARAVAAN DOOPT MONUMENTALE BOERDERIJSCHUUR OM VOOR MINI MATTHÄUS- PASSION CONCERT

HAARLEMMERMEER - Op 9 en 10 september keert het avontuurlijke festival Grazende Zwaan terug op en om Landgoed Kleine Vennep in Nieuw Vennep. Speciaal voor deze editie tovert het festival de monumentale boerderijschuur op zaterdagavond voor een nieuw klassiek boerderijconcert.

Lees verder

Volg ons op social media!