Fietsen, filmpje, fietsen, quizje. Zo wordt een fietstocht langs het Noordhollands Kanaal zowaar leuk

NHD 170922 © jjfoto/Vincent de Vries

Het water is grauw, de weg is recht. Het Noordhollands Kanaal, het water dat Alkmaar doorklieft, is nou niet de meest fraaie fietsroute die je kan bedenken. Toch is dat precies de bedoeling bij Expeditie Alkmaars Kanaal.


Wethouder Gijsbert van Iterson Scholten is vrijdagmiddag om half drie naar het IJkgebouw gefietst. Hij is de komende drieënhalf jaar verantwoordelijk voor de ambitieuze woningbouwplannen langs de kanaaloevers. 15.000 woningen moeten hier verrijzen.

Vandaag beleeft de wethouder het kanaal op een andere manier. Met een groepje andere genodigden is hij de eerste deelnemer van Expeditie Alkmaars Kanaal: een theatrale fietstocht gemaakt door de jonge theatermaker Rubin van Gent.

Qr-codes

Twaalf kilometer moet er worden weggetrapt. De tocht gaat eerst door de oude binnenstad om bij de Geestersingel af te buigen langs de brandweerkazerne. De fietsers hebben een routekaart mee. Daar staan qr-codes op, die bij bordjes langs de route moeten ingescand. Rubin van Gent heeft filmpjes en geluidsfragmenten gemaakt bij allerlei plekken waar de fietsers langskomen. Koning Willem I, destijds de opdrachtgever voor de bouw van het kanaal, komt in drie filmpjes langs. Regeren is topsport, zegt hij, dobberend op een bootje. Dan schept hij wat water in een wijnglas en neemt een slok: ’Vin du canal.’ Zo houdt hij het vol.

De eerste stop is bij het PEN-dorp, het voormalige kantorencomplex van het elektriciteitsbedrijf. Het is een van de locaties waar woningbouw is gepland. Maar daarmee gaat ook iets moois verloren: het kantorencomplex is een fraai een ontwerp van architect Abe Bonnema. Herhalingen en geometrische vormen zijn zijn handelsmerk. De binnentuin, van de beroemde tuinontwerpster Mien Ruys, moet wel behouden blijven in het nieuwbouwplan.

Vlotbrug

Het is niet ver meer naar de Koedijkervlotbrug, waar de fietsers overheen moeten om daarna weer terug te keren richting stad. Hier kijken de fietsers een filmpje: Alkmaar gezien vanuit het perspectief van de meeuwen die boven ons vliegen. Uit de koptelefoon klinkt een lied. In deze stad van vele kleuren, kan ik leven van de vrijheid. Lopend langs de kade, kijkend op het water. Hier is mijn vroeger, hier is mijn later. De melodie nestelt zich in het hoofd. De wethouder neuriet mee. ,,Hitpotentie…’’, vindt hij. ,,Echt een leuk lied.’’

Maria Barnas

Expeditie Alkmaars Kanaal brengt ook poëzie. Maria Barnas, de nieuwe stadsdichter van Alkmaar, schreeft twee gedichten. Een gedicht staat op een transparant bord bij Ringers, het tweede bij de Omval, het zuidelijke keerpunt van de route.

Voort gaat het weer, na Ringers door het bedrijventerrein Oudorp (een woningbouwlocatie), dan de stad uit, over het fietspaadje achter Ranzijn, een klein stukje langs Kanaal Omval Kolhorn, om snel weer uit te komen bij het vertrouwde Noordhollands Kanaal. De fietsroute wordt ook hier onderbroken door filmpjes. Via de Leeghwaterbrug, Koelmalaan en bedrijventerrein Overdie (ook weer een woningbouwlocatie) komt de stad weer in zicht. Langs de Accijnstoren en daar is weer het IJkgebouw. Daar kunnen de door tegenwind vermoeide benen even rusten. Expeditie geslaagd.

Programma

De route is voor 3 euro verkrijgbaar bij het IJkgebouw en de VVV en is altijd te fietsen. Op speciale dagen is er voor 14,95 een uitgebreider programma, met een bezoek aan de tuin van Mien Ruys, locatietheater aan het water en een mini-workshop. 18 september om 13.30 uur is de eerste gelegenheid. Meer info en kaarten, klik hier

Lees hier het digitale artikel!

Recent nieuws

Keith Montgomery

GESLAAGDE OPENING VOOR KARAVAAN FESTIVAL EN YES IN MY BACKYARD – NOG T/M 29 MEI

ALKMAAR - Een groot publiek verzamelde zich op 17 verschillende locaties in de regio Alkmaar én in het bomvolle festivalhart voor de opening van KARAVAAN FESTIVAL en YES IN MY BACKYARD. In de speeches van burgemeester Schouten van Alkmaar en burgemeester Voskuil van Bergen werd de maatschappelijke en landschappelijke rol van Karavaan in de stad en de regio bezongen.

Lees verder
Moon Saris

BOERENSCHUREN VOL THEATER: KARAVAAN BRENGT VOORSTELLINGEN OVER ACTUELE BOERENTHEMA’S IN DE SCHERMER

Afgelopen vrijdagavond trapte Karavaan af bij biologische boerderij Natuurlijk Genoegen met de eerste locatievoorstelling van Karavaan Festival: BOER BEN IK!

Lees verder

BACKSTAGE BIJ: DE LAATSTE BOOM

Derdejaars studenten van ArtEZ Muziektheater maken een apocalyptisch-satirische muziektheater voorstelling over de verre, verre toekomst van de mensheid op Landgoed Ter Coulster. Een landgoed dat al 600 jaar bestaat. Wij mochten bij de repetities aanwezig zijn.

Lees verder

Volg ons op social media!