Fietsen, filmpje, fietsen, quizje. Zo wordt een fietstocht langs het Noordhollands Kanaal zowaar leuk

NHD 170922 © jjfoto/Vincent de Vries

Het water is grauw, de weg is recht. Het Noordhollands Kanaal, het water dat Alkmaar doorklieft, is nou niet de meest fraaie fietsroute die je kan bedenken. Toch is dat precies de bedoeling bij Expeditie Alkmaars Kanaal.


Wethouder Gijsbert van Iterson Scholten is vrijdagmiddag om half drie naar het IJkgebouw gefietst. Hij is de komende drieënhalf jaar verantwoordelijk voor de ambitieuze woningbouwplannen langs de kanaaloevers. 15.000 woningen moeten hier verrijzen.

Vandaag beleeft de wethouder het kanaal op een andere manier. Met een groepje andere genodigden is hij de eerste deelnemer van Expeditie Alkmaars Kanaal: een theatrale fietstocht gemaakt door de jonge theatermaker Rubin van Gent.

Qr-codes

Twaalf kilometer moet er worden weggetrapt. De tocht gaat eerst door de oude binnenstad om bij de Geestersingel af te buigen langs de brandweerkazerne. De fietsers hebben een routekaart mee. Daar staan qr-codes op, die bij bordjes langs de route moeten ingescand. Rubin van Gent heeft filmpjes en geluidsfragmenten gemaakt bij allerlei plekken waar de fietsers langskomen. Koning Willem I, destijds de opdrachtgever voor de bouw van het kanaal, komt in drie filmpjes langs. Regeren is topsport, zegt hij, dobberend op een bootje. Dan schept hij wat water in een wijnglas en neemt een slok: ’Vin du canal.’ Zo houdt hij het vol.

De eerste stop is bij het PEN-dorp, het voormalige kantorencomplex van het elektriciteitsbedrijf. Het is een van de locaties waar woningbouw is gepland. Maar daarmee gaat ook iets moois verloren: het kantorencomplex is een fraai een ontwerp van architect Abe Bonnema. Herhalingen en geometrische vormen zijn zijn handelsmerk. De binnentuin, van de beroemde tuinontwerpster Mien Ruys, moet wel behouden blijven in het nieuwbouwplan.

Vlotbrug

Het is niet ver meer naar de Koedijkervlotbrug, waar de fietsers overheen moeten om daarna weer terug te keren richting stad. Hier kijken de fietsers een filmpje: Alkmaar gezien vanuit het perspectief van de meeuwen die boven ons vliegen. Uit de koptelefoon klinkt een lied. In deze stad van vele kleuren, kan ik leven van de vrijheid. Lopend langs de kade, kijkend op het water. Hier is mijn vroeger, hier is mijn later. De melodie nestelt zich in het hoofd. De wethouder neuriet mee. ,,Hitpotentie…’’, vindt hij. ,,Echt een leuk lied.’’

Maria Barnas

Expeditie Alkmaars Kanaal brengt ook poëzie. Maria Barnas, de nieuwe stadsdichter van Alkmaar, schreeft twee gedichten. Een gedicht staat op een transparant bord bij Ringers, het tweede bij de Omval, het zuidelijke keerpunt van de route.

Voort gaat het weer, na Ringers door het bedrijventerrein Oudorp (een woningbouwlocatie), dan de stad uit, over het fietspaadje achter Ranzijn, een klein stukje langs Kanaal Omval Kolhorn, om snel weer uit te komen bij het vertrouwde Noordhollands Kanaal. De fietsroute wordt ook hier onderbroken door filmpjes. Via de Leeghwaterbrug, Koelmalaan en bedrijventerrein Overdie (ook weer een woningbouwlocatie) komt de stad weer in zicht. Langs de Accijnstoren en daar is weer het IJkgebouw. Daar kunnen de door tegenwind vermoeide benen even rusten. Expeditie geslaagd.

Programma

De route is voor 3 euro verkrijgbaar bij het IJkgebouw en de VVV en is altijd te fietsen. Op speciale dagen is er voor 14,95 een uitgebreider programma, met een bezoek aan de tuin van Mien Ruys, locatietheater aan het water en een mini-workshop. 18 september om 13.30 uur is de eerste gelegenheid. Meer info en kaarten, klik hier

Lees hier het digitale artikel!

Recent nieuws

THEATERMAKER ZOEKT WERKLOZE ALKMAARDERS

Ondanks het personeelstekort en zó veel vacatures staan er nog steeds mensen werkloos langs de zijlijn. Theatermaker Brecht Hermans wil in contact komen met deze mensen voor een theaterstuk over mensen zonder werk omdat ze afgekeurd zijn, chronisch ziek, nieuwkomer zijn of een beperking hebben.

Lees verder

KARAVAAN TREKT MET SPRINGTIJ FESTIVAL JONGE THEATERMAKERS VAN DE TOEKOMST NAAR ALKMAAR

Springtij is een gloednieuw festival in Alkmaar van en voor jonge theatermakers, met een speciale Makersdag op 24 februari.

Lees verder
Lindsay Frimodt
Lindsay Frimodt

KARAVAAN EN SCHUUR LANCEREN SAMENWERKINGSPROJECT THEATERMAKERS VAN DE TOEKOMST

Karavaan en de Schuur hebben op 15 december in Makershuis Alkmaar het project ‘Theatermakers van de Toekomst’ gelanceerd. Het project is mede ontwikkeld dankzij een subsidie van de provincie Noord-Holland. Met dit initiatief ondersteunt de provincie startende makers om zich, ondanks de coronacrisis, te ontwikkelen tot makers in de podiumkunsten die straks kunnen meedingen op nationaal niveau.

Lees verder

Volg ons op social media!