De boer op

De verhalen achter de omgekeerde vlag

Voorstelling De Boer Op: Boer staat in weiland met verrekijker.
Moon Saris

Theater

Ga mee op expeditie in het Koehotel. Op verschillende plekken op de boerderij wordt je meegenomen in boerenverhalen.


Boeren en landbouw zijn volop in het nieuws: boerenprotesten, discussies over het verbouwen van ons voedsel, en iedereen heeft er opeens een mening over. Ook zijn er nieuwe woorden als pasmelders, piekbelasters en stikstofcrisis. Een theatervoorstelling over grote veranderingen en de relatie met ons voedsel. We duiken in die ‘kloof’, die tussen boer en burger. Want iedereen heeft een mening. Jij toch ook? Ga mee De Boer Op!

Zes jonge schrijvers interviewden zes verschillende boeren uit de regio en schreven op basis daarvan een monoloog. Zes verschillende verhalen, gespeeld door zes verschillende acteurs op zes plekken op boerderij ’t Koehotel.

 

In de huidige discussie over de agrarische sector blijkt het moeilijk om met elkaar in gesprek te gaan. We stuiten op belangen, maar ook op de pijn van bijvoorbeeld jonge boeren die bij hun ouders het gevecht om een bestaan zien of die zich realiseren dat de boerderij die nu vijf generaties in de familie is, bij hen zal stoppen. 


Carolien Oostveen merkt, als docent Communicatieve vaardigheden en Persoonlijke Ontwikkeling, dat bij haar studenten op de Agrarische Hogeschool in Dronten (Aeres) het moeilijk is om die discussie te voeren. De samenleving, de buren, de politiek iedereen is verdeeld en hoe houd je je dan als student in het agrarische veld staande. Waar sta je dan voor? En hoe uit je je daarover?

“Boeren zijn voor mij maar gekke wezens. Mensen die niet inzien dat we als mensheid moeten veranderen willen we overleven. Mensen die boos in tractors klimmen om de snelweg plat te leggen. Mensen die mest op het binnenhof dumpen. Dwarsliggers. Starkoppen. Boze mensen die hun woorden slecht articuleren. Maar dat was deze man niet. Hij was zoals ik.”

Over de makers

‘De Boer Op’ is een coproductie van Makershuis Alkmaar en Karavaan, in samenwerking met de HKU (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) en Aeres (Agrarische Hogeschool Dronten). Talentontwikkeling gaat daarbij hand in hand met een betekenisvolle productie maken.

Credits

Idee: Anouk Saleming, Carolien Oostveen | Een productie van: Karavaan | Regie: Ira Judkovskaja | Schrijvers: Hendrik de Pecker, Hannah Suurmond, Femke Lucia Lindemans van Halewijn, Lena Plantinga, Julia ter Veld, Aron Goossens, Anouk Saleming | Acteurs: Jasper Koopmans, Dennie Lukkezen, Marit Hooijschuur, Harry van Rijthoven, Tim Schouten, en anderen | Geinterviewde boeren: Jan van der Vliet, Simon Ruiter, Theo Vlaar, Astrid Francis, Bas de Wildt, Ad Baltus | In samenwerking met: Aeres Agrarische Hogeschool, Hoge School voor de Kunsten Utrecht | Partners: Koehotel, LTO Noord | Met dank aan: Provincie Noord-Holland, Jos Schuring

Gerelateerde arrangementen

Voorstelling De Boer Op: Boer staat in weiland met verrekijker.
Voorstelling De Boer Op: Boer staat in weiland met verrekijker.

SOEP & BROOD OP DE BOERDERIJ BIJ ‘DE BOER OP’!

Een heerlijke maaltijdsoep bij het koehotel
16 t/m 26 mei

De boer kookt een heerlijke maaltijdsoep die we serveren op de boerenerf, met goed vers brood en aan lange tafels. Schuif aan en beleef de boerenvoorstelling DE BOER OP! Een betere zomeravond uit kun je niet hebben, toch?!

kaarten & info

Gerelateerde festivals

Karavaan Festival 2024

17 t/m 26 mei

Buitengewoon locatietheater in de hele regio

Maak je klaar voor een nieuw Karavaan Festival 17 t/m 26 mei in regio Groot Alkmaar. Je ziet het beste locatietheater op buitengewone plekken en beleeft een bruisend festivalhart YES IN MY BACKYARD in het Victoriepark met het leukste tentjestheater, de beste concerten, tof familieprogramma en nog veel meer!

Lees verder
Campagnebeeld Karavaan Festival 2024
Foto: Bowie Verschuuren
Partners

Volg ons op social media!

tickets

Cart