BACKSTAGE BIJ: Wie de f* is TRIJN?

Deze week gaan wij achter de schermen bij de voorstelling Wie de F* is TRIJN. Fedde &de Carvalho mixt muziektheater en geluidskunst tot een spannende tocht.


Trijn Rembrands, hét vrouwelijk gezicht van Alkmaars Ontzet. Haar geest is in Alkmaar nooit uitgedoofd. Wie is Trijn in 2023? Met een koptelefoon op volg je Trijn van de Grote Kerk door de binnenstad naar de plek waar het allemaal begon. Onderweg ontmoet je vrouwen die op haar lijken: hedendaagse Alkmaarders. Hoe vinden zij hun stem? In de Grote Kerk heeft Trijn al zingend ruzie met een autoritaire geschiedschrijver. Hij maakte van haar een angstloos manwijf, Trijn heeft zo haar eigen kijk op haar verhaal. Dan doet Trijn een bevrijdende ontdekking over de vermogens die zij in het hiernamaals heeft. In identiteitscrisis gaat zij op zoek naar haar ‘echte’ zelf. Wie zou Trijn in 2023 kunnen zijn?

Wie de F* is TRN is een muziektheatrale voorstelling/geluidswandeling. De route loopt door de binnenstad van Alkmaar langs historisch spannende plaatsen verbonden aan het Alkmaars ontzet.

“Onze motivatie: We verkeren in een nieuwe feministische golf. #MeToo en de roep om gelijke betaling gonst rond. Dit klinkt krachtig, maar het laat ook zien hoeveel vrouwen nog niet gehoord worden, óók in Alkmaar. De meest bekende vrouw van het Alkmaars Ontzet is haar eigen stem verloren is in de raderen van de geschiedschrijving. Hoe worden sterke strijdende vrouwen beter zichtbaar?

En hoe maken we van deze motivatie in de komende weken flitsende muzikale historische documentaire sci-fi?

Tijdens de repetities stoeien we op de vloer op dit moment in het proces vooral met onverwachte vragen als:

  • Hoe ontwikkel je een natuurlijke dialoog en choreografie tussen een dode zingende heldin tegen wil en dank –  en een onzichtbare mansplainende geschiedschrijver?
  • Hoe ontwikkel je een prikkelend theatraal script gebruikmakend van geschiedenisboeken, krantenartikelen over hedendaagse emancipatie en 5 prikkelende interviews over wat vrouwen van nu bezig houdt?
  • Is een dode vrouw die levende mensen ‘Channelt’ een omgekeerd medium? En hoe klinkt het als je dat muzikaal maakt?
  • We zijn bezig met een systeem voor live sound design en muziek op locatie te ontwikkelen
  • Als je na 450 jaar in een graf voor het eerst buitenkomt, hoe reageer je dan?
  • Kan je een historische bewerking van het nummer ‘my favorite things’ over een atonaal swingend nummer van Fedde zingen?
  • Wat als de rol van vrouwen in geschiedschrijving en nu genuanceerd wordt verteld?

Onze repetitie dagen zijn verder een explosieve mix van muziek maken, programmeren, afzuig buizen rond een nek monteren als kraag, improviseren, monteren, lachen, oplossing vinden, tekst schrappen, toch weer een scène opnieuw schrijven, en de ramen van de consistorie in de grote kerk opmeten.”

Over de makers

Fedde &de Carvalho is de kraakverse naam van het Alkmaarse makersduo Anne Roos Rosa de Carvalho en Fedde ten Berge (winnaar Victorie cultuurprijs 2022). Anne ontwikkelde zich onder de vleugels van Karavaan als een originele maker met voorstellingen als Luchtbespiegelingen, Avé of Het Land van Nooit

Bij Fedde &de Carvalho staat toegankelijk experiment centraal. Geluid penetreert ons diepste wezen. Muziektheater en immersieve geluidskunst smelten samen tot een geheel eigen genre, het nieuwe Alkmaarse exportproduct. Fedde &de Carvalho vertelt graag verhalen over hoe de mens verandert en daarbinnen ook hetzelfde blijft. Tijdloze patronen en de natuur worden gekoppeld aan dilemma’s in het hier en nu. Niet vies van engagement, een grote dosis muzikaliteit en met liefde voor werken op locatie duikt Fedde &de Carvalho door de hele stad (en ver daarbuiten) op. Fedde &de Carvalho brengt je nu i.s.m de Vest, de Grote Kerk en Karavaan een nieuwe verrassende ervaring. Meer info: www.endecarvalho.nl

Recent nieuws

NIEUWE MAKERSREGELING: COLLECTIEF MAMM

De Nieuwe Makersregeling is een subsidie voor beginnende talentvolle makers om zich in een langer lopend traject te ontwikkelen, in samenwerking met gezelschappen, podia en festivals.

Lees verder
Volbloeiers festival op Buitenplaats Akerendam
KEITH MONTGOMERY

KAARTVERKOOP SENIORENFESTIVAL VOLBLOEIERS IN BEVERWIJK VAN START

BEVERWIJK - Op 12 juli wordt de prachtige buitenplaats Akerendam in Beverwijk door Karavaan opnieuw omgetoverd tot een theatraal ouderenfestival. Voor de tweede editie van 'Volbloeiers' is het thema dit jaar Frankrijk. Vandaag gaat de kaartverkoop van start.

Lees verder
Campagnebeeld Karavaan Festival 2024
BOWIE VERSCHUUREN

Karavaan Festival in de pers: fijne recensies, sterren en landelijke pers

Wat zijn we blij en trots op alle mooie berichten over Karavaan Festival in de landelijke pers. Hierbij een overzicht:

Lees verder

Volg ons op social media!

Winkelwagen