BACKSTAGE BIJ: Wie de f* is TRIJN?

Deze week gaan wij achter de schermen bij de voorstelling Wie de F* is TRIJN. Fedde &de Carvalho mixt muziektheater en geluidskunst tot een spannende tocht.


Trijn Rembrands, hét vrouwelijk gezicht van Alkmaars Ontzet. Haar geest is in Alkmaar nooit uitgedoofd. Wie is Trijn in 2023? Met een koptelefoon op volg je Trijn van de Grote Kerk door de binnenstad naar de plek waar het allemaal begon. Onderweg ontmoet je vrouwen die op haar lijken: hedendaagse Alkmaarders. Hoe vinden zij hun stem? In de Grote Kerk heeft Trijn al zingend ruzie met een autoritaire geschiedschrijver. Hij maakte van haar een angstloos manwijf, Trijn heeft zo haar eigen kijk op haar verhaal. Dan doet Trijn een bevrijdende ontdekking over de vermogens die zij in het hiernamaals heeft. In identiteitscrisis gaat zij op zoek naar haar ‘echte’ zelf. Wie zou Trijn in 2023 kunnen zijn?

Wie de F* is TRN is een muziektheatrale voorstelling/geluidswandeling. De route loopt door de binnenstad van Alkmaar langs historisch spannende plaatsen verbonden aan het Alkmaars ontzet.

“Onze motivatie: We verkeren in een nieuwe feministische golf. #MeToo en de roep om gelijke betaling gonst rond. Dit klinkt krachtig, maar het laat ook zien hoeveel vrouwen nog niet gehoord worden, óók in Alkmaar. De meest bekende vrouw van het Alkmaars Ontzet is haar eigen stem verloren is in de raderen van de geschiedschrijving. Hoe worden sterke strijdende vrouwen beter zichtbaar?

En hoe maken we van deze motivatie in de komende weken flitsende muzikale historische documentaire sci-fi?

Tijdens de repetities stoeien we op de vloer op dit moment in het proces vooral met onverwachte vragen als:

  • Hoe ontwikkel je een natuurlijke dialoog en choreografie tussen een dode zingende heldin tegen wil en dank –  en een onzichtbare mansplainende geschiedschrijver?
  • Hoe ontwikkel je een prikkelend theatraal script gebruikmakend van geschiedenisboeken, krantenartikelen over hedendaagse emancipatie en 5 prikkelende interviews over wat vrouwen van nu bezig houdt?
  • Is een dode vrouw die levende mensen ‘Channelt’ een omgekeerd medium? En hoe klinkt het als je dat muzikaal maakt?
  • We zijn bezig met een systeem voor live sound design en muziek op locatie te ontwikkelen
  • Als je na 450 jaar in een graf voor het eerst buitenkomt, hoe reageer je dan?
  • Kan je een historische bewerking van het nummer ‘my favorite things’ over een atonaal swingend nummer van Fedde zingen?
  • Wat als de rol van vrouwen in geschiedschrijving en nu genuanceerd wordt verteld?

Onze repetitie dagen zijn verder een explosieve mix van muziek maken, programmeren, afzuig buizen rond een nek monteren als kraag, improviseren, monteren, lachen, oplossing vinden, tekst schrappen, toch weer een scène opnieuw schrijven, en de ramen van de consistorie in de grote kerk opmeten.”

Over de makers

Fedde &de Carvalho is de kraakverse naam van het Alkmaarse makersduo Anne Roos Rosa de Carvalho en Fedde ten Berge (winnaar Victorie cultuurprijs 2022). Anne ontwikkelde zich onder de vleugels van Karavaan als een originele maker met voorstellingen als Luchtbespiegelingen, Avé of Het Land van Nooit

Bij Fedde &de Carvalho staat toegankelijk experiment centraal. Geluid penetreert ons diepste wezen. Muziektheater en immersieve geluidskunst smelten samen tot een geheel eigen genre, het nieuwe Alkmaarse exportproduct. Fedde &de Carvalho vertelt graag verhalen over hoe de mens verandert en daarbinnen ook hetzelfde blijft. Tijdloze patronen en de natuur worden gekoppeld aan dilemma’s in het hier en nu. Niet vies van engagement, een grote dosis muzikaliteit en met liefde voor werken op locatie duikt Fedde &de Carvalho door de hele stad (en ver daarbuiten) op. Fedde &de Carvalho brengt je nu i.s.m de Vest, de Grote Kerk en Karavaan een nieuwe verrassende ervaring. Meer info: www.endecarvalho.nl

Recent nieuws

Foto: Moon Saris

FESTIVAL GRAZENDE ZWAAN LIET LANDSCHAP BELEVEN OP ZONOVERGOTEN LANDGOED

Afgelopen weekend was het een feestje op Landgoed Kleine Vennep in Nieuw Vennep. Met bijzonder muziektheater onder luifels, circus tussen de bomen en muziek en theater in de monumentale schuur genoten kinderen en volwassenen op een van de mooiste plekken van de Haarlemmermeer. Met hoeden, slippers, sproeiers, ijsjes en watertappunten beleefde Grazende Zwaan een bloedhete editie.

Lees verder

KARAVAAN IS OP ZOEK NAAR EEN ENTHOUSIASTE MARCOM COORDINATOR

Ons team is op zoek naar een enthousiaste MarCom-coördinator die creativiteit combineert met strategisch inzicht om onze marketing- en communicatie-inspanningen naar een nog hoger level te brengen. Ben jij of ken jij deze duizendpoot?

Lees verder
Moon Saris

KARAVAAN DOOPT MONUMENTALE BOERDERIJSCHUUR OM VOOR MINI MATTHÄUS- PASSION CONCERT

HAARLEMMERMEER - Op 9 en 10 september keert het avontuurlijke festival Grazende Zwaan terug op en om Landgoed Kleine Vennep in Nieuw Vennep. Speciaal voor deze editie tovert het festival de monumentale boerderijschuur op zaterdagavond voor een nieuw klassiek boerderijconcert.

Lees verder

Volg ons op social media!