Wie de F* is TRIJN?

Muziektheater met wandeling over de sterke vrouwen van Alkmaar

Muziektheater

Trijn Rembrands, hét vrouwelijk gezicht van Alkmaars Ontzet. 450 jaar geleden hielp zij vanaf de stadsmuren de Spaanse bezetter te verjagen. Haar geest is in Alkmaar nooit uitgedoofd. Wie is Trijn in 2023? Met een koptelefoon op volg je Trijn van de Grote Kerk door de binnenstad naar de plek waar het allemaal begon. Onderweg ontmoet je vrouwen die op haar lijken: hedendaagse Alkmaarders. Hoe vinden zij hun stem? Een muziektheatrale productie vol geluidskunst van Fedde & de Carvalho.


In de Grote Kerk heeft Trijn al zingend ruzie met een autoritaire geschiedschrijver. Hij maakte van haar een angstloos manwijf, Trijn heeft zo haar eigen kijk op haar verhaal. Dan doet Trijn een bevrijdende ontdekking over de vermogens die zij in het hiernamaals heeft. Zij geeft stem aan een judoka, wethouder, vrouwen coach met migratie achtergrond, jonge vrouw die op vrouwen valt en hét Alkmaarse kaasmeisje.

Oer-Alkmaarse locaties als het stadhuis, de Mient, de Waag en het Victoriepark vormen het muzikale decor van de verhalen die zij dankzij Trijn eindelijk zelf mogen vertellen. Wat hebben deze vrouwen met elkaar gemeen? Wie de F* is TRIJN geeft een avontuurlijke, actuele en muzikale inkijk in de vrouwelijke kant van een samenleving die de erfenis vormt van het Alkmaars ontzet.

Over de makers

Fedde &de Carvalho is de kraakverse naam van het Alkmaarse makersduo Anne Roos Rosa de Carvalho en Fedde ten Berge (winnaar Victorie cultuurprijs 2022). Anne ontwikkelde zich onder de vleugels van Karavaan als een originele maker met voorstellingen als Luchtbespiegelingen, Avé of Het Land van Nooit

Bij Fedde &de Carvalho staat toegankelijk experiment centraal. Geluid penetreert ons diepste wezen. Muziektheater en immersieve geluidskunst smelten samen tot een geheel eigen genre, het nieuwe Alkmaarse exportproduct. Fedde &de Carvalho vertelt graag verhalen over hoe de mens verandert en daarbinnen ook hetzelfde blijft. Tijdloze patronen en de natuur worden gekoppeld aan dilemma’s in het hier en nu. Niet vies van engagement, een grote dosis muzikaliteit en met liefde voor werken op locatie duikt Fedde &de Carvalho door de hele stad (en ver daarbuiten) op. Fedde &de Carvalho brengt je nu i.s.m de Vest, de Grote Kerk en Karavaan een nieuwe verrassende ervaring. Meer info: www.endecarvalho.nl

In de pers

"Wie the F* is Trijn? is een herontdekking van de geschiedenis, die de vergeten vrouwen van vroeger en vandaag eer aan doet."

Theaterkrant

"Sofieke de Kater houdt je in haar greep als Trijn Rembrands, heldin van het Alkmaars Ontzet"

★ ★ ★  Volkskrant

""Het is prettig vervreemdend gekrakeel van drie ego’s die met elkaar opgescheept zitten, maar die tussen neus en lippen door zinnige dingen te berde weten te brengen over hoe we bezig zijn de planeet verwoesten.”"

★ ★ ★ ★  De Volkskrant over Luchtbespiegelingen

""Het slotbeeld van de voorstelling treft een prikkelende balans tussen de hoop dat de mensheid toch tot overeenstemming kan komen, en de gegronde vrees dat het allemaal al te laat is en we kibbelend ten onder zullen gaan.""

NRC Handelsblad over Luchtbespiegelingen

""De Carvalho acteert op bijzondere wijze de verlorenheid en eenzaamheid van de mens. In prachtige projecties en met muziek van Fedde ten Berge ondergaat de toeschouwer de oneindigheid van het universum en de nietigheid van de mens daarin. Ook het besef dat dit historisch erfgoed is, draagt bij tot een bijzondere voorstelling. Deze makers vervullen het ideaal: oorspronkelijk én ze stellen hoge eisen aan zichzelf. Daarvan is de toeschouwer getuige”"

Theaterkrant over Avé

""Anne Roos Rosa de Carvalho sprong er uit met haar Avé. We staan in een hoekje van een fabriek- shal en opeens hangt Anne half uit het systeemplafond. Ze heeft een lange reis gemaakt, want ze komt helemaal van 2090. Ze heeft een boodschap voor ons die ze verpakt in een sprankelende voorstelling waarin teksten, performance en een schitterend decor met fraaie projecties elkaar fraai afwisselen""

★ ★ ★ ★  Scènes over Avé

""Van hele andere orde is Een vrouw en een engel, een multimediale, documentaire én literaire theatervoorstelling. Flarden uit het gedicht worden versneden met prachtige vechtdans, live-muziek, soundscapes en documentair materiaal waarin diverse mensen op de thematieken uit het gedicht reageren. Kun je van iemand houden en met iemand vechten tegelijk? Kan iets tegelijk goed en oneerlijk zijn? Een vrouw en een engel is een sympathiek voorbeeld van theater als kerkdienst” "

Het Parool over Een Vrouw en Een Engel

Credits

Concept: Anne Roos Rosa de Carvalho | Script : Anne Roos Rosa de Carvalho | Regie : Anne Roos Rosa de Carvalho | Geluidskunst: Fedde ten Berge | Compositie: Fedde ten Berge | Spel: Sofieke de Kater | Zang: Sofieke de Kater | Beeld ontwerp: Okke van Breemen | Productie assistentie: Marieke Buytenhuijs | Met dank aan: Gemeente Alkmaar, Victorie Cultuurfonds, 450 jaar Alkmaars ontzet, Monumentendag Alkmaar, VVV Alkmaar, Alle vrouwen die deelnemen, Regionaal Archief Alkmaar

Gerelateerd nieuws

Kaartverkoop theatrale wandeling ‘Wie de F* is Trijn’ van start!

Trijn Rembrands, hét vrouwelijk gezicht van Alkmaar Ontzet. 450 jaar geleden hielp zij vanaf de stadsmuren de Spaanse bezetter te verjagen. Haar geest is in Alkmaar nooit uitgedoofd. Wie is Trijn in 2023? Tussen 8 september en 1 oktober kun je met een koptelefoon op Trijn volgen van de Grote Kerk, door de binnenstad, naar de plek waar het allemaal begon. Onderweg ontmoet je vrouwen die op haar lijken: hedendaagse Alkmaarders. Hoe vinden zij hun stem? Een muziektheatrale productie vol geluidskunst van Fedde &de Carvalho. De kaartverkoop is van start!

Lees verder
in samenwerking met

Volg ons op social media!

tickets

Winkelwagen