KAARTVERKOOP GESTART VOOR SPECTACULAIRE STRANDOPERA

Foto: Bowie Verschuuren

Vandaag start de kaartverkoop voor de grootse opera- en muziektheatervoorstelling Kaapdiegoeiekoop. Van 25 mei t/m 5 juni is bij Strandpaal 32 in Bergen aan Zee deze unieke voorstelling te zien tijdens Karavaan Festival. Met surreële beelden, ingenieuze decors, zang, dans, percussie, spel en spoken word, nemen 18 spelers je mee op een woeste zeereis waarbij de bulderende zee onverbiddelijk het laatste woord heeft. Midden op het weidse strand met aan de ene kant de Noordzee en aan de andere kant de prachtige duinen van Bergen aan Zee, liggen 200 olievaten, containers en waterkanonnen op je te wachten!


Kaapdiegoeiekoop bezingt wervelend en woest, in een indrukwekkend decor, het kapitalistisch monster dat de Westerse mens creëerde en het einde van een tijdperk waarin zij nog schaamteloos tevreden kon zijn. Op 26 mei (Hemelvaart) is de landelijke première. Kaapdiegoeiekoop is de openingsvoorstelling van Karavaan Festival. Na Karavaan reist de voorstelling alleen nog naar Oerol. Klik hier voor meer informatie en tickets.

Het verhaal
Een reusachtige olietanker op volle zee. Aan boord een lucratieve lading: vervuilde olie, bestemd voor de Afrikaanse markt en een kapitein met een schoon geweten. Want geld is tenslotte geld. Wanneer de kapitein het voor hem onthutsende bericht bereikt dat zijn vrouw hun kindje verwacht, krijgen de toekomst en het welzijn van de aarde opeens een heel ander belang.

In conflict met zijn gemoed stuurt hij aan op een onbewoond eiland om tot bezinning te komen, maar zijn schip loopt op de klippen en breekt doormidden. De kapitein spoelt aan, alleen en aan zijn lot overgelaten door zijn opdrachtgevers die hun handen toch al van hem aftrokken.
Op het eiland wordt hij bezocht door waanideeën. Zijn demonen, zijn geliefden, de CEO’s en activisten, de olietankers en de filerijders. In een hallucinerende trip wordt hij overspoeld door het besef dat je verantwoordelijkheid eindeloos door kan schuiven naar een ander, zolang geld en gemak het winnen van moraal.

Tussen de brokstukken staat de kapitein uiteindelijk voor de onmogelijke vraag: trotseert hij de zee om zijn weg naar huis te vinden? Of kan hij beter met de weglekkende, stinkende olie in de golven verdwijnen?

Vier gerenommeerde gezelschappen bundelen de krachten
Kaapdiegoeiekoop is een coproductie van Silbersee en Gouden Haas en zij werken hierin samen met Slagwerk Den Haag en Consensus Vocalis.

Het libretto van Kaapdiegoeiekoop is geschreven door Jibbe Willems in een Neder-Koloniale mengvorm van talen die gesproken worden in voormalige Nederlandse koloniën. Papiaments, Sranantongo en Zuid-Afrikaans en hier en daar wat Indonesisch. De opera vormt, na Dijkdrift en Aardappelvreters, die beiden ook bij Karavaan te zien waren, de finale van het oeroperadrieluik Eilanden. Frank Wienk (Binkbeats) componeerde de intrigerende muziek, waarin hij de natuurelementen van het strand – de geluiden van wind, water en vogels – en het staal van het schip onherroepelijk laat spreken. Het geheel wordt vertolkt door een cast van multiperformers van onder meer samenwerkingspartners Slagwerk Den Haag en Consensus Vocalis die met zang, muziek, percussie, dans en spoken word deze strandopera tot leven brengen.

Credits
van: Silbersee en Gouden Haas ism Slagwerk Den Haag en Consensus Vocalis

Artistieke leiding: Romain Bischoff & Gienke Deuten
Regie: Gienke Deuten
Muzikale leiding: Romain Bischoff
Libretto: Jibbe Willems
Compositie: Frank Wienk (Binkbeats)
Performers: Björk Níelsdóttir, Brechtje Kat, Carl Refos, Fanny Alofs,  Florian Slangen, Guus van der Steen, Yung-Tuan Ku
Slagwerk Den Haag: Baue Kunstmanen, Pepe Garcia, Vitaly Medvedev
Consensus Vocalis: Arjan Lienaerts, Berber Vis, Ferando Linares Correa, Jennifer van der Hart, Lette Vos, Lodewijk Meeuwsen, Machteld van de Putte, Tom Jansen
Decorontwerp en uitvoering: Douwe Hibma
Geluidsontwerp en -techniek: Maurits Thiel
Kostuumontwerp: Arjen de Leeuw
Bewegingscoaching: Juliette van Ingen
Regieassistentie: Esmee de Boer

Recent nieuws

KARAVAAN FESTIVAL MAAKTE IMPACT MET SPRAAKMAKEND PROGRAMMA

Karavaan Festival bracht tien dagen lang opzienbarend locatietheater in regio Groot Alkmaar rond het thema Groeiende Contrasten. Publiek liet zich in groten getale verleiden tot voorstellingen op het platteland, in de stad en in de duinen om daarna met elkaar in discussie te gaan. Het festivalhart in het Victoriepark was goedbezocht ondanks de soms ijzige wind. Karavaan ontving burgemeesters en politici, boeren en burgers, jong en oud, rijk en arm, links en rechts. Het theaterfestival beleefde een succesvolle editie met ruim 26.000 bezoekers.

Lees verder
Keith Montgomery

GESLAAGDE OPENING VOOR KARAVAAN FESTIVAL EN YES IN MY BACKYARD – NOG T/M 29 MEI

ALKMAAR - Een groot publiek verzamelde zich op 17 verschillende locaties in de regio Alkmaar én in het bomvolle festivalhart voor de opening van KARAVAAN FESTIVAL en YES IN MY BACKYARD. In de speeches van burgemeester Schouten van Alkmaar en burgemeester Voskuil van Bergen werd de maatschappelijke en landschappelijke rol van Karavaan in de stad en de regio bezongen.

Lees verder
Moon Saris

BOERENSCHUREN VOL THEATER: KARAVAAN BRENGT VOORSTELLINGEN OVER ACTUELE BOERENTHEMA’S IN DE SCHERMER

Afgelopen vrijdagavond trapte Karavaan af bij biologische boerderij Natuurlijk Genoegen met de eerste locatievoorstelling van Karavaan Festival: BOER BEN IK!

Lees verder

Volg ons op social media!