Kaapdiegoeiekoop

Grootse strandopera over gewin boven moraal

Foto: Bowie Verschuuren

Bereid je voor op een grootse, zintuiglijke muziektheatervoorstelling midden op het strand! Hallucinerende beelden, indrukwekkende decors, zang, dans, spel en spoken word, op een nieuw geschreven tekst van Jibbe Willems en nieuw gecomponeerde muziek van multi-instrumentalist Frank Wienk, beter bekend als Binkbeats. Na Dijkdrift en Aardappelvreters is Kaapdiegoeiekoop de finale van het oeroperadrieluik Eilanden.


Over de voorstelling

Bij een schipbreuk vergaat een olietanker op de kust. Het schip was onderweg met een lading vervuilde olie, bestemd voor de Afrikaanse markt. Een lucratieve onderneming, net als de slavenhandel dat was in de Gouden Eeuw. Als de kapitein onderweg te horen krijgt dat zijn vrouw zwanger is, krijgt de toekomst en het welzijn van de aarde opeens een heel ander belang. In conflict met zijn geweten stuurt hij aan op een onbewoond eiland, waar het schip op de klippen loopt. De kapitein spoelt aan, besmeurd met olie. Hij is de enige overlevende en misschien wel de enige opvarende.

Op het eiland wordt de kapitein bezocht door zijn demonen, zijn geliefden, hallucinaties en zinsbegoochelingen, getuigen en medeplichtigen. Door de CEO van het olieconcern, door de Minister van Handel, wegkijkers, dieseltankers en door verdwaalde trekvogels die de kust onder hen zien veranderen.

Tussen de brokstukken – grote constructies van hout en oud roest – staat de kapitein uiteindelijk voor de vraag of hij nog wel gered wil worden, of dat hij beter net als de weglekkende, vervuilde, stinkende olie in de golven kan verdwijnen…

Kaapdiegoeiekoop bezingt het einde van een tijdperk waarin we zonder schaamte eindeloos tevreden konden zijn met onszelf en hoe de Hollandse koopmansgeest regelrecht afstevent op een klimaatramp.

Voor het libretto van Kaapdiegoeiekoop heeft Jibbe Willems een nieuwe tekst ontwikkeld: het Neder-Koloniaals, een mengvorm van talen die gesproken worden in voormalige Nederlandse kolonieën. Papiaments, Sranantongo, Zuid-Afrikaans en hier en daar wat Indonesisch. Vertolkt door 16 alleskunners die met zang, muziek, dans en spel dit stuk tot leven wekken. Frank Wienk (Binkbeats) componeert nieuwe muziek waarbij hij de natuurelementen van het strand – de geluiden van wind, water en vogels – en het staal van het schip laat spreken.

Kaapdiegoeiekoop is het derde en laatste deel van de oeropera-trilogie ‘Eilanden’ die Jibbe Willems voor Silbersee schreef en die in premiere gingen op Karavaan Festival. Het eerste deel Dijkdrift zag je bij Karavaan in 2016 op Landgoed ter Coulster in Heiloo (i.s.m. Calefax). Het tweede deel Aardappelvreters zag je op boerderij Valkering in Egmond (i.s.m. Gouden Haas en Slagwerk Den Haag).

Omdat het vijf voor twaalf is

20 september 2018. De Correspondent bericht over de Rotterdamse oliegigant Vitol, de grootste onafhankelijke oliehandelaar ter wereld: “Vitol is – opnieuw – in opspraak geraakt. Het bedrijf blijkt zeer giftige olie naar Afrika te exporteren. Vitol heeft een lange geschiedenis van handel met dubieuze regimes en schimmige praktijken. Maar een Kamervraag is er nooit over gesteld.”

Dit artikel plantte bij artistiek leiders Gienke Deuten (Gouden Haas) en Romain Bischoff (Silbersee) het zaadje voor een voorstelling over de rol van geld in onze samenleving. Een onderwerp dat hen al lang bezighoudt. Waarom hebben we het steeds over geld als onze ijskappen smelten? En kunnen we het hebben over waarde zónder dat uit te drukken in geld?

In de pers

"Dijkdrift is boeiend en oorspronkelijk muziektheater, waarin de verschillende disciplines bijzonder knap verweven zijn"

★ ★ ★ ★  De Volkskrant

"Aardappelvreters is een geslaagd sprookje met humoristisch acteerwerk en fascinerende muziek"

★ ★ ★ ★  De Volkskrant

Credits

Van: Silbersee, Gouden Haas, NKK NXT (Nederlands Kamerkoor) | Artistieke Leiding: Romain Bischoff & Gienke Deuten | Regie: Gienke Deuten | Muzikale Leiding: Romain Bischoff | Libretto: Jibbe Willems | Compositie: Frank Wienk | Muziek, zang en spel: Björk Níelsdóttir, Michaela Riener, Tiemo Wang, Brechtje Kat, Carlos Refos, Guus van der Steen, Jonathan Bonny, Yung-Tuan Ku | Met: NKK NXT (Nederlands Kamerkoor), Veronika Akhmetchina, Viktoria Nikolova, Céline Janssen, Sylvia Boone, Elea Bekkers, Arjan Lienaerts, Benjamin Jago Larham, Hans Vermunt | Decorontwerp en uitvoering: Douwe Hibma | Lichtontwerp: Desirée van Gelderen | Geluidsontwerp en -techniek: Maurits Thiel | Kostuumontwerp: Arjen de Leeuw | Regie-assistent (stage): Floris Slangen | Bewegingscoach: Juliette van Ingen | Dramaturgisch Advies: Erwin Boschmans | Productiecoördinatie: Carry Hendriks | Technische coördinatie: Hans-Peter Hulscher | Lichttechniek: Arne Haijtink | Productie: Joppe Kos | PR & Marketing: Dagmar Bokma | Met dank aan: An Cardoen

Nieuws over deze voorstelling

Foto: Bowie Verschuuren

Vooruitblik Karavaan Festival 2020: opera Kaapdiegoeiekoop

Heb je Dijkdrift gezien in 2016 in Heiloo, of Aardappelvreters in 2018 in Egmond aan Zee? In 2020 is het tijd voor de derde en laatste deel van de oeropera-trilogie ‘Eilanden’ die Jibbe Willems voor Silbersee schreef Kaapdiegoeiekoop. Ook dit deel gaat in premiere op Karavaan Festival. Een grootse oer-opera van Silbersee i.s.m. Gouden Haas, over gewin boven moraal, van de VOC tot nu. Het belooft weer een spectaculaire en unieke voorstelling te worden, met de landelijke premiere op 29 mei.

Lees verder

Volg ons op social media!