OPEN CALL WINTERKARAVAAN 2020

Daar is 'ie weer: de open call voor de Winterkaravaan 2020. Voor geëngageerde theatermakers die in een traject een korte locatievoorstelling maken met als thema #ITSUPTOYOU


Karavaan organiseert van 23 t/m 30 december 2020 de vijfde editie van de Winterkaravaan. Hiervoor nodigen we jonge makers uit om in Alkmaar in een talentontwikkelingstraject een korte productie te maken. Eén van deze voorstellingen kan uiteindelijk worden uitgewerkt tot een avondvullende voorstelling die tijdens het zomerfestival in 2021 op een bijzondere locatie gespeeld zal worden.
Voor wie

Je bent maximaal 5 jaar geleden afgestudeerd aan een kunstvakopleiding en je bent geïnteresseerd in het werken op locatie en binnen/in verhouding tot een maatschappelijk thema. Je mag ook voortwerken op een bestaand idee. Op basis van de ingediende plannen kiest Karavaan maximaal 6 makers voor de Winterkaravaan. Tijdens de Winterkaravaan ziet het publiek in een carrousel drie van de zes voorstellingen.

Kader

 • kunstenaars uit alle disciplines kunnen zich aanmelden (deadline 20 september)

 • de duur van je voorstelling is 30 minuten (zodat je deze later ook elders kunt spelen)

 • je speelt telkens voor een publiek van max. 30 personen (i.v.m. corona)

 • er wordt gewerkt in leegstaande (winkel)panden én buiten, in een specifiek gedeelte van de stad

 • er is een vaste planning en je speelt 16 voorstellingen

Thema: It’s up to you

Over eigen verantwoordelijkheid, waarin we onderzoeken of en waarvoor de mens zich persoonlijk en maatschappelijk verantwoordelijk voelt. Voelen we ons alleen verantwoordelijk voor dat wat ons lief is? Het thema nodigt ook uit om de rol van de burger en de democratie te onderzoeken, de schuldkwestie, de grens tussen ergens voor opkomen en activisme (zie bijvoorbeeld onze boeren) en eigen belang versus algemeen belang. Een groots thema met vele invalshoeken en perspectieven.


Dit thema is tevens het thema van Karavaan Festival 2021. Vanuit verschillende blikvelden en perspectieven op de directe wereld om ons heen en ons afvragend wat dit betekent binnen maatschappelijke domeinen zoals landbouw, woningbouw, religie, techniek, economie, milieu en welzijn is het thema aanleiding tot reflectie. Voor het zomerfestival ontwikkelt Karavaan een volledig programma waarin dit lokaal en regionaal vorm krijgt.

Begeleiding
Vanuit het festival krijg je artistieke en productionele begeleiding bij je project. In je proces nodigt Karavaan in overleg met jou een externe artistiek adviseur/coach uit die op een moment dat jij kiest met je meekijkt en waarmee je in gesprek gaat over je werk. In de montageweek is er een technicus die met je mee kan kijken naar technische faciliteiten.

Tijdens het maakproces koppelen we je daarnaast aan een regionale maatschappelijke partner, passend bij jouw voorstellingsidee. Een maatschappelijke partner is een individu of (ervarings)deskundige met perspectief op een groter geheel, die kennis heeft van het onderwerp van jouw voorstelling en zijn/haar expertise, kennis en netwerk met je delen kan tijdens een eenmalig gesprek. Dit kan bijvoorbeeld een boer, directeur van een bedrijf of een specialist zijn.
Selectie en planning

 • 20 september 2020, deadline indienen plan van maximaal 4x A4.
  Download de Open Call en bekijk op de laatste pagina het hulpblad voor het indienen van je plan
  Stuur je plan naar info@karavaan.nl

 • 30 september uitslag selectie

Planning
Planning (het is belangrijk dat je alle onderstaande data aanwezig bent)

 • je eerste dag is een programma- en kennismakingsdag speciaal voor jou: het is een dagdeel waarin we je hele plan doornemen (artistiek en productioneel), lunchen, locaties verkennen en relevante ontmoetingen voor jou organiseren. Dit is tussen 12 en 22 oktober en duurt de hele ochtend van 10:00 tot zeker 13:00 uur.

 • 22 oktober is er ’s middags vanaf 13:00 uur een fotoshoot. Aan het eind van de middag is er een borrel waarop alle makers elkaar ontmoeten en waarbij je kort je plan presenteert aan een select (extern) gezelschap in een informele sfeer, daarna eten we samen soep

 • tussendoor is er ruimte voor artistieke en productionele begeleiding en advies, op maat per maker

 • 4 dec work in progress presentatie, waarbij je aan je mede-makers presenteert wat je tot dan toe hebt gemaakt, met nagesprek en gezamenlijk eten (hele dag en avond)

 • 14 t/m 18 dec werken op locatie => montageweek met technische ondersteuning (je werkt voorafgaand aan deze week zo vaak je wilt op locatie)

 • 21 dec doorloop, waarbij je elkaars voorstellingen ziet, aansluitend gezamenlijk eten

 • 22 dec generale ’s middags voor specifieke genodigden en napraten met eten

 • 23 dec try-out (15:00 voorstelling) voor publiek

 • 27 (première), 28, 29 en 30 dec spelen op de Winterkaravaan voor publiek (15:00 en 20:00 carrousel voorstellingen)

 • 30 en 31 december opruimen

 • 20 januari 2021 19:30 evaluatie-bijeenkomst

 • Een individueel en adviserend toekomstgesprek op datum in overleg. Hierin staan jouw toekomstplannen en ontwikkeling als maker centraal.


Karavaan Festival 2021 is van 21 mei tot en met 30 mei. Houd deze data vrij: als jouw voorstelling wordt uitgekozen speel je in deze periode je uitgewerkte versie op Karavaan Festival.
Vergoeding en voorziening
Per korte voorstelling is een vergoeding van totaal € 3.500,- excl. BTW beschikbaar. Je kunt dit bijvoorbeeld verdelen als € 2.000,- honorarium en een maakbudget van €1.500,- voor decor en techniek (reiskosten vallen ook binnen dit budget).

Woon je ver weg? Je kunt gebruik maken van onze regeling Artiest zoekt Onderdak, waarbij ambassadeurs van Karavaan bij hen thuis een B&B voor jou verzorgen. Daarnaast wordt er op de voorstellings- en presentatiedagen voor je gekookt en is er in de montageweek een uitgebreide (warme) lunch. Op de speellocaties zorgt Karavaan ook voor elektriciteit en publieksvoorzieningen.
Over Karavaan
Karavaan brengt theater op locatie in de regio Alkmaar. We werken altijd op locatie, rondom een maatschappelijk thema en met een gevarieerd programma. In onze programma’s zijn we steeds op zoek naar context en verdieping door samenwerkingen aan te gaan met lokale maatschappelijke partners. Kernactiviteit is het jaarlijkse festival. Daarnaast initieert en maakt Karavaan programma door het jaar heen. De Winterkaravaan is een jaarlijks terugkerend initiatief waarin we jonge makers een platform, structuur en begeleiding bieden om nieuw werk te ontwikkelen.

 

Download de Open Call

Recent nieuws

Nieuwe plek Karavaan krijgt vorm: Laat 27

Sinds 1 oktober hebben wij de sleutel van ons nieuwe onderkomen aan Laat 27. Een fijne, grote plek met veel mogelijkheden. Tussen alle drukte van Alkmaar Light Festival en de Winterkaravaan door zijn we flink aan het klussen geslagen. Gelukkig hebben we lieve en vooral handige vrijwilligers die ons daarbij helpen. Het is nog niet helemaal af, maar alvast een paar plaatjes van hoe het er nu voor staat. En hopelijk - als corona uit het zicht verdwenen is - kunnen we ook nog een toffe opening organiseren. Tot die tijd: wees welkom om lekker door de etalages te gluren!

Lees verder
Foto: Emil de Jong

Theatermaker Maarten duikt onder bij de monniken

"Het waren zeer bijzondere en inspirerende dagen bij de Sint Adelbert Abdij van Egmond met per dag zes gebedsdiensten, drie maaltijden en duizend indrukken."

Lees verder

Prins Bernhard Cultuurfonds ondersteunt talentontwikkeling Karavaan

Bijzonder blij zijn wij met de toekenning van het Prins Bernhard Cultuurfonds voor ons talentontwikkelingstraject Winterkaravaan! In de 5e editie van de Winterkaravaan geven we 6 makers(collectieven) de kans om onder artistieke en productionele begeleiding een nieuwe voorstelling te maken en te spelen. We vinden dit belangrijk - naast dat het gewoon heel erg leuk is om te doen - juist ook omdat er in deze regio (boven het Noordzeekanaal) geen plekken voor talentontwikkeling zijn voor professionele makers, terwijl het gebied en haar bewoners uitnodigt om kunst een wezenlijke rol te laten spelen. We zijn trots en blij dat het Prins Bernhard Cultuurfonds dat ook belangrijk vindt, dus: Dankjewel!

Lees verder

Volg ons op social media!

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.