OPEN CALL WINTERKARAVAAN 2020

Daar is 'ie weer: de open call voor de Winterkaravaan 2020. Voor geëngageerde theatermakers die in een traject een korte locatievoorstelling maken met als thema #ITSUPTOYOU


Karavaan organiseert van 23 t/m 30 december 2020 de vijfde editie van de Winterkaravaan. Hiervoor nodigen we jonge makers uit om in Alkmaar in een talentontwikkelingstraject een korte productie te maken. Eén van deze voorstellingen kan uiteindelijk worden uitgewerkt tot een avondvullende voorstelling die tijdens het zomerfestival in 2021 op een bijzondere locatie gespeeld zal worden.


Voor wie

Je bent maximaal 5 jaar geleden afgestudeerd aan een kunstvakopleiding en je bent geïnteresseerd in het werken op locatie en binnen/in verhouding tot een maatschappelijk thema. Je mag ook voortwerken op een bestaand idee. Op basis van de ingediende plannen kiest Karavaan maximaal 6 makers voor de Winterkaravaan. Tijdens de Winterkaravaan ziet het publiek in een carrousel drie van de zes voorstellingen.


Kader

 • kunstenaars uit alle disciplines kunnen zich aanmelden (deadline 20 september)

 • de duur van je voorstelling is 30 minuten (zodat je deze later ook elders kunt spelen)

 • je speelt telkens voor een publiek van max. 30 personen (i.v.m. corona)

 • er wordt gewerkt in leegstaande (winkel)panden én buiten, in een specifiek gedeelte van de stad

 • er is een vaste planning en je speelt 16 voorstellingen


Thema: It’s up to you

Over eigen verantwoordelijkheid, waarin we onderzoeken of en waarvoor de mens zich persoonlijk en maatschappelijk verantwoordelijk voelt. Voelen we ons alleen verantwoordelijk voor dat wat ons lief is? Het thema nodigt ook uit om de rol van de burger en de democratie te onderzoeken, de schuldkwestie, de grens tussen ergens voor opkomen en activisme (zie bijvoorbeeld onze boeren) en eigen belang versus algemeen belang. Een groots thema met vele invalshoeken en perspectieven.


Dit thema is tevens het thema van Karavaan Festival 2021. Vanuit verschillende blikvelden en perspectieven op de directe wereld om ons heen en ons afvragend wat dit betekent binnen maatschappelijke domeinen zoals landbouw, woningbouw, religie, techniek, economie, milieu en welzijn is het thema aanleiding tot reflectie. Voor het zomerfestival ontwikkelt Karavaan een volledig programma waarin dit lokaal en regionaal vorm krijgt.


Begeleiding

Vanuit het festival krijg je artistieke en productionele begeleiding bij je project. In je proces nodigt Karavaan in overleg met jou een externe artistiek adviseur/coach uit die op een moment dat jij kiest met je meekijkt en waarmee je in gesprek gaat over je werk. In de montageweek is er een technicus die met je mee kan kijken naar technische faciliteiten.


Tijdens het maakproces koppelen we je daarnaast aan een regionale maatschappelijke partner, passend bij jouw voorstellingsidee. Een maatschappelijke partner is een individu of (ervarings)deskundige met perspectief op een groter geheel, die kennis heeft van het onderwerp van jouw voorstelling en zijn/haar expertise, kennis en netwerk met je delen kan tijdens een eenmalig gesprek. Dit kan bijvoorbeeld een boer, directeur van een bedrijf of een specialist zijn.


Selectie en planning

 • 20 september 2020, deadline indienen plan van maximaal 4x A4.

  Download de Open Call en bekijk op de laatste pagina het hulpblad voor het indienen van je plan

  Stuur je plan naar info@karavaan.nl

 • 30 september uitslag selectie


Planning

Planning (het is belangrijk dat je alle onderstaande data aanwezig bent) • je eerste dag is een programma- en kennismakingsdag speciaal voor jou: het is een dagdeel waarin we je hele plan doornemen (artistiek en productioneel), lunchen, locaties verkennen en relevante ontmoetingen voor jou organiseren. Dit is tussen 12 en 22 oktober en duurt de hele ochtend van 10:00 tot zeker 13:00 uur.

 • 22 oktober is er ’s middags vanaf 13:00 uur een fotoshoot. Aan het eind van de middag is er een borrel waarop alle makers elkaar ontmoeten en waarbij je kort je plan presenteert aan een select (extern) gezelschap in een informele sfeer, daarna eten we samen soep

 • tussendoor is er ruimte voor artistieke en productionele begeleiding en advies, op maat per maker

 • 4 dec work in progress presentatie, waarbij je aan je mede-makers presenteert wat je tot dan toe hebt gemaakt, met nagesprek en gezamenlijk eten (hele dag en avond)

 • 14 t/m 18 dec werken op locatie => montageweek met technische ondersteuning (je werkt voorafgaand aan deze week zo vaak je wilt op locatie)

 • 21 dec doorloop, waarbij je elkaars voorstellingen ziet, aansluitend gezamenlijk eten

 • 22 dec generale ’s middags voor specifieke genodigden en napraten met eten

 • 23 dec try-out (15:00 voorstelling) voor publiek

 • 27 (première), 28, 29 en 30 dec spelen op de Winterkaravaan voor publiek (15:00 en 20:00 carrousel voorstellingen)

 • 30 en 31 december opruimen

 • 20 januari 2021 19:30 evaluatie-bijeenkomst

 • Een individueel en adviserend toekomstgesprek op datum in overleg. Hierin staan jouw toekomstplannen en ontwikkeling als maker centraal.


Karavaan Festival 2021 is van 21 mei tot en met 30 mei. Houd deze data vrij: als jouw voorstelling wordt uitgekozen speel je in deze periode je uitgewerkte versie op Karavaan Festival.


Vergoeding en voorziening

Per korte voorstelling is een vergoeding van totaal € 3.500,- excl. BTW beschikbaar. Je kunt dit bijvoorbeeld verdelen als € 2.000,- honorarium en een maakbudget van €1.500,- voor decor en techniek (reiskosten vallen ook binnen dit budget).


Woon je ver weg? Je kunt gebruik maken van onze regeling Artiest zoekt Onderdak, waarbij ambassadeurs van Karavaan bij hen thuis een B&B voor jou verzorgen. Daarnaast wordt er op de voorstellings- en presentatiedagen voor je gekookt en is er in de montageweek een uitgebreide (warme) lunch. Op de speellocaties zorgt Karavaan ook voor elektriciteit en publieksvoorzieningen.


Over Karavaan

Karavaan brengt theater op locatie in de regio Alkmaar. We werken altijd op locatie, rondom een maatschappelijk thema en met een gevarieerd programma. In onze programma’s zijn we steeds op zoek naar context en verdieping door samenwerkingen aan te gaan met lokale maatschappelijke partners. Kernactiviteit is het jaarlijkse festival. Daarnaast initieert en maakt Karavaan programma door het jaar heen. De Winterkaravaan is een jaarlijks terugkerend initiatief waarin we jonge makers een platform, structuur en begeleiding bieden om nieuw werk te ontwikkelen.


 


Download de Open Call


Recent nieuws

Foto: Moon Saris

Tweejarige ondersteuning VSBfonds voor Karavaan Festival

Oh wat zijn we trots en blij: het VSBfonds ondersteunt Karavaan Festival voor de komende twee jaar, zodat we kunnen doorbouwen aan programma en publiek in de regio Noord-Holland-Noord. Het VSBfonds maakt door hun bijdrage écht het verschil bij ons locatietheaterfestival.

Lees verder
Foto: Emil de Jong

FEEST: Collectief Blauwdruk bij Karavaan in de Nieuwe Makersregeling

Wow, wat een fantastisch nieuws: de aanvraag voor de Nieuwe Makers Regeling van het Fonds Podiumkunsten van Collectief Blauwdruk met Karavaan en het Boslab is 𝘁𝗼𝗲𝗴𝗲𝗸𝗲𝗻𝗱!

Lees verder
Foto: Bowie Verschuuren

Kaartverkoop Karavaan Festival start 1 juli

De kaartverkoop van Karavaan Festival 2021 start op 1 juli. Hét Noord-Hollandse locatietheaterfestival brengt van 6 t/m 15 augustus ruim 200 voorstellingen op buitengewone locaties en met landelijke premières. Én in het zomerse en groene Victoriepark Alkmaar verrijst het festivalhart met tentjestheater, straattheater en een fantastische line-up van Poppodium Victorie. Dat wordt een heerlijk vakantie-uitje, vier je samen met ons de zomer? Markeer de data in je agenda!

Lees verder

Volg ons op social media!