UNIEKE DANSVOORSTELLING FÖLD VAN BEROEMDE CHOREOGRAAF KRISZTINA DE CHÂTEL

Foto: Sigel Eschkol

6 dansers ploegen 18 kuub aarde om in een eeuwenoude kerk op Karavaan Festival


Föld, Hongaars voor aarde, werd in 1985 gemaakt in opdracht van het Holland Festival. Toentertijd werd de voorstelling bejubeld door publiek en door de pers uitgeroepen tot hét hoogtepunt van het festival. Inmiddels is Föld uitgegroeid tot een van de ijkpunten van de Nederlandse moderne dans. Ook buiten Nederland wordt de choreografie geroemd, met uitvoeringen in o.a. Canada, Kroatië, Hongarije en het Centre Pompidou in Parijs. Nu presenteert de diva van de dans Krisztina de Châtel een nieuwe versie van de legendarische dansvoorstelling. Weet je nog dat Krisztina 30 jaar geleden de HVC huisvuilcentrale opende?

Klik hier voor tickets.

Ploegen in 18 kuub aarde

Met deze actuele herneming wordt de 78-jarige choreograaf opnieuw uitgedaagd om Föld in de context van actuele thematiek te onderzoeken. Zoals beeldend kunstenaar Conrad van de Ven, verantwoordelijk voor het idee van de aarden wal, het verwoordt: “Het uitgangspunt in de jaren tachtig was de strijd, de energie en het doorzetten, waarbij de aarden wal het te slechten object was. (…) Nu, in deze nieuwe tijd, is de natuur zelf het hoofdthema. Aan gruwelijke verandering onderhevig.”

De 6 dansers dansen in een uitputtende choreografie in de ronden aarden wal. Een wal die staat voor de verontrustende effecten van de menselijke vernietiging van de natuur. Föld is een ode aan fysieke kracht, aan het overwinnen van obstakels. Maar ook een confrontatie met uitputting, een eindeloos gevecht.

Ooit ging de tijdloze voorstelling gesitueerd in 18 kuub aarde in première in een kerk, nu landt de legendarische dansvoorstelling wederom in de prachtige ruimte van een eeuwenoude kerk: de Grote Kerk Alkmaar.

Recent nieuws

ouderen op buitenplaats akerendam tijdens volbloeiers
Foppe Schut

NATTE MAAR MOOIE TWEEDE EDITIE VAN OUDERENFESTIVAL VOLBLOEIERS IN BEVERWIJK

BEVERWIJK - Een groot publiek verzamelde zich, ondanks de regen, afgelopen vrijdag op buitenplaats Akerendam in Beverwijk voor de tweede editie van ouderenfestival VOLBLOEIERS. Het thema van dit jaar was Frankrijk.

Lees verder
Scenefoto Ik hoop op zegen
Tibor Dieters

KARAVAAN EN COLLECTIEF BLAUWDRUK ZETTEN THEATERSTAD ALKMAAR OP DE KAART

ALKMAAR - Op 3 juli maakte het Fonds Podiumkunsten, de landelijke verdeler van theatersubsidies, de besluiten bekend voor de periode 2025-2028. In Alkmaar worden Karavaan en Collectief BLAUWDRUK met lovende woorden gehonoreerd. Voor het eerst heeft de stad hiermee een festival én een volwassen theatergezelschap die vanuit het Rijk worden ondersteund.

Lees verder
Tribute band Mirage op foto

COVERBAND FLEETWOOD MAC SLUIT FESTIVAL VOLBLOEIERS IN BEVERWIJK AF

BEVERWIJK - Op vrijdag 12 juli brengt Karavaan het seniorenfestival Volbloeiers, na een uitverkochte eerste editie, opnieuw naar Buitenplaats Akerendam. Tijdens een avondvullend programma worden festivalbezoekers meegenomen op een muziektheatrale route, met als afsluiter coverband Fleetwood Mac.

Lees verder

Volg ons op social media!

Winkelwagen