UNIEKE DANSVOORSTELLING FÖLD VAN BEROEMDE CHOREOGRAAF KRISZTINA DE CHÂTEL

Foto: Sigel Eschkol

6 dansers ploegen 18 kuub aarde om in een eeuwenoude kerk op Karavaan Festival


Föld, Hongaars voor aarde, werd in 1985 gemaakt in opdracht van het Holland Festival. Toentertijd werd de voorstelling bejubeld door publiek en door de pers uitgeroepen tot hét hoogtepunt van het festival. Inmiddels is Föld uitgegroeid tot een van de ijkpunten van de Nederlandse moderne dans. Ook buiten Nederland wordt de choreografie geroemd, met uitvoeringen in o.a. Canada, Kroatië, Hongarije en het Centre Pompidou in Parijs. Nu presenteert de diva van de dans Krisztina de Châtel een nieuwe versie van de legendarische dansvoorstelling. Weet je nog dat Krisztina 30 jaar geleden de HVC huisvuilcentrale opende?

Klik hier voor tickets.

Ploegen in 18 kuub aarde

Met deze actuele herneming wordt de 78-jarige choreograaf opnieuw uitgedaagd om Föld in de context van actuele thematiek te onderzoeken. Zoals beeldend kunstenaar Conrad van de Ven, verantwoordelijk voor het idee van de aarden wal, het verwoordt: “Het uitgangspunt in de jaren tachtig was de strijd, de energie en het doorzetten, waarbij de aarden wal het te slechten object was. (…) Nu, in deze nieuwe tijd, is de natuur zelf het hoofdthema. Aan gruwelijke verandering onderhevig.”

De 6 dansers dansen in een uitputtende choreografie in de ronden aarden wal. Een wal die staat voor de verontrustende effecten van de menselijke vernietiging van de natuur. Föld is een ode aan fysieke kracht, aan het overwinnen van obstakels. Maar ook een confrontatie met uitputting, een eindeloos gevecht.

Ooit ging de tijdloze voorstelling gesitueerd in 18 kuub aarde in première in een kerk, nu landt de legendarische dansvoorstelling wederom in de prachtige ruimte van een eeuwenoude kerk: de Grote Kerk Alkmaar.

Recent nieuws

Voorstelling De Boer Op: Boer staat in weiland met verrekijker.
Moon Saris

DE BOER OP MET KARAVAAN

ALKMAAR - Karavaan Festival komt er weer aan en dat betekent ook veel theater op het platteland. Drie verschillende voorstellingen op boerderijen in Zuid-Schermer en Stompetoren onthullen de diverse verhalen achter de omgekeerde vlag. Ze zijn te zien van 17 t/m 26 mei.

Lees verder
Beeldentuin van Nic Jonk Op een zonnige dag
Foto: Marco van Ammers

UNIEKE DANSVOORSTELLING TUSSEN DE BEELDEN VAN NIC JONK TIJDENS KARAVAAN FESTIVAL

GROOTSCHERMER - Art meets art in de bekende beeldentuin van Nic Jonk. Van 18 t/m 26 mei kun hier genieten van een poëtisch en acrobatisch dansduet, dat tussen de kolossale sculpturen plaatsvindt. De voorstelling is onderdeel van de fietsroute van Karavaan Festival.

Lees verder
bovendrijven, twee mannen staan in een kanaal

KARAVAAN PRESENTEERT NIEUWE SPECIAL VOOR EXPEDITIE ALKMAARS KANAAL

Alkmaar - Er is weer een speciale theatrale tocht te fietsen langs de oevers van het Alkmaars Kanaal, waarlangs in de toekomst de nieuwe stad zal verrijzen. Er zijn twee verschillende versies: een versie die altijd te fietsen is en een Special waarbij ook een theatervoorstelling gespeeld wordt. De première van deze voorstelling is op zondag 21 april. De expeditie is een cocreatie van gemeente Alkmaar (Alkmaars Kanaal) en Karavaan, buitengewoon theater op locatie.

Lees verder

Volg ons op social media!

Winkelwagen