Föld

Legendarische dansvoorstelling in 21 kuub aarde

Foto: Sigel Eschkol

Dans

Föld is Hongaars voor aarde en laat zes dansers een heuse uitputtingsslag leveren. De enorme ronde, aarden wal zal door de vastbesloten dansers omgeploegd worden. In de monumentale Grote Kerk van Alkmaar krijgt deze voorstelling een extra dimensie.


Zijn de lichamen eerst nog vol ingehouden spanning, als ze zich eenmaal hebben losgelaten op de moeilijk omploegbare aarde blijven ze op het laatst als stomende pilaren achter. Vastberaden en met het doorzettingsvermogen van topsporters ploegen zij de cirkelvormige aarden wal om. Hun zware fysieke handeling valt op te vatten als een metafoor voor de strijd tegen de materie en voor het bestaan.

De ronde aarden wal in ‘Föld’ staat voor onze planeet, waar inmiddels de effecten van de menselijke vernietiging van de natuur, verontrustende proporties aannemen; ontembare bosbranden, een stijgende zeespiegel en extreme droogte. In de voorstelling worden de gevolgen daarvan door de dansers tastbaar gemaakt. Niet virtueel, niet met het glas van een scherm ertussen. Nee, analoog, met blote handen, met huid en haar. ‘Föld’ is een ode aan fysieke kracht, aan het overwinnen van obstakels. Maar ook een confrontatie met uitputting, een eindeloos gevecht.

Kom je voor de voorstelling eten in het festivalhart? Je kunt kiezen tussen een festivalmaaltijd of een drie-gangen menu in het sfeervolle restaurant De Eendracht in het IJkgebouw in het Victoriepark, op loopafstand (12 min.) van de speellocatie.

 

Over Krisztina de Chatel

De van oorsprong Hongaarse choreograaf Krisztina de Châtel is een van de belangrijkste choreografen van Nederland en heeft meer dan zeventig choreografieën en drie dansfilms gemaakt.

Föld werd in 1985 gemaakt in opdracht van het Holland Festival. Door de pers toentertijd tot ‘hoogtepunt’ van het festival uitgeroepen, is Föld inmiddels uitgegroeid tot een van de ijkpunten van de Nederlandse moderne dans. Ook buiten Nederland wordt de choreografie geroemd, met uitvoeringen in o.a. Canada, Kroatië, Hongarije en het Centre Pompidou in Parijs.

“Föld is een harde strijd en een zoektocht naar vrijheid. De dansers leveren een totale uitputtingsslag om die vrijheid te bereiken en slechten daarbij een enorme wal gemaakt van 21 kuub aarde. Zij geven zich volledig over, de overwinning is groot en opgeven is geen optie”- Krisztina de Châtel

In de pers

"Met Föld heeft Krisztina de Châtel een schitterende allegorie gemaakt op het eeuwige gevecht tussen mens en natuur."

Algemeen Dagblad

"Maar voor alles heeft het stuk een enorme fysieke vitaliteit. De dansers overschrijden letterlijk alle grenzen van het menselijk kunnen. Je verlaat de voorstelling verward en gekneusd in al je zintuigen. Maar dat is ook de bedoeling van theater."

Politiken (Denemarken)

Credits

Choreografie: Krisztina de Chatel | Dansers: Björn Bakker, Alkis Barbas, Gijs Hanegraaf, Ivan Montis, Sebastian Pickering Pederson, Luigi Imperato | Concept toneelbeeld: Conrad van de Ven | Muziek: Philip Glass: Another look of harmony- Part 4 | Kostuums: Linda Bogers | Stagiairs: Dan Radalescu | In samenwerking met: Grote Kerk Alkmaar | :

Gerelateerde festivals

Karavaan Festival 2022

26 mei t/m 6 jun

Buitengewoon locatietheater in de hele regio

Maak je klaar voor een nieuw Karavaan Festival 26 mei t/m 6 juni in regio Groot Alkmaar. Van Hemelvaart tot en met Pinksteren het beste locatietheater op buitengewone plekken en een bruisend festivalhart YES IN MY BACKYARD in het Victoriepark met tentjestheater, circus en meer voor de hele familie en elke avond een steengoed concert.

Lees verder

Gerelateerd nieuws

Foto: Sigel Eschkol

UNIEKE DANSVOORSTELLING FÖLD VAN BEROEMDE CHOREOGRAAF KRISZTINA DE CHÂTEL

6 dansers ploegen 18 kuub aarde om in een eeuwenoude kerk op Karavaan Festival

Lees verder

Volg ons op social media!

tickets

Winkelwagen