THEATERKRANT: THEATERCOLLECTIEF BLAUWDRUK WORDT STADSGEZELSCHAP VAN ALKMAAR

Tibor Dieters

20-12-23 Theatercollectief BLAUWDRUK wordt vanaf 2024 het eerste officiële stadsgezelschap van Alkmaar. Dat hebben BLAUWDRUK, gemeente Alkmaar, TAQA Theater De Vest en Karavaan vandaag bekend gemaakt.


BLAUWDRUK gelooft dat lokaal theater produceren de toekomst is. ‘Touren is geen efficiënte manier om een landelijke spreiding van de podiumkunsten te waarborgen. Er is tijd voor nodig om op een plek een groot en breed, eigen publiek op te bouwen en een wezenlijke rol te kunnen spelen in de stad.’ Deze rol wil het collectief in Alkmaar gaan vervullen, waar ze hecht samen zullen werken met de gemeente, Theater De Vest en Karavaan. BLAUWDRUK zal ook worden co-gefinancierd door de gemeente en het theater.

Het locatietheatercollectief begon in 2020 als onderdeel van het talentontwikkelingstraject Winterkaravaan, waar ze meerdere voorstellingen hebben geproduceerd. Ilse van Dijk, directeur van Karavaan, zegt ontzettend trots te zijn op het toekomstige stadsgezelschap. Ze kijkt uit naar de samenwerking, waarin hun rol van begeleider verschuift naar die van samenwerkingspartner. ‘Drie ijzersterke acteurs, knap geschreven bewerkingen in zowel vorm als inhoud en een overrompelend spelplezier, dat is Collectief BLAUWDRUK. Ze vallen op door een verfrissende, actuele en eigenzinnige benadering van klassiek repertoire. BLAUWDRUK maakt theater dat wij maatschappelijk relevant en actueel vinden.’

Directeur van Theater De Vest, Naud van Geffen, noemt BLAUWDRUK een ‘larger-than-life collectief, dat energie geeft, creativiteit leeft en in staat is verbindingen te leggen met een nieuw en divers publiek in en om de stad’. Hij verheugt zich enorm op de ‘bruisende producties’ die zij, de komende jaren, in Alkmaar zullen gaan neerzetten.

Dit jaar maakte het collectief in Alkmaar al de bejubelde locatievoorstelling Vrij Van Verzet, voor het 450e jubileumjaar van het Alkmaars Ontzet, dat ook het keurmerk Keuze van de Criticus kreeg van onze theaterrecensent Margriet Prinsen.

Bron: Theaterkrant

Recent nieuws

MUZIEKTHEATRALE WANDELING OVER STERKE VROUWEN, IN HET KADER VAN INTERNATIONALE VROUWENDAG 

Alkmaar - Van 1 t/m 10 maart speelt de locatietheatervoorstelling ‘Wie de F* is Trijn?’ in Alkmaar, die aansluit bij de gedachten over de vrouw van toen en nu. Deze succesvolle voorstelling is opnieuw te zien in het kader van internationale vrouwendag. Een uitstekende voorstelling als gespreksstarter voor moeder en dochter, voor vrouwen onderling of een eye-opener voor alle mannen op deze wereld.

Lees verder
Bowie Verschuuren

DE 8E EDITIE VAN KARAVAAN FESTIVAL BRENGT MEER DAN 200 VOORSTELLINGEN OP BIJZONDERE LOCATIES IN NOORD-HOLLAND

ALKMAAR - Van 17 tot en met 26 mei vindt de achtste editie van Karavaan Festival plaats in regio Groot Alkmaar. Tien dagen lang is het genieten van het beste locatietheater op de meest bijzondere plekken in regio Alkmaar, van theatrale expedities en bourgondische theateruitjes tot boerendrama en extatische dansconcerten. Het thema van deze editie is #uitdemaat.

Lees verder
Moon Saris

KARAVAAN TREKT MET FESTIVAL SPRINGTIJD JONGE THEATERMAKERS NAAR ALKMAAR

ALKMAAR - Voor het tweede jaar op rij komen jonge theatermakers van 7 tot en met 9 maart naar Theater de Drukkerij in Alkmaar voor het festival Springtijd. Het debuut van het festival was vorig jaar volledig uitverkocht.

Lees verder

Volg ons op social media!