THEATERKRANT: THEATERCOLLECTIEF BLAUWDRUK WORDT STADSGEZELSCHAP VAN ALKMAAR

Tibor Dieters

20-12-23 Theatercollectief BLAUWDRUK wordt vanaf 2024 het eerste officiële stadsgezelschap van Alkmaar. Dat hebben BLAUWDRUK, gemeente Alkmaar, TAQA Theater De Vest en Karavaan vandaag bekend gemaakt.


BLAUWDRUK gelooft dat lokaal theater produceren de toekomst is. ‘Touren is geen efficiënte manier om een landelijke spreiding van de podiumkunsten te waarborgen. Er is tijd voor nodig om op een plek een groot en breed, eigen publiek op te bouwen en een wezenlijke rol te kunnen spelen in de stad.’ Deze rol wil het collectief in Alkmaar gaan vervullen, waar ze hecht samen zullen werken met de gemeente, Theater De Vest en Karavaan. BLAUWDRUK zal ook worden co-gefinancierd door de gemeente en het theater.

Het locatietheatercollectief begon in 2020 als onderdeel van het talentontwikkelingstraject Winterkaravaan, waar ze meerdere voorstellingen hebben geproduceerd. Ilse van Dijk, directeur van Karavaan, zegt ontzettend trots te zijn op het toekomstige stadsgezelschap. Ze kijkt uit naar de samenwerking, waarin hun rol van begeleider verschuift naar die van samenwerkingspartner. ‘Drie ijzersterke acteurs, knap geschreven bewerkingen in zowel vorm als inhoud en een overrompelend spelplezier, dat is Collectief BLAUWDRUK. Ze vallen op door een verfrissende, actuele en eigenzinnige benadering van klassiek repertoire. BLAUWDRUK maakt theater dat wij maatschappelijk relevant en actueel vinden.’

Directeur van Theater De Vest, Naud van Geffen, noemt BLAUWDRUK een ‘larger-than-life collectief, dat energie geeft, creativiteit leeft en in staat is verbindingen te leggen met een nieuw en divers publiek in en om de stad’. Hij verheugt zich enorm op de ‘bruisende producties’ die zij, de komende jaren, in Alkmaar zullen gaan neerzetten.

Dit jaar maakte het collectief in Alkmaar al de bejubelde locatievoorstelling Vrij Van Verzet, voor het 450e jubileumjaar van het Alkmaars Ontzet, dat ook het keurmerk Keuze van de Criticus kreeg van onze theaterrecensent Margriet Prinsen.

Bron: Theaterkrant

Recent nieuws

ouderen op buitenplaats akerendam tijdens volbloeiers
Foppe Schut

NATTE MAAR MOOIE TWEEDE EDITIE VAN OUDERENFESTIVAL VOLBLOEIERS IN BEVERWIJK

BEVERWIJK - Een groot publiek verzamelde zich, ondanks de regen, afgelopen vrijdag op buitenplaats Akerendam in Beverwijk voor de tweede editie van ouderenfestival VOLBLOEIERS. Het thema van dit jaar was Frankrijk.

Lees verder
Scenefoto Ik hoop op zegen
Tibor Dieters

KARAVAAN EN COLLECTIEF BLAUWDRUK ZETTEN THEATERSTAD ALKMAAR OP DE KAART

ALKMAAR - Op 3 juli maakte het Fonds Podiumkunsten, de landelijke verdeler van theatersubsidies, de besluiten bekend voor de periode 2025-2028. In Alkmaar worden Karavaan en Collectief BLAUWDRUK met lovende woorden gehonoreerd. Voor het eerst heeft de stad hiermee een festival én een volwassen theatergezelschap die vanuit het Rijk worden ondersteund.

Lees verder
Tribute band Mirage op foto

COVERBAND FLEETWOOD MAC SLUIT FESTIVAL VOLBLOEIERS IN BEVERWIJK AF

BEVERWIJK - Op vrijdag 12 juli brengt Karavaan het seniorenfestival Volbloeiers, na een uitverkochte eerste editie, opnieuw naar Buitenplaats Akerendam. Tijdens een avondvullend programma worden festivalbezoekers meegenomen op een muziektheatrale route, met als afsluiter coverband Fleetwood Mac.

Lees verder

Volg ons op social media!

Winkelwagen