Ik hoop op zegen

Uitbundig locatietheater vanaf een vlot

Ik hoop op zegen campagnebeeld
Foto: Tibor Dieters

Toneel

In een ondergelopen botenloods gaat Blauwdruk kopje onder in nationale trots en klimaatproblematiek en proberen ze in politiek stormachtige tijden hun hoofd boven water te houden.


Ik hoop op zegen. We schrijven het jaar 2124, de plaats Alkmaar. Nadat de rest van Nederland ten onder is gegaan door de stijgende zeespiegel, verweert één laatste stad in Noord-Holland zich als laatste tegen de woeste zee. Nu ook hier de inmiddels 14 meter hoge dijken op springen staan, is de keuze aan burgemeester Gijsbrecht: wordt het pompen of verkassen.

In deze radicale herschrijving van Vondels Gijsbrecht van Amstel duikt Collectief BLAUWDRUK in Nederlands omstreden geschiedenis.

Vondels Gijsbrecht

Ik Hoop Op Zegen gaat over de mens die zich niet langer aanpast aan de wereld, maar die wereld trots naar zijn hand zet. Verbindt die trots of verblindt het ons? Hoe lang kan de rest van de natuur onze beheers-drang nog aan? Hoe ver gaan we voor het behoud van onze nationale identiteit?

Nu al nieuwsgierig naar de tekst? Luister hier de podcast met de tekstlezing. Of: laat je gewoon verrassen!

Ik Hoop Op Zegen is het eerste deel van de veelgeprezen Privilege-trilogie van Collectief BLAUWDRUK. Het is de eerste voorstelling die het collectief maakte en het enige stuk dat BLAUWDRUK nog niet in Alkmaar heeft gespeeld. In de lente van 2024 brengt het stadsgezelschap van Alkmaar een hernieuwde versie van deze succesprimeur in zijn thuisstad.

Over de makers

Tijn Panis, Romijn Scholten, Bram Walter, Emma van Zandvoort en Anne Oort zijn samen Collectief BLAUWDRUK. Vanaf december 2023 zijn zij het stadsgezelschap van Alkmaar. Ze groeiden op onder de vleugels van Karavaan en Boslab, studeerden aan ArtEZ en maakten de afgelopen jaren voorstellingen in coproductie met Karavaan en die in premiere gingen op Karavaan Festival. Ze maken larger-than-life locatietheater, doordrongen van vettig barokke theatraliteit. Ze pakken stoffige boeken uit de boekenkast, trekken die volledig uit elkaar en bouwen van de resten een grootse, nieuwe fictie.

In de pers

"een uitbundige, schaamteloze en tegelijkertijd integere bewerking van Joost van den Vondels Gijsbrecht van Aemstel"

Theaterkrant

"Als er een prijs zou zijn voor het leukste, jonge, veelbelovende collectief, dan zou die gaan naar Collectief Blauwdruk"

★ ★ ★ ★  NRC

"een theaterfeestje dat niet alleen licht en lollig is"

★ ★ ★ ★  Volkskrant

Credits

Van: Collectief Blauwdruk | Concept, tekst, spel: Tijn Panis, Romijn Scholten, Bram Walter | Creatief producent: Emma van Zandvoort | Eindregie: Matthijs IJgosse | Kostuumatelier: Trudy Hommel | Zakelijk producent: Anne Oort | In coproductie met: Karavaan, Boslab Festival | In samenwerking met: Taqa Theater de Vest | Met dank aan: Provincie Noord-Holland

Gerelateerde voorstellingen

Gerelateerde arrangementen

Scenefoto Ik Hoop Op Zegen met verdrinkende man in het water
premiere
uitverkocht

ETEN BIJ ‘IK HOOP OP ZEGEN’ IN DE BOTENLOODS

Een heerlijke maaltijd in de botenhal
16 mei t/m 3 juni

Maak je uitje compleet en eet lekker mee in de botenhal van Museum Broekerveiling. Schuif aan bij de maaltijd die wordt geserveerd in de eerste en laatste groentedoorvaarveiling ter wereld en bezoek ‘Ik hoop op zegen’. Eet samen aan lange tafels en geniet van een heerlijke vegetarische groentenstoof en vers afgebakken naanbrood, dan heb je een goede bodem om te blijven drijven tijdens dit kletsnatte spektakel. En trouwens: de bar is na afloop open voor een lekker drankje om deze heugelijke dag heerlijk af te sluiten.

kaarten & info

Gerelateerde festivals

Karavaan Festival 2024

17 t/m 26 mei

Buitengewoon locatietheater in de hele regio

Maak je klaar voor een nieuw Karavaan Festival 17 t/m 26 mei in regio Groot Alkmaar. Je ziet het beste locatietheater op buitengewone plekken en beleeft een bruisend festivalhart YES IN MY BACKYARD in het Victoriepark met het leukste tentjestheater, de beste concerten, tof familieprogramma en nog veel meer!

Lees verder
Campagnebeeld Karavaan Festival 2024
Foto: Bowie Verschuuren

Gerelateerd nieuws

Bowie Verschuuren

DE 8E EDITIE VAN KARAVAAN FESTIVAL BRENGT MEER DAN 200 VOORSTELLINGEN OP BIJZONDERE LOCATIES IN NOORD-HOLLAND

ALKMAAR - Van 17 tot en met 26 mei vindt de achtste editie van Karavaan Festival plaats in regio Groot Alkmaar. Tien dagen lang is het genieten van het beste locatietheater op de meest bijzondere plekken in regio Alkmaar, van theatrale expedities en bourgondische theateruitjes tot boerendrama en extatische dansconcerten. Het thema van deze editie is #uitdemaat.

Lees verder
Tibor Dieters

Theatercollectief BLAUWDRUK wordt het stadsgezelschap van Alkmaar

Het jonge theatercollectief BLAUWDRUK, dat al een aantal jaar met spraakmakende voorstellingen in en rondom Alkmaar te zien is geweest, wordt vanaf 2024 het vaste gezelschap van de stad. Dat maken BLAUWDRUK, gemeente Alkmaar, TAQA Theater De Vest en Karavaan op 20 december bekend.

Lees verder

Volg ons op social media!

tickets

Winkelwagen