THEATERKRANT: ‘FEMINISTISCHE STADSWANDELING MET DE HELDINNEN VAN ALKMAAR’

08-09-23 In de consistorie van de Grote Kerk in Alkmaar ligt een vrouw op de grond. Avondlicht valt door de glas-in-lood-ramen naar binnen. De vrouw draagt een zwarte body en een Middeleeuwse witte kraag. Een zware mannenstem spreekt haar toe: ‘Straks eisen jullie vrouwen ook nog rechten!’


Het is een beeld uit de openingsscène van Wie the F* is Trijn? van Fedde &deCarvalho. In het kader van 450 jaar Alkmaars ontzet maakte Anne Roos Rosa de Carvalho een verhaal over Trijn Rembrands uit 1573, stadsheldin van Alkmaar, die op de stadsmuur tegen de Spanjaarden heeft gevochten.

Bij binnenkomst in de kerk krijgt de kleine groep bezoekers koptelefoons aangeboden, vergezeld door een humoristische technische uitleg voor boomers. In zang en spoken word klinkt een hedendaagse interpretatie van de gevoelswereld van Trijn Rembrands of Catharina Remmen zoals ze ook wel werd genoemd.  

Terwijl de zware mannenstem duiding geeft aan haar verhaal, beweegt Trijn, gespeeld door Sofieke de Kater, ongecontroleerd door de consistorie. De geschiedschrijver lijkt haar als een poppenspeler te beïnvloeden; zij is de controle kwijt, hij heeft de touwtjes in handen. De Kater zingt loepzuiver over Trijns zoektocht naar vrijheid en over de vele vrouwen die naast haar stonden terwijl zij tegen de Spanjaarden vocht. 

Na de openingsscène nodigt ze het publiek uit haar te volgen op een wandeling. DJ Fedde ten Berge loopt met een soort zendmast mee, zodat iedereen van zijn originele geluidskunst kan genieten. We wanen ons  in de Middeleeuwen; er klinken paardenvoeten, kerkklokken, gejoel en schoten. Het enige wat nog ontbreekt aan deze ervaring is de intense stank die er toentertijd door de gehele stad moet hebben gehangen.

De eerste stop is bij een overblijfsel van de stadsmuur. Daar staat Trijn weer, die vertelt over hoe ze op de muur durfde te staan tussen alle mannen. Dan begint ze over haar hoofddoek en hoe dit een teken van kracht en lef kan zijn. Ze is meer niet Trijn, maar Zahra. Het idee dat Trijn het verhaal van een andere sterke vrouw vertelt is een interessante invalshoek, maar de overgang is hier wel erg abrupt en een grote sprong in de tijd. 

Wat begon als een stuk herschrijving van de geschiedenis, wordt een verhaal van hedendaagse sterke vrouwen. We horen een judoka, een transgender en een Alkmaars kaasmeisje vertellen over hun keuzes, beweegredenen en moed. De wandeling door de geschiedenis blijkt een feministische boodschap die vrouwen aanzet tot voor zichzelf opkomen, de touwtjes in handen nemen en hun verhaal ten gehore brengen. 

In stevige pas bezoekt de groep nog verschillende andere historische locaties. Het is inmiddels donker en lantaarnlicht geeft het geheel een romantische sfeer. De wisselend spannende en vrolijke geluidskunst van Ten Berge schalt door de koptelefoons. Een enkele keer valt het geluid weg, maar dit doet geen afbreuk aan de ervaring. Het werkt verbindend om als groep meegenomen te worden naar de verschillende locaties en af en toe bespot te worden door de lokale hangjongeren. 

Teruggekomen in de Grote Kerk ligt Trijn weer in de consistorie. Een sterke vrouw die in opstand kwam en vocht voor haar rechten en die van andere vrouwen. Wie the F* is Trijn? is een herontdekking van de geschiedenis, die de vergeten vrouwen van vroeger en vandaag eer aan doet.

Recent nieuws

Beeldentuin van Nic Jonk Op een zonnige dag
Foto: Marco van Ammers

UNIEKE DANSVOORSTELLING TUSSEN DE BEELDEN VAN NIC JONK TIJDENS KARAVAAN FESTIVAL

GROOTSCHERMER - Art meets art in de bekende beeldentuin van Nic Jonk. Van 18 t/m 26 mei kun hier genieten van een poëtisch en acrobatisch dansduet, dat tussen de kolossale sculpturen plaatsvindt. De voorstelling is onderdeel van de fietsroute van Karavaan Festival.

Lees verder
bovendrijven, twee mannen staan in een kanaal

KARAVAAN PRESENTEERT NIEUWE SPECIAL VOOR EXPEDITIE ALKMAARS KANAAL

Alkmaar - Er is weer een speciale theatrale tocht te fietsen langs de oevers van het Alkmaars Kanaal, waarlangs in de toekomst de nieuwe stad zal verrijzen. Er zijn twee verschillende versies: een versie die altijd te fietsen is en een Special waarbij ook een theatervoorstelling gespeeld wordt. De première van deze voorstelling is op zondag 21 april. De expeditie is een cocreatie van gemeente Alkmaar (Alkmaars Kanaal) en Karavaan, buitengewoon theater op locatie.

Lees verder
Campagnebeeld Karavaan Festival 2024
BOWIE VERSCHUUREN

LOEIENDE START VAN DE KAARTVERKOOP VOOR KARAVAAN FESTIVAL 2024

ALKMAAR - Op het erf van 't Koehotel trapte Karavaan gisteren samen met 400 gasten officieel af met de start kaartverkoop voor het festival. Dit gebeurde tijdens Goesting, de middag waarop vrienden en partners van Karavaan een kijkje kregen in het festivalaanbod en kennismaakten met de theatermakers. Verspreid over de boerderij waren voorproefjes te zien van al het moois dat het festival te bieden heeft. Van 17 mei tot en met 26 mei brengt Karavaan Festival ruim 200 voorstellingen, 13 landelijke premières en een festivalhart in het Victoriepark in hartje Alkmaar.

Lees verder

Volg ons op social media!

Cart