Drukwerk #3

Een avontuurlijke avond vol verrassingen van jonge theatermakers

Foto: Sheeyla Gerard

Theater

Tijdens Drukwerk krijg je een inkijkje in het maakproces van jonge theatermakers én een complete voorstelling. Makers die op dit moment in het Makershuis van Karavaan aan het werk zijn laten een work-in-progress presentatie zien, een korte pitch of lezen een paar scènes voor. Daarnaast zie je in DRUKWERK ook altijd een korte, affe voorstelling van een jonge theatermaker. Ook het jonge singer-songwriters talent komt aan bod: op voorspraak van Podium Victorie nodigen we iedere editie een jonge, lokale singer/songwriter uit, die als programma-onderdeel wat van zijn/haar werk laat horen.


Zephyr Brüggen, Han Ruiz Buhrs en Niels Kuiters presenteren Nieuw Babylon. Allen zijn afgestudeerd aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Nu gaan ze aan de slag met een langdurige samenwerking waarin ze met theatrale middelen de onderwerpen ‘stad en maatschappij’ en ‘mens en natuur’ nader onderzoeken. Ze hebben met Drukwerk net een paar weken vooronderzoek gedaan in het Makershuis.

Podium Victorie vaardigt een jonge singer-songwriter af, een talent dat we in dit prille stadium mogen zien optreden.

TENUE CONTINU is theatercollectief bestaande uit Luna Joosten, Dagmar Ketelaars, Niels van Heijningen, Pien Trieling en Emile Rogissart. Luna Joosten is regisseur, theater en schrijver en studeerde dit jaar af aan de regie-opleiding in Maastricht. Niels studeerde dit jaar af aan de mime-opleiding in Amsterdam. Dagmar studeerde in 2020 af van de acteursopleiding in Utrecht en Pien en Emile in 2021.

Als collectief nemen ze steeds een andere beroepsgroep onder de loep. Ze presenteren het eerste vooronderzoek voor hun nieuwe locatietheatervoorstelling over bouwvakkers. Zij maakten voor Winterkaravaan 2021 de voorstelling ‘Ik had toch iets meer verwacht van een aardbeving’, waarin brandweermannen centraal stonden.

SCOLD

Een scold was in de renaissance een luide, onaangepaste vrouw. Wie zich schuldig maakte aan scolding kreeg een kooi om haar hoofd met een bit in de mond. In deze intieme, confronterende performance ontketent theatermaker Sofie Kramer de scold in zichzelf: kwetsbaar, vurig en goudeerlijk. Een ontluisterend sprookje gebaseerd op waargebeurde verhalen. Met SCOLD won Sofie Kramer de juryprijs op het Café Theaterfestival Utrecht 2023.

Trigger warning: deze voorstelling gaat o.a. over abortus.

 

Over Sofie Kramer

Sofie Kramer is theatermaker en performer. In 2019 studeerde zij af aan de regie-opleiding van Toneelacademie Maastricht. Vanuit een grote liefde voor muziek en beeldende kunst ontwikkelde zij een eigenzinnige, sterk beeldende theatertaal waarin muzikaliteit en lichamelijkheid centraal staan. Het vechtende lichaam is een terugkerend thema in haar werk: het lichaam dat vecht tegen de tijd, tegen de zwaartekracht, tegen de blik van de ander. Dat gevecht laat ze zien in rauwe, persoonlijke performances waarin ze telkens experimenteert met nieuwe vormen.

In de pers

"Een onontkoombare emotionele ervaring die eindigt in een hartekreet die door merg en been gaat."

Jury Café Theaterfestival Utrecht

"Prachtig, ontroerend en gedurfd. Deze solo is op zichzelf al een daad van verzet."

Theaterkrant

Volg ons op social media!

tickets

Winkelwagen