EKSTASIS

Een theatervoorstelling die het midden houdt tussen een illegaal feestje en een oeroud ritueel

Ekstasis: Dansende mensen in een donker bos met takken en struiken.
Foto: Thom Schrama en Jesse Kroon

Beeldend theater

|

Theater

In een leegstaand stationsgebouw komt een toevallige groep mensen samen. Een discobal verspreidt lichtjes door de ruimte alsof het vuurvliegjes zijn.


De mensen dansen, zingen, praten. Ze proberen extase te vinden: het gevoel dat ze samenvallen met de wereld. Maar hoe kun je samenvallen met een wereld die vervreemd is van zichzelf? Wat kan de manier waarop we dansen zeggen over de wereld waar we in leven? En kunnen we een betere wereld tot leven dansen?

Ekstasis wordt een ode aan de speelsheid, de vechtlust, en de verbeeldingskracht van de dansvloer. Maar de pijn, de eenzaamheid en het geweld van de wereld waar we in leven schemeren er voelbaar doorheen.
‘When we rave, we rave because we remember what awaits us outside. This is why we rave so hard.’ — Paata Sabelashvili
‘En zij die dansten werden voor gek verklaard door hen die de muziek niet konden horen’
— Citaat vaak onterecht toegeschreven aan Friedrich Nietzsche

Over de makers

Zephyr Brüggen maakt theater vanuit de wens om ruimte te creëren voor onbeteugelde, ongehoorzame, onalledaagse, onvoorspelbare overmoedige verbeelding. Ze smeedt het liefst één geheel van beeld, tekst, beweging, muziek en locatie. Ze studeerde klassieke talen aan Cambridge University en theaterregie aan de AHK. Eerder maakte ze werk voor o.a. Karavaan (‘Antifaust’), Likeminds (‘Vecht’), De Diamantfabriek (‘The Throat Manoeuvre’), Boslab festival (‘De laatste voorstelling ooit’ en ‘Vergezichten’) en werkte ze samen met maatschappij discordia aan ‘Weiblicher Akt 13: De Ander (v)’.

Credits

Regie: Zephyr Brüggen | Muziek: Timon Persoon | Lichtontwerp: Kelvin Pater | Scenografie: Lena van Drie | Kostuum: Kevin Pieterse | Spel en tekst: Dinda Provily | Spel: Jurjen Zeelen, Semna Segal, Charlotte Vlugt, Zhipeng Zippo Guo, Barnaby Savage | Productie: Eos Brüggen | In coproductie met: Boslab Festival | Partner: Nachtburgemeester Alkmaar | Met dank aan: het Amsterdamse Bostheater, Frances Sanders, Ingejan Lighart Schenk, Gwen Bakker, Florian Hellwig, Nationale Spoorwegen, Jacobine Oudijk, Maja Grzezcka, Olga Tsyganova, Rachel Schuit

Gerelateerde festivals

Karavaan Festival 2024

17 t/m 26 mei

Buitengewoon locatietheater in de hele regio

Maak je klaar voor een nieuw Karavaan Festival 17 t/m 26 mei in regio Groot Alkmaar. Je ziet het beste locatietheater op buitengewone plekken en beleeft een bruisend festivalhart YES IN MY BACKYARD in het Victoriepark met het leukste tentjestheater, de beste concerten, tof familieprogramma en nog veel meer!

Lees verder
Campagnebeeld Karavaan Festival 2024
Foto: Bowie Verschuuren
Mede mogelijk gemaakt door

Volg ons op social media!

tickets

Cart