Franciscushof

Een liefdevolle voorstelling over een leven langs de zijlijn

Floyd Koster

Toneel

De vrouw verblijft er; de man die haar verzorgt werkt er; haar zoon komt er op bezoek. Het contact hapert, in de conversatieruimte van dit psychiatrische centrum. Er is vriendelijkheid en verzorging, er zijn pogingen tot vertrouwelijkheid – en er is, altijd en onvermijdelijk, het menselijk tekort: hoe kunnen wij elkaar bereiken en begrijpen?  Franciscushof is een theatervoorstelling over de huidige toestand in de zorg.


Op landgoed Duin en Bosch, al meer dan een eeuw specialist in psychiatrie, ontmoet je een oude vrouw, haar zoon en een verzorger. Zij heeft zich in deze schemerjaren van haar leven steeds meer teruggetrokken in haar eigen werkelijkheid – een werkelijkheid waar nu en toen moeiteloos door elkaar heen lopen.
Roy Peters, Santino Slootweg en Nick Deroo scheppen een wereld rond een vrouw die in haar eigen werkelijkheid leeft en de twee mannen die ieder hun eigen verhouding tot haar hebben. Een kleine herkenbare wereld van ongemak en een ontmoeting tussen generaties.

De voorstelling is gebaseerd op de ervaring van regisseur Roy Peters zelf: zijn moeder is voor het grootste gedeelte van zijn leven opgenomen geweest in gesloten instellingen in Twente, met een ongediagnostiseerde geestelijke aandoening. Het contact met een zich terugtrekkende moeder werkte vervreemdend op zoon Roy – en die ervaringen vormen nu het uitgangspunt voor deze voorstelling – waarin Roy zelf zijn moeder zal spelen.

‘Franciscushof’ is actueel, in een tijd waarin de zorg van alle kanten onder druk staat. De vraag groeit, maar de beschikbare middelen niet. De tijd waarin mensen het vanzelfsprekend vonden om de zorg voor hun naasten op zich te nemen ligt steeds verder achter ons en dus zijn er instellingen waaraan we die zorgtaken overlaten. Maar kan men daar voldoen aan de behoefte aan aandacht en affectie? Kan iemand beter worden in een omgeving die vreemd en institutioneel blijft?

 

Maak je uitje compleet met een lunch-verwennerij of diner in De Oude Keuken. Check hier het luncharrangement en hier het dinerarrangement!

Over de makers

De Gemeenschap blinkt uit in komisch teksttoneel. Vaste schrijver Rob de Graaf schrijft prachtige teksten en artistiek leider Roy Peters weet daar eigenzinnige gedegen voorstellingen van te maken. Voor De Gemeenschap is dit de eerste voorstelling die niet voor de theaterzaal maar voor een specifieke locatie wordt gemaakt. Kom kijken dus!

In de pers

"Door de trefzekere tekst en de realistische setting is het een schot in de roos. "

Theaterkrant

Credits

Van: De Gemeenschap | Regie: Roy Peters | Tekst: Rob de Graaf | Spel: Roy Peters, Nick Deroo, Santino Slootweg | Kostuums: Marrit van der Burgt | Licht: Coen Jongsma | Productie: Floyd Koster | Publiciteit/educatie: Ineke Beemsterboer | Zakelijke leiding: Jasper Hupkens | Campagnefoto: Bas de Brouwer | Grafisch Ontwerp: Peter te Bos

Gerelateerde arrangementen

uitverkocht

Theater en dineren op Landgoed Duin & Bosch

Dineren in restaurant De Oude Keuken bij de voorstelling Franciscushof
26 en 28 mei

Een heerlijk diner bij restaurant De Oude Keuken in combinatie met de voorstelling Franciscushof.

kaarten & info
uitverkocht

Theater en lunchen op Landgoed Duin & Bosch

Een lunch-verwennerij in restaurant De Oude Keuken bij de voorstelling Franciscushof
21, 28 en 29 mei

Heerlijk lunchen bij restaurant De Oude Keuken in combinatie met de voorstelling Franciscushof.

kaarten & info

Gerelateerde festivals

Karavaan Festival 2023

18 t/m 29 mei

Buitengewoon locatietheater in de hele regio

Maak je klaar voor een nieuw Karavaan Festival 18 t/m 29 mei in regio Groot Alkmaar. Van Hemelvaart tot en met Pinksteren het beste locatietheater op buitengewone plekken en een bruisend festivalhart YES IN MY BACKYARD in het Victoriepark met tentjestheater, circus, concerten, familieprogramma en meer!

Lees verder
Foto: Keith Montgomery

Volg ons op social media!

tickets

Winkelwagen