Grondproeven

Culinair muziektheater over boeren in transitie

Foto: Hans Jellema

Eten & drinken

|

Muziektheater

Schuif aan, welkom in ons muzikale pop-uprestaurant met zicht op het land. Tussen gestapelde kuubkisten vol knolselderij serveren zingende obers een verrassend drie-gangen-groente-diner doorsneden met muzikale scenes. Gillende staafmixers en snijdende gitaarsolo’s geven muzikale kleur aan versgebakken scenes.


Twee acteurs, twee muzikanten en twee koks werkten mee op het land en oogsten verhalen, geluiden en verse groente. Deze ingrediënten transformeren ze op locatie tot muzikale scenes en spannende nieuwe vegetarische gerechten.

Op speelse en muzikale wijze belicht de voorstelling de consequenties van de Europese Green Deal. Om de klimaatdoelstellingen te halen moet binnen 9 jaar een kwart van de landbouwgrond biologisch zijn. Dat betekent dat veel akkerbouwers voor grote keuzes staan. Stoppen, doorgaan of omschakelen van gangbaar naar biologisch. Maar wanneer schakel je om?

Over de makers

Titia Bouwmeester was als makende programmamaker verbonden aan Karavaan Festival in de periode 2009-2013. Ze ontwikkelde documentair locatietheater in Noord-Holland dat inspeelt op transities in de landbouw. Zo maakte ze onder meer de voorstellingen Voorland (2009 in Schellinkhout) en MELK (2011 in Aartswoud). Recent studeerde ze af als vegetarisch chef-kok. In deze voorstelling komen haar fascinaties samen: voedsel, landschap, muziek en theater. De voorstelling wordt geënsceneerd een plek waar zowel Titia als Karavaan zich helemaal thuis voelen: bij knolselderijteler Vaalburg in de Zuidschermer.

In de pers

"De mentaliteit van de innovatieve boeren komt heel mooi naar voren in het slotlied van deze genoeglijke avond"

Theaterkrant

"De kloof tussen politiek en boerenpraktijk wordt knap voelbaar"

NRC

"Het is goudeerlijk documentair theater over een probleem dat ons allen aangaat."

★ ★ ★ ★  Scenes

Credits

In coproductie met: Karavaan Festival | Concept, tekst, regie: Titia Bouwmeester | Spel en tekst: Rogier Schippers, Danielle van Vree | Muziek en compositie: Ted van Leeuwen, Ben Lammerts van Bueren | Context en voorbereiding: Laura Simonse | Koks: Tineke de Lange, Titia Bouwmeester, Kaman Chow, Petra Mijnders | Techniek: Gijs Steenbergen | Partners: Peter Appelman (Appelman Vegetables Stompetoren), Frank en Mieke Hoogeboom (Hoogeboom VOF, Warmenhuizen), Jan Knook (Bioboeren Noord-Holland), | Met dank aan : | Mede mogelijk gemaakt door: Fonds Podiumkunsten, Stichting 5ekwartier

Gerelateerde festivals

Karavaan Festival 2021

6 t/m 15 aug

Buitengewoon locatietheater in de hele regio

Maak je klaar voor een nieuw Karavaan Festival 6 t/m 15 augustus in regio Groot Alkmaar. Tien dagen lang locatietheater op buitengewone plekken: van boerderijen tot een natuurbegraafplaats en van een radiopeilstation tot een landgoed. Vier je zomervakantie bij Karavaan!

Lees verder
Beeld: Bowie Verschuren

Gerelateerd nieuws

Foto: Hans Jellema

CULINAIR MUZIEKTHEATER ‘GRONDPROEVEN’ VAN TITIA BOUWMEESTER IN PREMIÈRE OP KARAVAAN FESTIVAL

Tijdens Karavaan Festival van 6 t/m 15 augustus gaat de nieuwste voorstelling van Titia Bouwmeester in première: Grondproeven. Recent studeerde ze af als vegetarisch chef-kok. In deze voorstelling komen haar fascinaties samen: voedsel, landschap, muziek en theater.

Lees verder
Foto: Reyer Boxem

Boerendilemma’s verbeeldt in theater op drie NoordHollandse boerderijen

Karavaan Festival presenteert 6 mei t/m 15 augustus Boerenpeil; voorstellingen over het boerenleven, de Noord-Hollandse landbouw en de dilemma’s van de boer anno nu. Met Mestmoeders op boerderij Zeilzicht in Zuidschermer, Kiem op boerderij Ursem-Zuurbier in Heerhugowaard en het culinaire muziektheater Grondproeven op boerderij Vaalburg in Zuidschermer.

Lees verder

Volg ons op social media!

Neem iemand mee!