HIKIKOMORI

Theater over escapisme, fictie en gamers

Hikikomori, het syndroom waarmee jonge mensen in Japan worden gediagnosticeerd als ze zich gedurende 6 maanden volledig hebben terug getrokken uit de buitenwereld. Ze komen hun kamer niet uit, omringen zich met spullen, afval en computers, en leven hun leven online - vaak als gevolg van de enorme prestatiedruk die ze ervaren in het alledaagse leven.


De mens leeft in 2020 een overvol, gestructureerd en vaak gehaast bestaan. Op een pandemie na, zit ons alledaagse leven vol met werk, afspraken, verantwoordelijkheden en verplichtingen. Een sleur waar geen einde aan lijkt te komen. Of toch wel? Tegenover het voortjakkerende leven staat een almaar groeiende hang naar magie, romantiek en avontuur. Om de haverklap verschijnen er nieuwe fantasty- en science fiction-series, roleplaying spellen en films. Netflix, Storytel en online games worden voor velen steeds belangrijker in het dagelijkse ritme. Hebben we de neiging om een virtuele wereld te gebruiken als escape van de prestatiemaatshappij? En hoe zeer kunnen we ons in die fictieve wereld verliezen?
Ontdek het in Hikikomori!
Onderdeel van de Winterkaravaan
Van 23 t/m 30 december brengt Karavaan weer een Winterkaravaan in Alkmaar. Het is inmiddels de vijfde editie; het begint voor velen een terugkerend avontuurlijk kerstuitje te worden. De succesvolle ingrediënten: een expeditie op locatie en stamppot met winterbier. Dit jaar met een kleine (coronaproof) vernieuwing: zes nieuwe voorstellingen van jonge makers verdeeld over twee verschillende routes. Eén van de makers mag zijn voorstelling uitwerken voor het zomerfestival dat van 21 t/m 30 mei 2021 plaatsvindt.

Een heerlijk en avontuurlijk kerstuitje!

Jonge theatermakers geven met muziek, theater en performances hun perspectief op het thema van dit seizoen van Karavaan: Eigen verantwoordelijkheid. Ontdek de visie van deze nieuwe generatie en geniet van lekkere winterkost op een bijzondere locatie.

Credits

Van: Collectief Blauwdruk | Spel en concept: Tijn Panis, Bram Walter, Romijn Scholten

Gerelateerde festivals

Winterkaravaan 2020

23 t/m 30 dec

Een middag of avond met theater en winters eten&drinken

De Winterkaravaan is weer in aantocht! Het is inmiddels de vijfde editie; het begint voor velen een terugkerend avontuurlijk kerstuitje te worden. De succesvolle ingrediënten: een expeditie op locatie en stamppot met winterbier. Dit jaar met een kleine (coronaproof) vernieuwing: zes nieuwe voorstellingen van jonge makers verdeeld over twee verschillende routes.

Lees verder
Met dank aan

Volg ons op social media!