HIKIKOMORI

Theater over escapisme, fictie en gamers

Foto: Emil de Jong

Theater

De Winterkaravaan is ivm de corona-maatregelen verplaatst. Hikikomori zie je van 15 t/m 20 juni in de groene collectie. Publiek dat al een ticket heeft krijgt hierover bericht

Wat krijg je als je het klassieke verhaal van Homerus' Odyssee het hedendaagse internettijdperk intrekt: Hikikomori! Een spannende en avontuurlijke quest boordevol cyclopen en cyberlovers, halfgoden en hitpoints.


Hikikomori is het syndroom waarmee jonge mensen in Japan worden gediagnosticeerd als ze zich 6 maanden lang volledig hebben terug getrokken uit de buitenwereld. Ze komen hun kamer niet uit en leven hun leven online – vaak als gevolg van de enorme prestatiedruk uit het alledaagse leven.

Ver van je bed? Ook hier in Nederland wordt de vraag naar fictie steeds groter: om de haverklap verschijnen er nieuwe fantasy- en science fiction-series, roleplaying spellen en films. Netflix en Storytel zijn immens populair en online games zijn niet aan te slepen. Proberen ook wij te vluchten van overvol, gestructureerd en vaak gehaast bestaan?

Collectief Blauwdruk gaat met jou op zoek naar het kantelpunt van escapisme. Wanneer is het een verrijking van het dagelijkse leven en wanneer wordt het zelfdestructief? Willen we wat maken van de wereld waarin we leven, of willen we nieuwe werelden maken en doen alsof we daarin leven?

Vlucht met ons mee de fictie in, vanuit een verlaten drukkerij in Alkmaar naar de glinsterend gestreamde stromingen van de Middellandse Zee.

Onderdeel van de Winterkaravaan

Karavaan maakt weer een Winterkaravaan in Alkmaar. Het is inmiddels de vijfde editie; het begint voor velen een terugkerend kerstuitje te worden. We hebben 2 avontuurlijke collecties voor je samengesteld met elk 3 splinternieuwe theatervoorstellingen.
Vier het einde van het jaar in de toffe en museale omgeving van de oude Drukkerij en ontdek de theaterpareltjes van jonge theatermakers. Eén van de makers mag zijn voorstelling uitwerken voor het zomerfestival dat, vanwege corona,  van 6 t/m 15 augustus 2021 plaatsvindt.

Een heerlijk en avontuurlijk kerstuitje!

Jonge theatermakers geven met muziek, theater en performances hun perspectief op het thema van dit seizoen van Karavaan: Eigen verantwoordelijkheid. Ontdek de visie van deze nieuwe generatie en vier het einde van het jaar op een bijzondere locatie.

Over de maker

Collectief BLAUWDRUK bestaat uit acteurs Bram Walter, Tijn Panis en Romijn Scholten. Ze studeerden alledrie in 2020 af aan de Arnhemse Toneelschool. Ze hebben een fascinatie voor de incomplete, prachtig zielige mens, waarbij ze graag vertrekken vanuit de literatuur. In de zomer van 2020 maakten en speelden ze in het Amsterdamse Bostheater hun eerste voorstelling Ik hoop op zegen, een drijf-in-waterfiets-voorstelling en bewerking van de toneelklassieker Gijsbrecht van Aemstel van Vondel. Voor Winterkaravaan maken ze Hikikomori, waarbij ze vertrekken vanuit de Odyssee van Homerus. 

Credits

Van: Collectief Blauwdruk | Concept, tekst en spel: Tijn Panis, Bram Walter, Romijn Scholten | Eindregie: Thomas Dudkiewicz | Lichtontwerp: Wout Panis | Animator: Menno Weitmann | Met dank aan: Petra van Hartskamp, Kees Scholten, Dorine Cremers, Amsterdamse Bostheater | Met speciale dank aan: Stichting Broer (Verslavingskliniek) | Gesponsord door: Provincie Noord-Holland, MTS Audiovisueel | Mede mogelijk gemaakt door: Stimuleringsfonds, Amarte Fonds, Norma Fonds, Gemeente Alkmaar, Dioraphte, Prins Bernhard Cultuurfonds, Janivo stichting

Onderdeel van

premiere
uitverkocht

De Groene Collectie

Het leukste theateruitje tussen kerst en oud&nieuw
15 t/m 20 juni

De Winterkaravaan is verplaatst. Had je al een ticket? Op 9 april heb je hier bericht over ontvangen

De Winterkaravaan is alsnog in aantocht! Het is inmiddels de vijfde editie; het begint voor velen een terugkerend uitje te worden. We hebben 2 avontuurlijke collecties voor je samengesteld met elk 3 splinternieuwe theatervoorstellingen. Vier een nieuw begin in de toffe en museale omgeving van de oude Drukkerij en ontdek de theaterpareltjes van jonge theatermakers. In de groene collectie zitten de voorstellingen Twentysomething, Hikikomori en Zócalo.

kaarten & info
Met dank aan

Volg ons op social media!

tickets

Winkelwagen