Iets met boeren

theatervoorstelling over het boerenleven van nu, gezien vanuit de jongste generatie boeren

Rob Ten Broek

Theater

Het land is in rep en roer. De boer is het beu. Te hoge kosten, te lage prijzen, te weinig waardering en telkens nieuwe regels. De boer verlaat stal en akker en trekt ten strijde. Verderop telt de boswachter de vogels, meet de wetenschapper het weer, bedenkt de politicus een plan, plakt de activist zich vast en kijkt de klant naar de prijs van de worst.


Er is iets aan de hand.
Er moet iets gebeuren.
Terwijl de kip en het ei op elkaar staan te wachten.

De serie voorstellingen Iets met Boeren geeft op speelse, theatrale wijze inzicht in de actuele landbouw. Een bijzondere voorstelling, met en door studenten van de Fontys Academie voor Theater in Tilburg én van de Hogere Agrarische School, HAS green academy in Den Bosch, in samenwerking met Het Zuidelijk Toneel. Een unieke samenwerking die nu de nieuwe lichting aan het woord laat, de toekomstige generatie agrariërs. Wat is hún verhaal? Wat is hun perspectief in de scherpe discussies en snel wisselende ontwikkelingen? Zien zij het zitten om het werk van hun ouders voort te zetten, om te blijven boeren? Of zijn zij het die het roer omgooien?

Je ziet een collage van theaterscenes op plekken waar je nooit komt; in de schuur, in de stal, op het erf, in de wei. Geleidelijk raak je een tikkeltje vervreemd van de eigen mening.

Op zondag 28 mei kun je na afloop van de voorstelling van 14:30 aanschuiven bij een stamtafelgesprek met o.a. de makers en boeren. 

In de pers

"Als de personages met elkaar botsen, uit hun comfortzone worden getrokken en zichzelf moeten verdedigen, als feiten en emotie met elkaar aan de haal gaan, wordt de complexiteit van de problematiek echt inzichtelijk. Dit gaat niet alleen over feiten en getallen, maar ook over boeren aan wiens identiteit wordt gemord"

Theaterkrant, over een eerdere aflevering

"Van Sprundel en Hendrickx weven consequent de knelpunten op het boerenerf, economie, politiek, milieu en maatschappij door elkaar tot de ingewikkelde kluwen waar wij nu in beland zijn."

Eindhovens Dagblad, over een eerdere aflevering

"Iets met Boeren is een indringende voorstelling die aanzet tot nadenken."

Brabant Cultureel, over een eerdere aflevering

Credits

Van: Bureau Pees | Spel en samenstelling: Juliët Erasmus, Nina Gerdes, Joy Hanraths, Lisa Oeyen, Sara Robben, Dewi Spoor, Maya de Weerdt | Samenstelling en regie: Marleen Hendrickx | Dramaturgie: Piet Menu | Spelcoaching: Corné van Sprundel | Research en redactie: Peter Dictus | Partners van Iets met Boeren: Provincie Noord-Brabant, Prins Bernhard Cultuurfonds, Brabant C, VSBfonds, ZLTO, HAS green academy, gemeente Reusel-De Mierden, gemeente Land van Cuijk, Cultuurplaats Gilze en Rijen, Fabriek Magnifique

Gerelateerde festivals

Karavaan Festival 2023

18 t/m 29 mei

Buitengewoon locatietheater in de hele regio

Maak je klaar voor een nieuw Karavaan Festival 18 t/m 29 mei in regio Groot Alkmaar. Van Hemelvaart tot en met Pinksteren het beste locatietheater op buitengewone plekken en een bruisend festivalhart YES IN MY BACKYARD in het Victoriepark met tentjestheater, circus, concerten, familieprogramma en meer!

Lees verder
Foto: Keith Montgomery

Volg ons op social media!

tickets

Winkelwagen