KAAP

Landschapstheater op de grens van land en water

Theater

Sijas neemt je mee naar de Tafelberg in de duinen, naar uitzichten over land en water. Een van de mooiste plekken die er zijn. Daar vertelt hij je een familieverhaal. Een voorstelling op de grens van land en water, over bakens die ons helpen te navigeren door het landschap.
Theatermaker Sijas de Groot dook in het archief van Firma H. De Groot & Zonen te Harlingen; het bedrijf opgericht door zijn overgrootvader. Zijn overgrootvader werkte in heel Nederland op de grens van land en water. Hij bouwde niet alleen grote kunstwerken zoals sluisdeuren en bruggen, maar ook de markante herkenningspunten in het landschap die we kapen noemen.
Kapen zijn dus kunstwerken op de grens van land en water, die ons helpen navigeren. Het zijn historische houten constructies die van oudsher de zeeroutes markeerden. Ze zijn er voor onze veiligheid. Maar ook voor onze verbeelding en identiteit. Ondertussen verdwijnen ze uit het landschap.

Een intieme voorstelling in de Egmondse duinen, waarbij je voor altijd met andere ogen naar het landschap zal kijken. Een zoektocht waarin fascinaties voor het landschap, familie en stoere verhalen meespelen.

Over de maker

Tussenland is een collectief van Sijas de Groot en Juul Huitema. Zij willen mensen op een nieuwe manier naar de publieke ruimte laten kijken. Dit doen ze door ervaringen te creëren, omdat een ervaring een sterk middel is om verandering te realiseren. Deze ervaringen bevinden zich op het snijvlak van theater, performance art en beeldende kunst.

In de pers

"De Groot is een innemend verteller die stap voor stap de toeschouwer meeneemt naar de kern van zijn voorstelling."

Theaterkrant

"Sijas de Groot boeit in 'Kaap' met zijn uitwaaierende verhaal rond de geschiedenis van de bakens die zijn Friese familie voor de scheepvaart bouwde"

★ ★ ★  Dagblad van het Noorden

Credits

Concept en spel: Sijas de Groot | Regie: Arjan Gebraad | Regie Assistentie: Thomas Bruinsma | Tekst en vormgeving: Hans Christiaan Klasema | Muziek: Koen Kaptijn | Creatief producent: Juul Huitema | Productie: Pjotr Eijkenboom, Marinthe de Hek | Technische productie: Nico Wijnberg | Marketing: Puck Overman | In coproductie met: PeerGrouP | Met dank aan : Station Noord, Oerol, Explore the North, NNO, StrandLAB Almere

Gerelateerde festivals

Karavaan Festival 2022

26 mei t/m 6 jun

Buitengewoon locatietheater in de hele regio

Maak je klaar voor een nieuw Karavaan Festival 26 mei t/m 6 juni in regio Groot Alkmaar. Van Hemelvaart tot en met Pinksteren het beste locatietheater op buitengewone plekken en een bruisend festivalhart YES IN MY BACKYARD in het Victoriepark met tentjestheater, circus en meer voor de hele familie en elke avond een steengoed concert.

Lees verder

Volg ons op social media!

tickets

Winkelwagen