Mestmoeders

Theater over vrouwen aan het roer van een boerenbedrijf

Foto: Marleen Annema

Verplaats jezelf naar het open land, onder de blote hemel bij een boerenbedrijf in Noord-Holland. Het verhaal begint: als de jonge bedrijfsopvolger verongelukt, staat zijn zus onverwacht voor een moeilijke keuze. Door het overlijden van haar broer verschuiven de verhoudingen in het gezin, waar de boerin al generaties lang aan het roer staat. Er rust een zware taak op haar schouders. Zal ze het bedrijf van haar ‘mestmoeders’ voortzetten of moet ze besluiten het licht uit te doen?


Midden in een diepe persoonlijke crisis onderzoekt ze de kansen voor zichzelf en het familiebedrijf. Gelijktijdig groeit de band met haar ‘mestmoeders’ en ontstaat er een nieuwe verstandhouding tussen de vier generaties.

Mestmoeders is een muzikale theatervoorstelling over hoe een jonge boerin zich moet verhouden tot de toekomst: doorgaan op de bekende weg of kiezen voor duurzamere landbouw? Je niet storen aan klimaatverandering en stikstofdebatten of ‘afbreken’ wat je ouders hebben opgebouwd?

“Mest, dé essentiële grondstof om iets tot volle wasdom te laten komen. Een onderdeel van de kringloop in de natuur en dus: in ons. Mest en moeders; met liefde en voeding als moeder je kind naar volwassenheid begeleiden, en mest: zien hoe uitrijden ervan bijdraagt aan biodiversiteit, bodemleven en opbrengst.”
– Hedwig Louise Bakker-Brandsma, moeder en (biologisch) boerin

Van de makers van Maalkop, die je in 2019 zag op Karavaan Festival

Credits

Van: PeerGrouP | Concept en Leiding: Dinanda Luttikhedde | Tekst: Herman van de Wijdeven | Regie: Jos van Kan | Compositie: Wiebe Gotink | Kostuums: Dorien de Jonge | Decorontwerp: Jan Ros | Spel: Daisy Hagendoorn, Wendell Jaspers, Jose Kuijpers, Leny Dijkstra

Gerelateerde festivals

Karavaan Festival 2021

6 t/m 15 aug

Buitengewoon locatietheater in de hele regio

Maak je klaar voor een nieuw Karavaan Festival 6 t/m 15 augustus in regio Groot Alkmaar. Tien dagen lang locatietheater op buitengewone plekken: van boerderijen tot een natuurbegraafplaats en van een tulpenkas tot een landgoed. Vier je zomervakantie bij Karavaan! Kaartverkoop vanaf 1 juli.

Lees verder
Beeld: Bowie Verschuren

Volg ons op social media!