Mijn zwervend hart

Theaterconcert: een muzikale wereldreis

Ervaringsvergroter

|

Muziektheater

In dit theaterconcert brengt Nadja Filtzer haar kleurrijke familiegeschiedenis tot leven. Ze neemt je mee op een wereldreis die haar Joodse voorouders maakten van Oekraïne, via Parijs, Le Havre en New York naar Mexico – op de vlucht voor de progroms van Stalin. Eigen composities en teksten worden afgewisseld met Jiddische Klezmer, Amerikaanse Jazz, en Russische & Latijns Amerikaanse volksmuziek.


Mijn zwervend hart

In ‘Mijn Zwervend Hart’ onderzoekt Nadja hoe de ervaringen van haar familie in haar doorwerkten, zoals zich nergens geaccepteerd voelen en niet kunnen aarden.
Met zelfrelativering en humor laat zij zien hoe ze zich weet te bevrijden van familiepatronen en trauma’s en hoe ze droomt over een betere wereld.

In de voorstelling zie je daarnaast projecties van schilderijen en tekeningen van haar vader, de kunstschilder Luis Filcer en foto’s van haar opa, fotograaf Dirk de Herder. Ze gebruikt tekst van neef Sjoerd Kuyper en filmbeelden die haar zus Irina in 2004 in de Oekraïne maakte.

“Filtzer zet op indrukkende wijze haar Oekraïense oma en tante neer. Je voelt het verdriet dat de beide zussen hebben en je waant je terug in de tijd.” – Het Parool

“Het talent van voorvrouw Filtzer is groot, haar enthousiasme aanstekelijk en haar verhaal meeslepend. Vol bezieling vertellend springt ze van lied naar lied… Als haar oma danst ze met haar eigen papa – als baby – tegen de borst. Het vertederendste moment uit de voorstelling, een prachtig en krachtig symbool van de hoop die haar familie altijd hield … “  – 8 Weekly

Nadja Filtzer werd in 1969 geboren in Amsterdam. Ze heeft een Nederlandse moeder en een Oekraïens-joodse vader, die opgroeide in Mexico. In 1928 vluchtte haar oma voor de pogroms die onder Stalins bewind plaatsvonden. Ze oogstte met haar voorstelling ‘Vive Piaf!’ veel succes en werd in de pers de Piaf van de 21e eeuw”genoemd. Zij won in 2009 de publieksprijs in het concours de la Chanson- Alliance FranÇaise.

Project Geestdrift
Mijn Zwervend Hart is onderdeel van Project Geestdrift: theatrale reuring op ongewone plekken. Een theater-serie in de Doopsgezinde vermaningen in Noord-Holland. Een cocreatie van Karavaan met de doopsgezinde kerkjes. Een contextprogramma is onderdeel van je avond.

Credits

Tekst, composities, zang en spel: Nadja Filtzer | Composities en piano: Leo Bouwmeester | Regie: Rob van de Meeberg
Onderdeel van

Volg ons op social media!

tickets

Winkelwagen