Nina Bobo 3: Siepa

duet tussen een jonge Indische Nederlander en haar Javaanse voormoeder

Scenefoto voorstelling Nina Bobo Siepa met Indische vrouw op een bankje voor een wand met plaatsen in Indonesie
Foto: Maiten de Schepper

Theater

Nina Bobo Siepa is een muzikale voorstelling in de vorm van een roadmovie. Het decor is het onpeilbare Java, waar zoveel wordt gezwegen over wat daar is misgegaan en waar de oorsprong ligt van veel Indische families.


In Nina Bobo: Siepa reist de eigenzinnige Robijn met een backpack op haar rug en met krampen in haar buik naar het land waar haar familie generaties lang heeft gewoond. In dat land hoopt ze de bron van het diepe verdriet van haar familie te vinden. De persoonlijke reis van Robijn wordt verweven met de strijd van haar Javaanse voormoeder Siepa die er alles aan doet om bij haar pasgeboren kind te blijven. Twee verhalen die onlosmakelijk verbonden zijn met de koloniale overheersing van Nederland in Indonesië.


Voor deze voorstelling ging schrijver en regisseur Koen Verheijden voor het eerst zelf naar Indonesië, met het doel antwoord te vinden op de vraag wie zijn Javaanse voormoeder Siepa was en wat met haar is gebeurd.

 

OVER DE MAKER

Nina Bobo Siepa is het derde en laatste deel van de Nina Bobo trilogie waarin regisseur en schrijver Koen Verheijden als derde generatie Indische Nederlander zijn familiegeschiedenis centraal stelt om verschillende perspectieven op dit verleden te onderzoeken. Alle delen zijn afzonderlijk van elkaar te bekijken.
Koen maakte voor Karavaan Festival de voorstelling Antje en wordt in 2025 één van de makers van Toneelschuur Producties.

Bezoekersreacties

“Dit stuk neemt je mee in visualisatie. Je ruikt, proeft, hoort en voelt de pijn ‘ballen’ die generaties lang overgedragen worden.”

“De voorstelling maakte veel in me los. Herkenning, erkenning, verstilling, verdriet, woede en onvermogen. Wat een schat aan emoties.”

“Met dit stuk heeft Koen Verheijden ook de stem van mijn voormoeder laten horen. Haar kant belicht, haar pijn laten voelen. Heelheid is al die duizenden stukjes bij elkaar.”

Credits

Regie: Koen Verheijden | Spel: Bo Bojoh, Judith Noyons | Componist: Reggy van Bakel | Decorontwerp: Tim Vermeulen | Kostuumontwerp: Hanne Pierrot | Scenografie: Tim Vermeulen | Lichtontwerp: Niels Runderkamp | Dramaturgie: Liet Lenshoek | Fotografie: Maïten de Schepper | Een productie van : Podium Bloos, Theaterproductiehuis Zeeland

Volg ons op social media!

tickets

Winkelwagen