Schoppenvrouw

Een aangrijpende performance over de kracht van legendarische vrouwen

Foto: Chris Koolmees

Ervaringsvergroter

|

Muziektheater

Schoppenvrouw is deel van een autobiografisch drieluik, De Weg – De Grens – Schoppenvrouw. In Schoppenvrouw vertelt Ekaterina het verhaal van haar oma, en 4 vrouwen van dezelfde generatie: Anne Frank, Marilyn Monroe, Maria Callas, Ulrike Meinhof en Dora Gorohovskaya. 5 iconen, 5 thema’s, 5 clichés en 5 herkenbare vrouwen.


Schoppenvrouw toont de kracht van deze legendarische vrouwen, die zich vrijvochten van hun lot. En met succes. Maar het succes werd een legende die hen – opnieuw – gevangen hield. Schoppenvrouw laat het gevecht tussen mens en legende zien, en hoe deze krachtige vrouwen dàt gevecht verloren.

Schoppenvrouw is een spel met identiteiten, een ode aan hoop en vrijheid. De vrijheid om aan ons eigen plakboek te ontsnappen, om te mogen veranderen. En een verhaal over angst, die steeds weer die vrijheid blokkeert.

Ekaterina Levental

vertelt het verhaal van deze vrouwen in een raamvertelling gebaseerd op haar eigen jeugd. En op het leven van haar oma Dora Gorohovskaya, met wie ze haar slaapkamer deelde. Deze oorlogsheldin werd op handen gedragen, in tijden van nood wist zij hoe ze moest helpen. Maar thuis was ze een tiran met wie het dagelijks leven een hel kon zijn. Die huiselijke intimiteit herkennen we, de dominantie en de onmacht, en het krampachtige gedrag achter gesloten deuren. Gedrag dat schril afsteekt tegen het beeld dat de buitenwereld koestert. In die intimiteit zal Ekaterina deze 5 vrouwen oproepen, vertegenwoordigen, hun kracht verklanken en hun onmacht invoelbaar maken. Ze speelt en zingt in deze aangrijpende performance, begeleid door prachtige muziek.

In de pers

"“In haar nieuwste solovoorstelling Schoppenvrouw vertelt zij, speelt zij, is zij zichzelf, haar eigen oma en nog vier sterk verschillende vrouwen, een prestatie van formaat.”"

Theaterkrant

"“IJzersterk en toch kwetsbaar”"

Operagazet

Credits

Van: Leks Compagnie | Uitvoering: mezzosopraan en performance: Ekaterina Levental | Kostuums: Amber Willemztijn | Samenstelling en regie: Chris Koolmees

Volg ons op social media!

tickets

Winkelwagen