Zócalo

Muziektheater met een Latijns-Amerikaans tintje waarin we op zoek gaan naar verbondenheid

Foto: Moon Saris

Muziektheater

|

Tentjestheater

Op zondagmiddagen in Mexico lopen de lokale pleinen, zócalos, vol met mensen uit alle hoeken en gaten van de stad. Straten worden afgesloten, muzikanten spelen danzones, er wordt samen gedanst, samen gegeten, gelachen, er worden nagels gelakt en knipbeurten gegeven. De zócalo is het hart van de wijk. Hoe anders lijkt dat op de pleinen in Nederland, waar mensen elkaar anoniem passeren met plastic tassen en een telefoon, waar een duif met anderhalve poot aan een vertrapt frietje pikt, waar demonstraties uit elkaar getrokken worden..


In deze voorstelling gaat Marlies Ruigrok op zoek naar hoe dat komt. Op reis door Mexico en Cuba raakte ze gefascineerd door de sociale cultuur daar. Vrolijk, hartelijk, verbonden, ondanks de grote mate van corruptie en criminaliteit in die landen. In de Happy Planet Index scoren Latijns-Amerikaanse landen skigh high in klassementen van ’s werelds gelukkigste landen. Wat kunnen wij – uit de klei getrokken Nederlanders – leren van de latino’s, getrokken uit de tierra caliente, de warme grond?

In het park maken we een zócalo, schuif aan tafel aan, ontdek de Mexicaanse eet- en muziekcultuur en geniet van Latijns-Amerikaanse sferen!   

Over de maker

Marlies studeerde in 2019 af van de Master Muziektheater aan de Fontys. Haar afstudeervoorstelling AZUL viel direct in goede aarde. Ze won daarmee op Festival Boulevard 2019 de Entreeprijs en ze was daarmee te zien op Karavaan’s festival Grazende Zwaan en in het Karavaanonderdeel van Showman’s Fair Alkmaar. Daarnaast werd ze in 2020 genomineerd als één van de vijf talenten binnen de &C Talent Academy. Marlies werd in 2020 opgenomen in het talentontwikkelingsproject Winterkaravaan, waar ze de voorstelling Zocaló maakte. Voor Zocaló laat Marlies zich net als voor AZUL inspireren door de Latijns-Amerikaanse cultuur. 

In de pers

"Even if you don’t understand what she is singing, her spirited performance makes sure you can feel it: songs about love, loss and connection, the need to dance and, especially, to sing. ‘If the singer falls silent, so does life.’ Ruigrok threw a party I was loathe to leave"

Movement Exposed

"... mede door haar ijzersterke stem en haar open spel, waarbij ze de toeschouwer op haar geïmproviseerde plein volop onderdeel van het feest laat voelen, blijft de voorstelling boeien"

Theaterkrant

Credits

Concept, tekst en zang: Marlies Ruigrok | In coproductie met: Karavaan | Coaching, eindregie: Ruut Weissman | Coaching liedteksten: Wietske Loebis | Arrangementen: Boudewijn Ruigrok | Liedteksten: Marlies Ruigrok | Muziek: Marlies Ruigrok, Boudewijn Ruigrok | Trombone en tuba: Peter Keijsers | Gitaar: Andreas Suntrop | Met speciale dank aan: Dennis Koopman, Siona Oosterkamp (You-Ontmoeten.nl), Tanja Schwerdfeger (Kwekers in de Kunst)

Gerelateerde festivals

Yes in my backyard 2021

6 t/m 15 aug

Zomerfestival in het Victoriepark

Yes in my backyard – het heerlijke zomerfestival in het Alkmaarse Victoriepark. Van 6 t/m 15 augustus geniet je van steengoede concerten in het park, straattheater, hapjes, drankjes en meer. Blote voetjes in het gras, zon op je gezicht en ontspannen maar!

Lees verder

Volg ons op social media!

tickets

Winkelwagen