Zócalo

Muziektheater met een Latijns-Amerikaans tintje waarin we op zoek gaan naar verbondenheid

Foto: Emil de Jong

De Winterkaravaan is ivm de corona-maatregelen verplaatst. Zocalo zie je van 15 t/m 20 juni in de groene collectie. Publiek dat al een ticket heeft krijgt hierover bericht

Op zondagmiddagen in Mexico lopen de lokale pleinen, zócalos, vol met mensen uit alle hoeken en gaten van de stad. Straten worden afgesloten, muzikanten spelen danzones, er wordt samen gedanst, samen gegeten, gelachen, er worden nagels gelakt en knipbeurten gegeven. De zócalo is het hart van de wijk. Hoe anders lijkt dat op de pleinen in Nederland, waar mensen elkaar anoniem passeren met plastic tassen en een telefoon, waar een duif met anderhalve poot aan een vertrapt frietje pikt, waar demonstraties uit elkaar getrokken worden..


In deze voorstelling gaat Marlies Ruigrok op zoek naar hoe dat komt. Op reis door Mexico en Cuba raakte ze gefascineerd door de sociale cultuur daar. Vrolijk, hartelijk, verbonden, ondanks de grote mate van corruptie en criminaliteit in die landen. In de Happy Planet Index scoren Latijns-Amerikaanse landen skigh high in klassementen van ’s werelds gelukkigste landen. Wat kunnen wij – uit de klei getrokken Nederlanders – leren van de latino’s, getrokken uit de tierra caliente, de warme grond?

De drukkerij wordt omgetoverd tot zócalo, schuif aan tafel aan, ontdek de Mexicaanse eet- en muziekcultuur en geniet van Latijns-Amerikaanse sferen!   
Onderdeel van de Winterkaravaan
Van 29 januari t/m 7 februari brengt Karavaan weer een Winterkaravaan in Alkmaar. Het is inmiddels de vijfde editie; het begint voor velen een terugkerend kerstuitje te worden. We hebben 2 avontuurlijke collecties voor je samengesteld met elk 3 splinternieuwe theatervoorstellingen.
Vier het einde van het jaar in de toffe en museale omgeving van de oude Drukkerij en ontdek de theaterpareltjes van jonge theatermakers. Eén van de makers mag zijn voorstelling uitwerken voor het zomerfestival dat van 21 t/m 30 mei 2021 plaatsvindt.

Een heerlijk en avontuurlijk kerstuitje!

Jonge theatermakers geven met muziek, theater en performances hun perspectief op het thema van dit seizoen van Karavaan: Eigen verantwoordelijkheid. Ontdek de visie van deze nieuwe generatie en vier het einde van het jaar op een bijzondere locatie.
Over de maker
Marlies studeerde in 2019 af van de Master Muziektheater aan de Fontys. Met haar afstudeervoorstelling AZUL won ze op Festival Boulevard 2019 de Entreeprijs. Daarnaast werd ze in 2020 genomineerd als één van de vijf talenten binnen de &C Talent Academy. AZUL was bij Karavaan te zien tijdens festival Grazende Zwaan en Showman’s Fair Alkmaar. Voor Zocaló laat Marlies zich net als voor AZUL inspireren door de Latijns-Amerikaanse cultuur. 

Credits

Concept, tekst en zang: Marlies Ruigrok | Coaching, eindregie: Ruut Weisman | Coaching liedteksten: Wietske Loebis | Arrangementen, muzikale leiding: Boudewijn Ruigrok | Liedteksten en muziek: Marlies Ruigrok, Boudewijn Ruigrok | Trombone: Peter Keijsers | Gitaar: Andreas Suntrop | Met speciale dank aan: Dennis Koopman, Tessa Verbei, Siona Oosterkamp (You-Ontmoeten.nl) | Mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Alkmaar, Provincie Noord-Holland, Dioraphte, Prins Bernhard Cultuurfonds, Janivo stichting

Onderdeel van

premiere
uitverkocht

De Groene Collectie

Het leukste theateruitje tussen kerst en oud&nieuw
15 t/m 20 juni

De Winterkaravaan wordt verplaatst en gesplitst, bezoekers krijgen hier in de week van 1 maart bericht over

De Winterkaravaan is weer in aantocht! Het is inmiddels de vijfde editie; het begint voor velen een terugkerend kerstuitje te worden. We hebben 2 avontuurlijke collecties voor je samengesteld met elk 3 splinternieuwe theatervoorstellingen. Vier het einde van het jaar in de toffe en museale omgeving van de oude Drukkerij en ontdek de theaterpareltjes van jonge theatermakers. In de groene collectie zitten de voorstellingen Twentysomething, Fixed Kids en Zócalo.

kaarten & info

Gerelateerde festivals

Winterkaravaan 2020

15 jun t/m 4 jul

Het leukste theateruitje tussen kerst en oud&nieuw!

De Winterkaravaan is verplaatst en gesplitst, bezoekers krijgen hier bericht over
De Winterkaravaan is weer in aantocht! Het is inmiddels de 5e editie; het begint voor velen een terugkerend uitje te worden. We hebben 2 avontuurlijke collecties voor je samengesteld met elk 3 splinternieuwe theatervoorstellingen.

Lees verder
Foto: Emil de Jong
Met dank aan

Volg ons op social media!