KARAVAAN EN PARTNERS LANCEREN NIEUW SPEELCIRCUIT VOOR JONGE THEATERMAKERS

Op het nieuwe Springtij festival in Alkmaar is een nieuw speelcircuit voor nieuwe makers gelanceerd: OPROER. OPROER is een springplank voor jonge professionals en is een initiatief van Karavaan en Walhalla. Bij het speelcircuit zijn nu naast Karavaan en Walhalla ook VIA ZUID, Theater de Generator en Podium Bloos aangesloten. Het netwerk wordt de komende maanden verder uitgebreid.


In onzekere post-corona tijden lijken theaterprogrammeurs vaker voor veilige opties en bekende namen te gaan: OPROER zorgt voor de nodige oproer door nieuw makers, nieuwe stemmen, nieuwe vormen de kans te geven om publiek te ontmoeten. Jonge theatermakers hebben – zeker na corona – behoefte aan speelplekken en meters maken. Daarvoor is nu nauwelijks ruimte; het blijft te vaak bij een paar keer spelen voor een beperkt publiek. Makers ervaren stagnatie in hun ontwikkeling en krijgen te weinig kans hun netwerk te verrijken. Met begeleiding en steun van de partners binnen het nieuwe speelcircuit kunnen makers meer vlieguren gaan maken, met meer landelijke spreiding en voor een breder en nieuw publiek.

Maken en spelen 

De partners zijn organisaties die zich richten op ontwikkeling, maken en het presenteren van jonge makers. OPROER presenteert professionele makers uit álle podiumkunsten-disciplines, die geëngageerd en toegankelijk werk maken.

Springtij festival trapte af met een pilotversie waarin makers van het Alkmaarse Karavaan, het Limburgse VIA ZUID en het Rotterdamse Walhalla hun werk tonen.

Springtij Festival en Makersdag 

Springtij is een gloednieuw festival van en voor theatermakers van de toekomst. Op deze eerste editie van Springtij zag je avontuurlijk werk van verschillende jonge theatermakers, dat varieerde van volledige voorstellingen, tot work in progress en onderzoekspresentaties. Ook is er voor theatermakers een speciale Makersdag georganiseerd. Provincie Noord-Holland ondersteunde vanuit impulsgelden startende makers en ook gemeente Alkmaar ondersteunde het festival.

Karavaan & jonge makers 

Karavaan heeft sinds 2021 een eigen productiehuis, Makershuis Alkmaar. Op 9 februari jl. werd op dezelfde locatie het theater van Karavaan, Theater de Drukkerij, geopend. In Theater de Drukkerij zie je avontuurlijk theater van jonge theatermakers.

Recent nieuws

Voorstelling De Boer Op: Boer staat in weiland met verrekijker.
Moon Saris

DE BOER OP MET KARAVAAN

ALKMAAR - Karavaan Festival komt er weer aan en dat betekent ook veel theater op het platteland. Drie verschillende voorstellingen op boerderijen in Zuid-Schermer en Stompetoren onthullen de diverse verhalen achter de omgekeerde vlag. Ze zijn te zien van 17 t/m 26 mei.

Lees verder
Beeldentuin van Nic Jonk Op een zonnige dag
Foto: Marco van Ammers

UNIEKE DANSVOORSTELLING TUSSEN DE BEELDEN VAN NIC JONK TIJDENS KARAVAAN FESTIVAL

GROOTSCHERMER - Art meets art in de bekende beeldentuin van Nic Jonk. Van 18 t/m 26 mei kun hier genieten van een poëtisch en acrobatisch dansduet, dat tussen de kolossale sculpturen plaatsvindt. De voorstelling is onderdeel van de fietsroute van Karavaan Festival.

Lees verder
bovendrijven, twee mannen staan in een kanaal

KARAVAAN PRESENTEERT NIEUWE SPECIAL VOOR EXPEDITIE ALKMAARS KANAAL

Alkmaar - Er is weer een speciale theatrale tocht te fietsen langs de oevers van het Alkmaars Kanaal, waarlangs in de toekomst de nieuwe stad zal verrijzen. Er zijn twee verschillende versies: een versie die altijd te fietsen is en een Special waarbij ook een theatervoorstelling gespeeld wordt. De première van deze voorstelling is op zondag 21 april. De expeditie is een cocreatie van gemeente Alkmaar (Alkmaars Kanaal) en Karavaan, buitengewoon theater op locatie.

Lees verder

Volg ons op social media!

Winkelwagen