Als ik een engel was… Jonge theatermaker haalt getuigenissen op in Alkmaar

De jonge theatermaker Anne Roos Rosa de Carvalho werkt op dit moment aan haar nieuwe voorstelling Een Vrouw en een Engel. Te zien tijdens Karavaan Festival 1 t/m 10 juni in de Doperse vermaning in Alkmaar. Momenteel is De Carvalho bezig met het ophalen van getuigenissen van personen met verschillende achtergronden – zoals een dakloze, een rechter, een topsporter en een imam – die worden gebruikt in de voorstelling.

Het bijzondere theaterproject wordt een kruising tussen een ritueel, een theaterstuk en een concert op basis van een gedicht van Toon Tellegen. Anne combineert liedkunst, poëzie, elektronische klanken en karate.

,en toch’
In het gedicht vechten een vrouw en engel langdurig, grimmig en liefdevol omdat de vrouw de woorden ‚en toch’ uitspreekt. Anne is aan het onderzoeken hoe twijfel ons allen treft, in een ontmoeting met tijdgenoten. Ze heeft het idee opgevat om het levende gedicht een dialoog aan te laten gaan met het hier en nu en ze gaat daarom op zoek naar getuigenissen van echte mensen. Ze spreekt met mensen uit verschillende religieuze, politieke en maatschappelijke achtergronden en legt hen het gedicht voor. Ze stelt vragen over twijfel en laat hen de zin ‘Als ik een Engel was zou ik…’ afmaken. Hun getuigenissen worden verwerkt in de voorstelling en kun je straks ook zien in het festivalhart van Karavaan, op het Doelenveld Alkmaar.

Imam van de Bilal moskee

Zo ging ze laatst op bezoek bij Elhoussaine Essabir uit Alkmaar, imam van de Bilal moskee in Alkmaar en vader van 4 kinderen. Hij woont met zijn gezin in Alkmaar.

Andere mensen waarbij ze op bezoek ging zijn Loes Citroen van de Joodse Synagoge, wereldkampioen kickboksen Aleide Lawant en Louise Pondman van de Doopsgezinde Kerk.

De voorstelling Een Vrouw en Een Engel zie je van 1 t/m 10 juni in de heel speciaal ingerichte Doperse Kerk van Alkmaar. Kaartjes zijn € 10,00 (voorpremiere € 7,50).

Foto: Emil de Jong